Logo image
Logo image

Luonnonmukaiset keinot ärtyneiden silmien hoitoon

3 minuuttia
Tiettyinä aikoina vuodesta, etenkin vuodenaikojen vaihteessa, silmät voivat ärtyä helpommin. Ne ovat punertavat tai kuivat, mikä ei ainoastaan aiheuta epämukavuutta, vaan myös saa sinut myös näyttämään sairaalta.
Luonnonmukaiset keinot ärtyneiden silmien hoitoon
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tämän päivän artikkelissa tarjoamme joitakin luonnonmukaisia vinkkejä rauhoittamaan ärtyneitä silmiä.

Luonnonmukaiset silmätipat

Jos sinulla on kuivat, ärtyneet silmät ja sinusta tuntuu että niitä pitäisi kosteuttaa silmätipoilla, suosittelemme että valitset sellaisen vaihtoehdon joka on tehty luonnonmukaisista aineksista. Yksi yleisemmin käytetyistä yrteistä on nimeltään silmäruoho, lääkekasvi joka on loistava silmän terveydelle.

Jos valitset kortikosteroideja sisältävät silmätipat, pidä huoli ettet käytä niitä säännöllisesti koska pitkäaikaiskäytössä niillä voi olla haitallisia sivuvaikutuksia. Ota selvää mikä on sinulle sopivin puhumalla lääkärisi kanssa.

Kosteuta silmiäsi sisältä käsin

Muista, että kuivat silmät eivät ole ainoastaan ulkoinen ongelma joka menee pois kun oireet katoavat. Suosittelemme, että lisäksi syöt ruokia joissa on paljon terveellisiä rasvoja:

Näiden ruokien terveellinen rasva auttaa ravitsemaan silmiäsi sisältäpäin. Kuluta niitä kohtuudella, mutta älä huolehdi kalorien laskemisesta koska terveelliset rasvat imeytyvät paremmin kehoomme ja auttavat jopa ylläpitämään terveellisen painon.

Some figure

Vähennä silmäluomien turvotusta

Silmäluomesi ovat hyvin herkkä osa ihoasi ja saattavat tulla punaiseksi ja turvota herkästi, lisäten epämukavuutta ja kutiamista.

Tässä on yksinkertainen kotikonsti joka auttaa rauhoittamaan niitä ja laskemaan turvotusta muutamassa minuutissa.

Valmista kamomillateetä teepusseista ja laita käytetyt pussit pakastimeen. Kun silmäluomesi ovat turvoksissa, ota esille kaksi pakastettua teepussia ja aseta ne suljettujen silmäluomien päälle muutamaksi minuutiksi niin kauan kun pussit ovat vielä kylmät.

Tehdäksesi tämän oikein, tulisi sinun olla makuuasennossa.

Toinen perinteisempi vaihtoehto on käyttää kurkkusiivuja, mutta sinulla ei aina ehkä ole tuoretta kurkkua kun sitä tarvitsisi.

Some figure

Hoida ärtyneitä silmiä neem-puun öljyllä

Neem-puun (Azadirachta indica) lääkinnälliset ominaisuudet on tunnettu Intiassa jo vuosisatojen ajan, ja tänä päivänä voit löytää tästä kasvista johdettuja tuotteita terveyskaupoista tai kiinalaisista erikoiskaupoista. Sen monien käyttötarkoitusten joukossa on sen allergioista, sidekalvontulehduksesta, punaisuudesta ja ärsytyksestä tai yleisestä kutinasta johtuville vetistäville silmille helpotusta tuova voima.

Miten sitä tulisi käyttää?

  • Sekoita steriilissä astiassa tippa neem-öljyä pariin ruokalusikalliseen puhdistettua vettä. Sekoita hyvin.
  • Kostuta kaksi vanulappua seokseen ja aseta ne suljettujen silmäluomien päälle. Anna vaikuttaa 10-15 minuuttia.
  • Voit tehdä tämän kerran tai kaksi päivässä, kunnes tunnet helpotusta.

Vältä käyttämästä myrkyllistä meikkiä

Tiesitkö, että päivittäin käyttämäsi meikki todennäköisesti sisältää aineosia jotka eivät ole hyviä terveydellesi? Erityisesti se, mitä käytät silmäluomillasi ja ripsissäsi, saattaa imeytyä kehoosi silmien kautta, puhumattakaan siitä ärsytyksestä minkä se saattaa aiheuttaa ulkopuolelle.

Ainakin niin kauan kun silmäsi ovat ärsyyntyneet ja epämukavat, tulisi välttää käyttämästä rajausta, ripsiväriä tai luomiväriä. Mutta jos et halua olla ihan ilman meikkiä, tähtää markkinoilla oleviin luonnonmukaisiin vaihtoehtoihin. Nämä eivät sisällä mitään raskasmetalleja tai parabeenejä ja varmistat tämän pakkausmerkinnöistä.

Poistaaksesi silmämeikkisi sinun ei tarvitse käyttää kemiallisia vaihtoehtoja – kostuta vain paperipyyhe tai puuvillalappu manteli- tai oliiviöljyyn!

Some figure

Löydä hyvä kajaali tai silmänrajauskynä

Intiassa ja monessa Arabimaassa naiset (ja jopa jotkut miehet ja lapset) käyttävät luonnollista mustaa maalia silmän ympärillä, tietynlaista kajaalia tai silmänrajauskynää. Tämä perinteinen väri ei ole tarkoitettu vain meikiksi vaan sillä on myös terveydellisiä vaikutuksia, jotka hellivät ihoa koska väri on tehty öljyistä ja muista luonnollisista aineista.

Oikeanlainen kajaali taistelee bakteereita vastaan, kosteuttaa, kirkastaa silmiäsi ja saattaa jopa suojata niitä jotka ovat herkkiä kirkkaalle valolle.

Pidä kuitenkin huoli ettet käytä sitä liikaa; vain vähän kajaalia riittää pitkälle.

Kun laitat sitä ensimmäisen kerran, se saattaa hieman pistellä, joten kiinnitä huomiota kehosi reaktioon jos vaikka olet sille allerginen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Davidson, R., & Ellis, J. (2012). Water based pain relieving composition. U.S.

  • Draelos, Z. D. (2015). Cosmetics: The Medicine of Beauty. Journal of Cosmetic Dermatology. https://doi.org/10.1111/jocd.12146


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.