Logo image
Logo image

7 syytä nauttia kollageenia päivittäin

4 minuuttia
Vaikka kollageenia voidaankin ottaa lisäravinteen muodossa, paras tapa nauttia sitä on sellaisten ruokien syöminen, jotka sisältävät sitä luontaisesti. Näin voit nauttia sen kaikista hyödyistä maksimaalisesti.
7 syytä nauttia kollageenia päivittäin
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Olet varmasti kuullut jo monesta lähteestä, kuinka tärkeää on nauttia riittävästi kollageenia. Sitä löytyy niin kosmeettisista tuotteista kuin joistakin ruoista, joissa sitä on mukana luonnollisesti.

Tiedätkö tarkasti ottaen, mitä kollageeni oikeastaan on ja kuinka se on hyödyksi kehosi toiminnan kannalta?

Nyt kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä niin tärkeästä tekijästä – jatka siis lukemista ja saat kuulla seitsemästä syystä ottaa kollageenia päivittäin!

Mitä kollageeni on?

Kollageeni on aine, jolla on merkitystä luiden, ruston ja ihon muodostumisessa. Se on elintärkeä tekijä sekä ihmisten että eläinten terveyden kannalta – sitä on meissä kaikissa, ja me kaikki tarvitsemme sitä.

On normaalia, että elimistössä olevan kollageenin määrä vähenee ajan kuluessa. Joskus tämän seurauksena on kuitenkin ongelmia, sillä vähentyminen aiheuttaa luiden pulmia, ryppyjä ja nivelten naksumista.

Seuraavassa kerromme kollageenin tärkeimmistä hyödyistä ja rooleista kehon hyvinvoinnin kannalta.

1. Se auttaa elimistöä hyödyntämään liikunnan paremmin

Some figure

Ensimmäinen hyöty kollageenin nauttimisesta päivittäin on se, että saat näin annettua sitä kehollesi riittävän määrän edistääksesi lihasten muodostumista. 

Tämä tarkoittaa sitä, että saat kaikki seuraavat hyödyt:

 • Tarvitset vähemmän liikuntaa parantaaksesi lihastesi kuntoa sekä polttaaksesi rasvaa.
 • Kehosi tulee toipumaan paljon nopeammin, kun olet treenannut rankalla tavalla.
 • Sinulla tulee olemaan pienempi todennäköisyys kärsiä vammoista, sillä lihakset tulevat olemaan vahvemmat ja kestävämmät.

Tätä varten on tärkeää tietysti myös nauttia korkealaatuisia proteiineja, kuten vähärasvaisia lihoja ja kalaa. Ei tule kuitenkaan lopettaa täysin liikunnan harrastamista vain siksi, että saat runsaasti kollageenia!

Lue aiheesta lisää: 6 venytysharjoitusta lihaksillesi

2. Se edistää ihon arpeutumista

Olet varmasti huomannut, että moni kosmeettinen tuote joka lupaa arpien häivytystä, sisältää runsaasti kollageenia. Tämä johtuu siitä, että kyseinen tekijä auttaa ihon parantumisessa ja uusien solujen luonnissa ilman, että se vahingoittaa ihon kudoksia.

Jos sinulla on siis taipumusta akneen tai tämän kaltaisiin ongelmiin, kannattaa lisätä kollageenia sekä kollageenia sisältäviä ruokia arkeesi. Voit myös käyttää sellaisia naamioita, jotka vähentävät arpien ja raskausarpien näkyvyyttä.

3. Se parantaa nivelten terveyttä

Some figure

Yksi syy alkaa ottaa kollageenia on se, että se pitää yllä joustavuutta ja kosteutusta nivelissä. Lisäksi tämä aine pitää ruston hyvässä kunnossa.

 • Kun nivelesi ovat terveet, ne ovat joustavat ja kimmoisat. Siten tulet kärsimään vammoista pienemmällä todennäköisyydellä.
 • Jos huomaat että nivelesi paukkuvat jatkuvasti, tai jos tunnet kipua tai saat usein murtumia, ota kollageenia säännöllisesti.

Tietyissä tilanteissa lääkärit suosittelevat uuden ruston ruiskuttamista. Jos tämä on oma tilanteesi, ota hoidon tueksi riittävästi kollageenia joka päivä.

4. Se pitää yllä ihon joustavuutta

Ihon rakenne riippuu suurilta osin kollageenista. Kun ihminen ikääntyy, ihon kunto heikkenee, ja tuloksena on ryppyjä ja muita esteettisiä pulmia.

Jos altistat itsesi tietyille tekijöille, kuten esimerkiksi tupakansavulle, auringon UV-säteille, saasteille ja kemikaaleille, on myös tärkeää tehdä aina tietyt ennaltaehkäisevät asiat ihon suojaamiseksi.

5. Se auttaa pysymään kylläisenä pidempään ja vähemmällä ruoalla

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa siten, että terveytesi ei joudu vaaraan, pidä mielessä että kollageenijauhe tarjoaa runsaasti proteiinia.

Jos lisäät jauhetta lempismoothieisiisi tai -juomiisi, voit kuitenkin nauttia niistä entiseen malliin, sillä tämä jauhe ei muuta makua ollenkaan. Se kuitenkin pitää sinut kylläisenä pidempään.

Kokeile siis seuraavaa reseptiä – se sopii erinomaisesti aamiaiselle.

Tarvittavat ainekset

 • 2 ruokalusikallista kollageenijauhetta
 • 1 ruokalusikallinen kauraa
 • 1 ruokalusikallinen kaakaojauhetta (tummaa, sokeritonta)
 • ½ kupillista pinaattia (30 g)
 • 1 kupillinen mantelimaitoa (250 ml)
 • 1 ruokalusikallinen hunajaa

Näin tämä hoito valmistetaan

 • Sekoita kaikki ainekset yhteen ja nauti juomasi välittömästi.

Tämä seos on loistava valinta silloin, kun et halua jättää pois makeita herkkuja, jotta painonhallinta ei muuttuisi liian vaativaksi.

Se sopii myös oivallisesti niihin tilanteisiin, kun lapsesi kieltäytyy syömästä kasviksia aamiaisella – tai kun hän ei halua mitään sellaista, mikä ei ole kaakaota.

6. Se estää sydämen ja verisuonten sairauksia

Yksi hyöty kollageenin nauttimisesta päivittäin on se, että se edistää läppien kimmoisuutta veri- ja imusuonissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kehosi pystyy helpommin puhdistamaan itsensä, ja voit näin vähentää alhaisen verenpaineen riskiä.

Muista, että sen lisäksi että käytät kollageenia osana ruokavaliotasi säännöllisesti, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka syöt muuten, ja samoin on tärkeää välttää haitallisia rasvoja.

Lue aiheesta lisää: 7 mielenkiintoista käyttötapaa mandariineille

7. Kollageenin päivittäinen käyttö lisää silmien terveyttä

Some figure

Kollageenin avulla saatat pystyä parantamaan sarveiskalvojesi terveyttä merkittävästi.

Siksi me suosittelemmekin kollageenia siinä tapauksessa, että tarvitset silmälaseja tai jos silmälääkärisi on huomannut silmänpainetaudin oireita.

Muista myös syödä sellaisia ruokia, jotka parantavat näköä (kuten esimerkiksi porkkana), ja suojaa silmiä auringon UV-säteiltä ja saasteilta.

Kuinka kollageenia voidaan ottaa päivittäin?

Paras ratkaisu kollageenin saamiseksi on aina nauttia sitä osana ruokavaliota. Pidä tässä mielessä, että sen tulisi olla niin luonnollisessa muodossa kuin mahdollista.

Eräitä ruokia, jotka sisältävät runsaasti kollageenia, ovat nämä seuraavat:

 • vihreät kasvikset (parsakaali, kaali, pinaatti, salaatinlehti)
 • sardiinit
 • kurkku
 • mansikka
 • osterit
 • kana
 • kala

Muita tapoja ottaa kollageenin ottoon on sen käyttö jauheen, kapselien tai pillereiden muodossa. Kannattaisi kuitenkin käydä ravitsemusasiantuntijan vastaanotolla tai lääkärissä, jotta saisit tietoa lisäravinteista ja niiden oikeista määristä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lee, C. H., Singla, A., & Lee, Y. (2001). Biomedical applications of collagen. International Journal of Pharmaceutics. http://doi.org/10.1016/S0378-5173(01)00691-3
 • Eyre, D. (2002). Collagen of articular cartilage. Arthritis Research. http://doi.org/10.1186/ar380
 • Gomez-Guillen, M. C., Gimenez, B., Lopez-Caballero, M. E., & Montero, M. P. (2011). Functional and bioactive properties of collagen and gelatin from alternative sources: A review. Food Hydrocolloids. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.02.007
 • Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: Eevidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.