7 luonnollista lihasrelaksanttia lihasten jäykkyyteen

Tunnetko kipua tai epämukavuutta lihaksissasi? Synteettisten lääkkeiden sijaan kokeile jotakin näistä luontaishoidoista ja nauti niiden loistavista hyödyistä lihasongelmien hoidossa.
7 luonnollista lihasrelaksanttia lihasten jäykkyyteen

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Lihasjäykkyys on yleinen vaiva, jota ilmenee tavallisesti ihmisen ikääntyessä. Joskus se voi kuitenkin johtua myös liiallisesta fyysisestä aktiivisuudesta, repeämistä tai sairauksista. Monet joutuvatkin ottamaan lihasrelaksanttia vaivaansa.

Joskus vaiva menee ohi kipulääkkeillä ja levolla. Mutta usein lihasrasitukset vaativat toisenlaista hoitoa.

Vaikka ongelma esiintyy yleensä satunnaisesti, jotkut kyllä kärsivät siitä toistuvasti. Tämä johtuu huonoista tavoista ja vääränlaisesta asennosta.

Onneksi on olemassa runsaasti erilaisia luonnollisia lihasrelaksantteja, joilla ei ole mitään sivuvaikutuksia ja jotka voivat lisäksi auttaa lievittämään kipua niin ettei se vaikuta jokapäiväisiin toimiin.

7 luonnollista lihasrelaksanttia

Koska moni ei vielä tiedä mitä ne ovat, haluamme jakaa seitsemän parasta luonnollista lihasrelaksanttia, joita voit kokeilla.

Ole tarkkana!

1. Piparminttuöljy

7 luonnollista lihasrelaksanttia: piparminttuöljy

Piparminttuöljy on yksi sellaisista luonnollisista aineista, jotka voivat auttaa rentouttamaan kireät lihakset.

Sillä on tulehdusta ja kipua lievittäviä ominaisuuksia. Ne vähentävät kipua samalla kun ne edistävät verenkiertoa. Kaiken kaikkiaan tämä tuo nopeaa helpotusta kireille lihaksille.

Kuinka sitä käytetään?

 • Kostuta kämmenet pieneen määrään piparminttuöljyä ja hiero niitä sitten lihaksiin, jotka haluat rentouttaa.
 • Hierothan niitä vähintään 5 minuuttia, jotta saat hyviä tuloksia.

2. Valeriaana

Valeriaanalla on rauhoittavia ja tulehdusta lievittäviä vaikutuksia, joita voidaan hyödyntää sekä öljynä että teenä. Sen käyttö vähentää lihasjäykkyyttä.

Valeriaanan juominen tai paikallinen käyttö lievittää tulehdusta. Lisäksi se edistää verenkiertoa, mikä parantaa lihasten hapensaantia.

Kuinka sitä käytetään?

 • Juo enintään kaksi kupillista (n. 500 ml) valeriaanateetä päivässä.
 • Hankaa hieman valeriaanaöljyä kipeille alueille ja lepää.

Huomio: Tämä kasvi voi aiheuttaa uneliaisuutta.

3. Magnesiumsulfaatti eli karvassuola

7 luonnollista lihasrelaksanttia: magnesiumsulfaatti

Karvassuolakylvyt sopivat täydellisesti väsyneiden lihasten rentouttamiseen. Tämä johtuu niiden suuresta magnesiumpitoisuudesta.

Tämä tärkeä hivenaine auttaa ehkäisemään kipua. Itse asiassa se jopa edistää tulehdussairauksien, kuten fibromyalgian ja nivelreuman hoitoa.

Kuinka sitä käytetään?

 • Lisää 100 ml karvassuolaa kylpyveteen. Kylve siinä 20 minuutin ajan.
 • Käytä tätä hoitoa ennen nukkumaanmenoa saadaksesi hyvät yöunet.

4. Kamomilla

Kamomilla tunnetaan luonnonlääketieteessä sen ruoansulatusta edistävistä ja pehmittävistä ominaisuuksistaan. Kyseinen kasvi on myös luontaishoito kipuun ja lihaksen turvotukseen.

Sillä on antispasmodisia ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, jotka rentouttavat lihaksia. Tämä pätee erityisesti silloin, kun jäykkyyden syynä on stressi.

Kuinka sitä käytetään?

 • Juo kupillinen (n. 200 ml) kamomillateetä kaksi kertaa päivässä.
 • Levitä kamomillaöljyä käsiisi ja hiero sitten kipeitä alueita.

5. Arnikkiöljy

7 luonnollista lihasrelaksanttia: arnikkiöljy

Arnikissa on kemikaaliyhdistettä nimeltä tymoli. Vaikutustensa ansiosta se sopii täydellisesti lihaskivun lievitykseen.

Arnikkiöljyn levittäminen paikallisesti saa aikaan lievän lämmöntunteen. Tämä vähentää jäykkyyttä ja lievittää liikkuvuusongelmia.

Kuinka sitä käytetään?

 • Laita useita tippoja arnikkiöljyä tai -geeliä jäykille lihaksille ja hiero niitä viiden minuutin ajan.
 • Toista tämä hoito kaksi kertaa päivässä tarpeen mukaan.

6. Cayennepippuri

Cayennepippurin tulinen maku voi olla sietämätön joillekin ihmisille, mutta se on hyvä vaihtoehto lihaskipuun. Se sisältää aktiivista ainesosaa nimeltä kapsaisiini. Sillä on tulehdusta ja kipua lievittäviä ominaisuuksia.

Kuinka sitä käytetään?

 • Lisää pieni määrä cayennepippuria smoothieen ja teehen.
 • Käytä väsyneiden lihasten hieromiseen.

7. Kärsimyskukka

7 luonnollista lihasrelaksanttia: kärsimyskukkatee

Kärsimyskukka on erittäin tunnettu kasvi luonnonlääketieteessä. Sen vaikutuksia ei hyödynnetä ainoastaan hermojen rauhoittamisessa, vaan se toimii myös tulehdusta lievittävästi ja lihaksia rentouttavasti.

Siinä on fytosteroleja ja flavonoideja. Näillä kahdella ainesosalla on antioksidanttisia vaikutuksia, jotka vähentävät oksidatiivista stressiä.

Sen ravintoaineet säätelevät hermoston aktiivisuutta. Ne auttavat myös kontrolloimaan ahdistuksen ja unettomuuden kaltaisia ongelmia.

Kuinka sitä käytetään?

 • Valmista kärsimyskukkateetä ja juo sitä ennen nukkumaanmenoa.
 • Toinen vaihtoehto on kastaa imukykyinen liina kuumassa teessä ja käyttää sitä hauteena kipeillä alueilla.

Onko sinulla kipua tai epämukavuutta lihaksissa? Synteettisten lääkkeiden käyttämisen sijaan kokeile jotakin näistä luontaishoidoista ja nauti niiden loistavista hyödyistä lihasongelmien hoidossa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 monelle yllättävää syytä niskakipuun
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 monelle yllättävää syytä niskakipuun

Niskakipu on tavallinen pulma ja arkipäiväämme mahtuu monta syytä niskakipuun. Käymme läpi tavallisimmat syyt juuri niskakipuihin. • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
 • Caudal D, Guinobert I, Lafoux A, et al. Skeletal muscle relaxant effect of a standardized extract of Valeriana officinalis L. after acute administration in mice. J Tradit Complement Med. 2017;8(2):335–340. Published 2017 Oct 12. doi:10.1016/j.jtcme.2017.06.011
 • Na HS, Ryu JH, Do SH. The role of magnesium in pain. In: Vink R, Nechifor M, editors. Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. Adelaide (AU): University of Adelaide Press; 2011. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507245/
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Miroddi, M., Calapai, G., Navarra, M., Minciullo, P. L., & Gangemi, S. (2013, December 12). Passiflora incarnata L.: Ethnopharmacology, clinical application, safety and evaluation of clinical trials. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.09.047
 • Carretero Accame M, Ortega Hernández T,  Villar Del Fresno A. Harpagofito. Farmacia Profesional. 2003; 17(3): 78-82.