Logo image
Logo image

Näärännäppyjen poisto luonnollisesti

3 minuuttia
Älä koskettele tai puristele näärännäppyä, sillä tulehdus voi levitä laajemmalle alueelle. Voit lievittää oireita lämpöhoidolla ja vauhdittaa paranemista.
Näärännäppyjen poisto luonnollisesti
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Näärännäppy on näppylä, joka kehittyy silmäluomelle yleensä talirauhasen tulehduksen takia. Pieni, punoittava näppylä ripsirajassa voi olla kivulias ja vaikea poistaa. Näärännäppyjen poisto on mahdollista tässä artikkelissa esitettyjen luontaishoitojen avulla.

Usein näärännäppy syntyy, kun silmän talirauhanen tukkeutuu, joka voi johtaa bakteerien kasvuun alueella. Näärännäpyn muodostuminen vastaa aknenäppyjen syntymistä, mutta ulkomuodoltaan ne ovat erilaisia. Näpyn alue voi olla kiusallisen näköinen ja kosketusarka, mikä tekee esimerkiksi meikkaamisesta hankalaa.

Luomen reunaan tai luomen sisään kehittyy melko nopeasti aristava, turvonnut kohta, jossa on punoitusta, ja joka voi myös märkiä. Punoitus ja turvotus voivat levitä koko luomeen, joka aristaa räpyttäessä.

Suurimmassa osassa tapauksia näppy syntyy huonon hygienian johdosta. Silmien koskettelu likaisin käsin tai piilolinssien epähygieeninen käyttö voi ärsyttää silmää. Jos silmän talirauhanen tulehtuu hygieniasyistä, se johtuu yleensä stafylokokkibakteerista.

Joissain tapauksissa näärännäppy voi syntyä myös seuraavien terveysvaivojen johdosta:

  • Anemia
  • Diabetes
  • Hormonaaliset muutokset
  • Allergiat
  • Eturauhasvaivat
  • Krooninen silmätulehdus

Joskus vaiva syntyy spontaanisti ja sen hillitseminen kestää monta päivää. Onneksi on olemassa muutamia luonnollisia hoitoja, joilla näppyä voi rauhoittaa, tulehdusta lievittää ja kipua hillitä.

Suositeltua lukemista: Luonnonmukaiset keinot ärtyneiden silmien hoitoon

Näärännäppyjen poisto luonnollisia keinoja käyttäen

Lämpöhoito

Lämpöhoidon käyttäminen on hyvä keino rauhoittaa tulehdusta. Lämpöhoito kannattaa suorittaa kuumilla kääreillä, ja sen voi toistaa monta kertaa päivässä parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Monet kuvittelevat, että kylmähoidolla on sama vaikutus näärännäppyyn, mutta lämmön käyttäminen kiihdyttää paranemisprosessia, jolloin näärännäppyjen poisto onnistuu helpommin.

Kamomilla

Some figure

 

Tämä kasvi sisältää tulehdusta rauhoittavia ja uudistavia yhdisteitä, jotka vähentävät näpyn näkyvyyttä. Näppy alkaa parantua ja punoitus rauhoittua.

Lisää muutama teelusikallinen kamomillan kukkia kupilliseen kuumaa vettä, anna sen jäähtyä ja levitä alueelle puhtaalla liinalla.

Peruna

Raa’alla perunalla voi hoitaa näärännäppyjä tehokkaasti. Perunamehu auttaa rauhoittamaan tulehduksen ja ehkäisemään kipua.

Leikkaa peruna viipaleiksi ja laita jääkaappiin. Kun viipaleet ovat kylmenneet, voit levittää ne näppykohtaan.

Aloe vera

Some figure

Aloe veran mehu sisältää antibakteerisia yhdisteitä, jotka ehkäisevät stafylokokkibakteerin leviämistä ja vauhdittavat parantumista.

Hyödyntääksesi aloe veraa näärännäpyn hoidossa, voit kaapia kasvin lehden geelin kulhoon ja taputella sitä suoraan näpylle muutaman kerran päivässä.

Korte

Peltokortteesta valmistettu tee kiinteyttää ihoa ja sen vaikutus on parantava. Tee vähentää tulehdusta aiheuttavia bakteereja.

Näärännäppyjen poisto onnisttuu, kun valmistat hoitavan teen kuivatusta peltokortekasvista. Sekoita sitä muutama teelusikallinen kupilliseen vettä ja uita vanulappua seoksessa. Taputtele tee kevyesti näppykohtaan.

Lehtimangoldi

Some figure

 

Lehtimangoldin käyttäminen kiihdyttää näpyn paranemista ja lievittää epämukavaa, kivuliasta tunnetta alueella. Tulehdus rauhoittuu ja ihon punoitus lievittyy.

Kiehauta lehtimangoldin lehti kattilallisessa vettä ja anna sen jäähtyä. Kun lehti on viilennyt, paina se silmälle 10 minuutin ajaksi. Toista hoito kolme kertaa päivässä.

Porkkana

Lämmin porkkanamuusi voi lievittää näärännäpyn tulehdusta tehokkaasti ja ehkäistä oireiden pahenemista.

Kiehauta litra vettä kattilassa ja lisää muutama paloiteltu porkkana. Anna porkkanan kiehua 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Muussaa palat kulhossa ja levitä ärtyneelle luomelle 10 minuutin ajaksi. Varo polttamasta ihoa liian kuumalla jauheella, joten anna sen jäähtyä hetken aikaa ennen käyttöä.

Suositeltua lukemista: Maksaa ja verta puhdistava porkkana-punajuurismoothie

Tärkeää!

Älä koskaan yritä puristella tai puhkaista näärännäppyä finnien tapaan, sillä tämä voi johtaa tulehduksen leviämiseen koko silmän alueelle. Näppy rauhoittuu useimmiten itsestään, ja sen paranemista voi vauhdittaa tässä artikkelissa mainituilla keinoilla.

Näärännäppyä voi seurata luomirakkulan kehittyminen. Se on pitkäaikaisempi luomirauhasen tulehdus, joka johtuu luomen rauhasen tukkeumasta. Luomirakkulasta puuttuvat äkillisen tulehduksen punoitus ja turvotus. Luomeen ilmaantuu näärännäpyn jälkeen tai joskus ilman ennakoivia oireita vähitellen suureneva, kovan tuntuinen patti. Se on yleensä kivuton, aristamaton ja rajoiltaan selvästi tunnettavissa. Luomirakkula on talieritteen ja tulehdussolujen täyttämä, ja se paranee yleensä itsestään muutamassa kuukaudessa.

Jos näärännäppy pahenee eikä tunnu parantuvan, on syytä keskustella asiasta lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Shima, C. R. (2016). Stye. Japanese Journal of Clinical Ophthalmology. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

  • Lindsley, K., Nichols, J. J., & Dickersin, K. (2013). Interventions for acute internal hordeolum. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007742.pub3

  • Lindsley, K., Nichols, J. J., & Dickersin, K. (2017). Non-surgical interventions for acute internal hordeolum. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007742.pub4


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.