Logo image
Logo image

Ihanteelliset liikuntalajit yli 40-vuotiaille

2 minuuttia
Ikä ei ole este tavoitteiden saavuttamiselle eikä tekosyy olla huolehtimatta itsestä. Selvitä mikä liikuntalaji innostaa sinua ja omaksu uusi, terveellinen elämäntapa. Tulet huomaamaan eron.
Ihanteelliset liikuntalajit yli 40-vuotiaille
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kun vuodet vierivät, elimistön kestävyys vähenee asteittain. Lihakset, iho ja luut heikkenevät vähitellen. Tästä syystä meillä kaikilla alkaa ilmetä ajan myötä vaikeuksia tietyissä toiminnoissa, jotka ennen sujuivat helposti. Tämän ehkäisemiseksi löydät tästä artikkelista parhaat liikuntalajit yli 40-vuotiaille.

Some figure

Jotkut tavallisimmista ongelmia aiheuttavista aktiviteeteista myöhemmällä iällä ovat kävely, nostelu, juoksu, kirjoittaminen, ruoanlaitto ja pukeminen. Tästä syystä on tärkeää pitää itsensä hyvässä kunnossa kaikenikäisenä ja varmistaa, että pysyt aktiivisena ja harrastat liikuntaa.

Jos elämäntyylisi on istumiseen painottuva, saat todennäköisemmin lihaskipuja. Liikunnan puute voi myös aiheuttaa ongelmia luissa ja verisuonissa. On tietenkin suositeltavaa myös olla liikkumatta liikaa ja välttää ylipainoa.

Liikunta on erittäin hyväksi elimistön hapensaannin kannalta sekä lihasten ja sisäelinten pitämiseksi hyvässä kunnossa.

Kun vuodet vierivät, tulet olemaan kiitollinen siitä että teit päätöksen liikkua. Olet sen myötä vahvempi ja sinulla on enemmän energiaa, sekä sairastut pienemmällä todennäköisyydellä.

Itse asiassa eräs tutkimus on paljastanut, että painoharjoittelu 40 ikävuoden jälkeen vahvistaa lihaskudoksia ja mahdollistaa normaalien päivittäisten askareiden jatkamisen pidempään.

Tässä artikkelissa esittelemme joukon liikuntalajeja, joita voit harrastaa lihasten ja voiman ylläpitämiseksi. Tällä tavoin vältät terveysongelmat, jotka johtuvat notkeuden, hapensaannin tai voiman puutteesta.

Liikuntalajeja lihas- tai luukudoksen vähenemisen kumoamiseksi

Some figure

Ajan kulumisen myötä on hyvin tavallista menettää lihas- ja luumassaa sekä kärsiä verenpaineongelmista. Tämä aiheuttaa sairauksia kuten:

Paras ratkaisu näiden riskien kumoamiseksi ovat painoharjoitukset vapailla painoilla.

  • Painojen nostaminen auttaa palauttamaan luiden tiheyttä.
  • Samaan aikaan parannat ryhtiä ja vältät alaselän ongelmat ja vammat, sekä treenaat käsivarsia.

Liikuntalajeja ihon kimmoisuuden palauttamiseksi

On olemassa joitakin liikuntalajeja, joiden avulla palautat ihosi kimmoisuuden ja vältät ärsyttävän roikkuvan ihon käsivarsien tai leuan alla.

  • Suosittelemme harrastamaan joogaa tai pilatesta. Näiden harjoitusten avulla parannat myös ryhtiä ja ehkäiset alaselkäkipua, sekä rentoudut ja pudotat painoa.

Sydämestä huolehtiminen

Some figure

Sydämen terveyden parantamiseksi ei ole mitään parempaa kuin pyöräily. Poljit sitten tiellä tai kuntopyörällä, se auttaa vahvistamaan sydäntä.

Se on samalla mukavaa, seurallista ja kohentaa vartaloa.

Kestävyyden lisääminen

Some figure

Voiman ja kestävyyden lisäämiseksi suosittelemme hyödyntämään kuntosalilaitteita. Voit käyttää niitä sekä lihasten vahvistamiseen että kiinteyttämiseen.

Jos et pidä ajatuksesta treenata kuntosalilla, voit hankkia nämä laitteet myös kotiin; näin saat itsellesi ikioman kuntoilutilan.

Lihasvoiman lisääminen

Some figure

Suosittelemme uimista. Tämä liikuntamuoto vahvistaa kaikkia lihaksia yhtä aikaa ja myös parantaa keuhkojen tilavuutta.

Kuten näet, ajan kuluminen ei ole tekosyy lopettaa liikkumista. Päinvastoin: sitä mukaa kun vanhenet, on vieläkin tärkeämpää liikkua, sillä näin varmistat terveemmän tulevaisuuden. Liikkumalla lisäät hyvinvoinnintunnetta ja kykenet sopeutumaan uusiin aktiviteetteihin ja tilanteisiin, joita et ennen uskonut voivasi tehdä. Pystyt elämään vailla huolta loukkaantumisesta tai pettymyksistä, tietäen että sinulla on riittävät kyvyt ja lihasvoima ryhtyä mihin tahansa seikkailuun.

Nämä ovat loistavimmat liikuntalajit yli 40-vuotiaille! Ikä ei ole este tavoitteiden saavuttamisessa eikä tekosyy olla huolehtimatta itsestään. Selvitä, mikä liikuntalaji innostaa sinua, ja omaksu uusi, terveellinen elämäntapa. Tulet todella huomaamaan eron!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Teixeira, P. J., Silva, M. N., Coutinho, S. R., Palmeira, A. L., Mata, J., Vieira, P. N., … Sardinha, L. B. (2010). Mediators of weight loss and weight loss maintenance in middle-aged women. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2009.281

  • Tanaka, H., Dinenno, F. A., Monahan, K. D., Clevenger, C. M., DeSouza, C. A., & Seals, D. R. (2000). Aging, habitual exercise, and dynamic arterial compliance. Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.102.11.1270

  • McAuley, E., Courneya, K. S., Rudolph, D. L., & Lox, C. L. (1994). Enhancing Exercise Adherence in Middle-Aged Males and Females. Preventive Medicine. https://doi.org/10.1006/pmed.1994.1068


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.