Vihreän teen monet ominaisuudet

· marraskuu 5, 2016
Jos olet koskaan polttanut itseäsi ruoanlaiton tai auringonoton aikana, voit lievittää siitä aiheutuvaa kipua laittamalla palaneelle alueelle vihreän teen pusseja tai levittää siihen vanupallon avulla hieman itse juomaa.

Saatat ajatella, että vihreä tee on kasvina uusi, tai ainakin suhteellisen uudenaikainen. Mutta se ei voisi pitää vähemmän paikkaansa! Kyseessä on tuhat vuotta vanha kasvi, joka on peräisin Kiinasta ja jolla on lukuisia ominaisuuksia.

Haluaisitko kuulla niistä kaikkein tärkeimmistä? Siinä tapauksessa jatka tämän artikkelin lukemista!

Mitä vihreästä teestä tulee tietää

Se on jopa 2,5 metriä korkea pensas, joka viihtyy kosteissa ja kuumissa ilmastoissa. Sen tieteellinen nimi on Canellia sinensis, mutta se tunnetaan yleisesti vihreänä teenä. Kasvin aktiivisiin ainesosiin kuuluvat:

 • Aminohapot
 • Kuidut
 • Pektiinit
 • B- ja C-vitamiinit
 • Hivenaineet (rauta, rikki, kalsium, magnesium ja kalium sekä monet muut)
 • Alkaloidit (kofeiini)
 • Flavonoidit
 • Polyfenolit (katekiinit)
 • Tymoli
 • Tanniinit

Et saata tunnistaa näitä ainesosia nimeltä, etkä myöskään välttämättä muista niitä mennessäsi ulos ostamaan tai juomaan vihreää teetä, mutta sinun tulee tietää että ne ovat erittäin hyväksi terveydelle.

On hyviä syitä sille, miksi vihreästä teestä on tulossa yhä suositumpi juoma ympäri maailmaa. Aasian ulkopuolelle levittyään sen tuotanto on kasvanut odottamattomiin määriin.

teekuppi

Mitä hyötyä vihreästä teestä on?

Luet tätä artikkelia saadaksesi tietoa tämän mahtavan juoman tarjoamista ihmeellisistä hyödyistä. Kerromme siis kaikista niistä tärkeimmistä:

Se on supistaja

Siitä on hyötyä ripulin ehkäisyssä sekä vatsan ja suoliston terveyden parantamisessa.

Se on stimulantti

Se sopii loistavasti ihmisille, jotka ovat masentuneita, allapäin tai surullisia ja joilta puuttuu motivaatiota nousta sängystä ylös, lähteä töihin jne. Sitä suositellaan myös henkilöille, joiden on ponnisteltava fyysisesti enemmän kuin mihin he ovat tottuneet (muutto, uusi työpaikka, puutarhatyöt jne.).

Vihreää teetä ei kannata juoda liian paljon, sillä se voi aiheuttaa sydämentykytystä.

Auttaa painonpudotuksessa

Vihreän teen yksi tunnetuimmista ominaisuuksista on epäilemättä se, että siitä on apua painonpudotuksessa. Se liitetään moneen painonpudotusruokavalioon, sillä se nostaa elimistön lämpötilaa, aktivoi aineenvaihduntaa ja lisää energiankulutusta (polttamalla rasvaa). Tämä kaikki johtuu sen sisältämistä katekiineista.

Nämä hyödyt saadaksesi suosittelemme juomaan yhden litran vihreää teetä päivässä, joko kuumana tai kylmänä.

teelehdet

Se on diureetti

Edellä mainittuun hyötyyn yhdistettynä myös tämä ominaisuus saattaa kiinnostaa sinua, jos haluat pudottaa painoa. Vihreää teetä käytetään liikalihavuuden hoidossa lisäämään virtsaneritystä potilailla, joilla on munuaiseen liittyviä ongelmia. Se poistaa elimistöön kerääntynyttä nestettä, ehkäisee munuaiskiviä ja taistelee nesteturvotusta vastaan.

Se on antioksidantti

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee on antikarsinogeeninen aine. Katekiinien lisäksi muihin vihreän teen antikarsinogeenisiin ainesosiin lukeutuvat flavonoidit, jotka ehkäisevät kasvainten muodostumista esimerkiksi rintoihin.

Vihreän teen mahdollista vaikutusta aidsia vastaan tutkitaan parhaillaan.

Ehkäisee migreeniä

Vihreää teetä juovat usein ihmiset, jotka kärsivät kovista päänsäryistä, sillä se supistaa pään verisuonia. Sisältämänsä kofeiinin ansiosta vihreä tee vähentää huomattavasti kroonisia migreenikohtauksia.

Suojaa maksaa

Vihreä tee suojaa maksan terveyttä (maksa on yksi tärkeimmistä elimistä, johon emme useinkaan kiinnitä tarpeeksi huomiota):

 • Siitä on hyötyä hepatiitin hoidossa.
 • Se suojelee maksaa rappeutumiselta ja tietyiltä sairauksilta, kuten kirroosilta.
 • Se soveltuu myös elimistön puhdistamiseen lisäaineista, joita saamme pitkälle prosessoiduista ruoista.

Näiden hyötyjen saamiseksi suosittelemme juomaan 3 kupillista teetä päivässä.

yrttijuoma

Siinä ei ole kolesterolia

Vihreä tee ei ainoastaan alenna LDL-kolesterolia veressä, vaan sillä on myös monia positiivisia hyötyjä verenkiertojärjestelmälle. Se esimerkiksi vahvistaa sydäntä, suojelee sydänperäiseltä rintakivulta ja sydänlihastulehdukselta sekä auttaa verta kiertämään vapaammin. Se laajentaa hyvin verisuonia ja parantaa verenkiertoa.

Lisää miehen hedelmällisyyttä

Tämä johtuu siitä, että se sisältää ainetta nimeltä arginiini, jolla näyttäisi olevan vaikutus siemennesteen määrään ja laatuun.

Siitä on apua suun terveydelle

Vihreällä teellä on kyky poistaa pahanhajuista hengitystä ja suojella monilta suutulehduksilta (mukaan lukien ientulehdukselta, aftoilta ja muilta haavaumilta). Se sopii loistavasti myös käytettäväksi taistelemaan plakkia ja reikiintymistä vastaan.

Se on erinomainen antibakteerinen aine, ja se sisältää runsaan määrän fluoridia. Sitä voidaan käyttää suuvesien valmistuksessa.

Ainekset

 • 1 ruokalusikallinen vihreän teen lehtiä (tai 1 teepussi)
 • 2 dl vettä

Ohjeet

 • Keitä molempia ainesosia 5 minuutin ajan.
 • Poista liedeltä ja anna jäähtyä.
 • Siivilöi neste ja ota sitä pieni määrä suuhusi.
 • Purskuttele nestettä suussasi niin, että se leviää kaikkialle suuhun. Sylje pois.

haudutus

Siitä on hyötyä silmävaivoissa

Jos sinulla on turvonneet tai väsyneet silmät pitkään kestäneestä tietokoneen tai puhelimen ruudun tuijottelusta, vihreä tee voi olla avuksi. Se ei ainoastaan vähennä tulehdusta, vaan se on myös hyödyllinen apu hoitamaan tummia silmänalusia, näärännäppyjä, sidekalvontulehdusta ja väsyneitä silmiä.

Valmista tee edellisten ohjeiden mukaisesti ja kostuta vanupallo nesteessä. Hankaa sitä kiinni oleviin silmiin.

Voit myös käyttää sitä hauteena ja antaa vaikuttaa 15 minuuttia.

Hoitaa palovammoja

Jos olet oleillut auringossa liian pitkään ilman aurinkovoidetta ja illalla olet punainen kuin tomaatti, hyödynnä vihreän teen tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia.

Käytä vihreää teetä myös silloin, jos palovammat ovat tulen tai jonkin muun hyvin kuuman aineen aiheuttamia. Jos palovamma on laaja, levitä kylmää teetä pyyhkeen avulla vaurioituneelle alueelle.

Se on antiseptinen

Oletko satuttanut tai vahingoittanut itseäsi? Onko sinulla aknea tai psoriasista? Vihreä tee voi auttaa! Sen parantavat, antiseptiset ja tulehdusta lievittävät ominaisuudet hoitavat vaivasi.

Vihreä tee lasissa