10 ruoka-ainetta, jotka saavat sinut ikääntymään nopeammin

Saatat haluta vähentää kaloreita ja laihdutat syömällä keinotekoisia makeutusaineita, mutta itse asiassa ne lisäävät ruokahaluasi ja himojasi ja täten kasvattavat ongelmaa.
10 ruoka-ainetta, jotka saavat sinut ikääntymään nopeammin
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jos haluat elää terveellisesti ja pitää huolta kehostasi, on tärkeää pitää mielessä että paras tapa on ravinteikas ja hyvin suunniteltu ruokavalio. Sillä todellakin on väliä mitä laitat kehoosi. Jotkin ruoka-aineet voivat itse asiassa haitata lihaksiesi ja elimiesi oikeanlaista toimintaa, ja näin ollen ne voivat haitata joka päiväisiä toimintoja.

“Olet mitä syöt”. Se ei ole mikään vanha, turhanpäiväinen sanonta. Se mitä kulutat todella tekee eron yleiseen terveyteesi ja jokapäiväiseen elämääsi. Ruokavaliosi pitäisi olla tasapainoinen ja ravinteikas ja sen ei pitäisi sisältää mitään niistä houkuttelevista, myrkyllisistä ja haitallisista makupaloista. Tässä artikkelissa puhumme tietyistä ruoka-aineista, jotka saavat sinut ikääntymään nopeammin.

Ruoka-aineet, jotka varastavat vuosia elämästäsi

Meillä kaikilla on niitä pieniä mielihaluja ja lempinaposteltavia, joiden ajattelemme helpottavan elämää, mutta todellisuudessa ne vain aiheuttavat haittoja ja voivat lopulta viedä vuosia elämästäsi. Lue, mitkä ruoka-aineet saavat sinut ikääntymään nopeammin, mitkä ovat vain yksinkertaisesti epäterveellisiä, tai voivat itse asiassa saada aikaan kehosi normaalien toimintojen hidastumisen.

Prosessoidut lihat

Makkara, kinkku, hodari, salami: nämä prosessoidut lihat sisältävät usein suuren pitoisuuden rasvaa, varsinkin tyydyttyneitä rasvoja. Ruuat jotka sisältävät enemmän kuin 1.5 grammaa tyydyttynyttä rasvaa 100 grammaa kohti ovat suuri terveysriski, koska ne voivat kasvattaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, liikalihavuuteen ja aivoinfarkteihin.

Ehkä et vielä tiennyt, että nämä ruoat sisältävät usein suuren määrän nitraatteja jotka säännöllisesti nautittuina lisäävät syövän riskiä. Älä unohda suurta natriumpitoisuutta, joka voi johtaa sydänsairauksiin ja lisätä verenpainetta.

Makeutetut juomat

Virvoitusjuomalasi

Juomat, jotka sisältävät paljon lisättyä sokeria, ovat osallisena ylipainoon ja diabeteksen kehittymiseen. Liiallisella määrällä sokeria, esimerkkinä virvoitusjuomat, voi olla negatiivisia vaikutuksia terveyteesi ja se voi jopa vaikuttaa elimiesi ja välttämättömien elintoimintojen toimintakykyyn.

Ranskanperunat

Tupaten täynnä tyydyttynyttä rasvaa, transrasvaa ja kolesterolia. Ranskanperunat ovat maukkaita, mutta ne ovat huono ja epäterveellinen valinta. 100 gramman annos ranskanperunoita sisältää noin 500 kilokaloria, mikä tarkoittaa sitä, että kun olet syönyt vain muutaman, saatat olla hivuttautumassa kohti liikalihavuutta.

Pizzat ja hampurilaiset

Hampurilaisia

Muutama pala pizzaa perjantai-iltana tai grillattu hampurilainen viikonloppuna? Entäpä liiallinen määrä tyydyttynyttä rasvaa, sokeria ja natriumia? Pizza ja hampurilainen, joita kulutetaan hurjia määriä koko maailmassa, ovat todella huono valinta ruoaksi koska niissä ei välttämättä ole tarvittavia ravinteita ja ne kasvattavat terveysriskiä. Toki niidenkin terveellisyys riippuu paljon niiden valmistustavasta ja käytetyistä aineksista.

Jäätelö

Ne ehkä ovat maukkaita ja piristäviä, mutta jäätelöt on tehty tyydyttyneestä rasvasta, transrasvasta ja sokerista. Kaikki se on turhaa meille ja kaiken lisäksi jäätelö sisältää suuren määrän kaloreita ja kolesterolia.

Makeiset

Irtokarkit
Tiedät että ne on tehty sokereista, eikä niin? Sillä hetkellisellä mielihyvällä on pitkään kestävät negatiiviset vaikutukset. Makeiset sisältävät suuren määrän sokeria, joka kasvattaa riskiä sairastua diabetekseen ja liikalihavuuteen ja voi tehdä kehosi vastustuskykyiseksi insuliinille.

Suola

Vaikka kehosi tarvitsee suolaa toimiakseen asianmukaisesti, ruoanlaitossa käytetty suola ja päivittäin käyttämiesi ruokien sisältämä suola ei ole hyväksi ja sitä on liikaa. Kaupallinen suola sisältää monitahoisia kemikaaleja jotka voivat olla myrkyllisiä kehollesi ja runsassuolainen ruokavalio voi johtaa veden tai nesteiden kerääntymiseen ja epätervellisiin lihassaostumiin. Suositeltu päivittäinen suola-annos on 6 grammaa.

Keinotekoiset makeutusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet tehostavat ruokahaluasi. Tämä tarkoittaa, että vaikka yrität noudattaa ruokavaliotasi, keinotekoinen makeuttaja yllyttää sinua syömään enemmän, kasvattaen riskiä nauttia epäterveellisiä ruokia kuten liiallista sokeria ja rasvaa.

Punainen liha

punainen liha
Aivan oikein, sinun ei pitäisi syödä pihviä joka ilta ateriaksi. Tasapainoinen ruokavalio voi sisältää punaista lihaa, mutta on suositeltavaa rajoittaa sen nauttimista. Punaisessa lihassa on suuri pitoisuus tyydyttynyttä rasvaa, joka ei ole hyväksi sydämelle. Kehosi sulattaa punaisen lihan hitaasti, mikä tarkoittaa että kehosi käyttää tärkeää energiaa ruuan hajottamiseen, mikä ei ole ihanteellista etenkään heille, jotka yrittävät pudottaa painoa.

Jalostetut hiilihydraatit

Käsitellyt ruoka-aineet ovat tyypillisesti menettäneet koko niiden ravintoarvon.  Viljat esimerkiksi voivat olla terveellinen lisä ruokavalioosi kun niitä käytetään luonnonmukaisina tai käsittelemättöminä, mutta käsitellyt viljat ovat menettäneet lähestulkoon kaiken ravintoarvon matkalla paketointiin. Jalostettujen hiilihydraattien kulutus voi johtaa korkeaan verensokeritasoon ja kehosi rasvojen varastointiin.

Asioita, jotka kannattaa muistaa

Ravinteikas ja tasapainoinen ruokavalio on avain pitkään ja terveelliseen elämään. Ruokavaliosi pitäisi sisältää tasapainoisesti ruoka-aineita, jotka edistävät kehosi olennaisia ja tärkeimpiä elintoimintoja. Tulet huomaamaan ja tuntemaan eron, kun alat syömään terveellisesti ja vältät epäterveellisiä aineksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
  • Zubeldia Lauzurica L., Fayos JG., Acrylamide in potato crisps and snack foods produced in the autonomous community of valencia. Gaceta Sanitaria, 2007.
  • Srour B, Fezeu LK, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, Andrianasolo RM, Chazelas E, Deschasaux M, Hercberg S, Galan P, Monteiro CA, Julia C, Touvier M. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ. 2019 May 29;365:l1451. doi: 10.1136/bmj.l1451. PMID: 31142457; PMCID: PMC6538975.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.