Hoida tehokkaasti auringon polttamaa ihoa

11 marraskuun, 2018

Ihomme altistuu auringon säteille päivittäin, ja jos tämä altistuminen on tarpeeksi suurta etenkin kesäisin tai etelänlomalla, on tuloksena näkyvä palaminen. Tällainen ihon vahingoittuminen tapahtuu siksi, että ultraviolettisäteet pääsevät pinnan läpi ihoon sisälle ja aiheuttavat siellä kudosten tuhoutumista. Seurauksena tästä on kaikille tuttu punoitus, ja joskus palanut iho saattaa myös olla hyvinkin kipeä. Annamme tässä artikkelissa tietoa siitä, miten voit parhaiten hoitaa palanutta ihoa luonnollisin konstein.

Kun iho vahingoittuu oltuaan liiaksi alttiina auringolle, on tärkeää että sitä hoidetaan niin nopeasti kuin mahdollista. Jos hoitoa ei tehdä, saattaa vahinko vaikuttaa oleellisesti ihon terveyteen ja ulkonäköön. Vaikka on olemassa monia kaupallisia ja tehokkaita tuotteita auringon aiheuttamien vammojen hoitoon, niiden lisäksi tai niiden sijasta kannattaa kokeilla tiettyjä luonnollisia keinoja, joilla voit tehokkaasti hoitaa palamia. Seuraavaksi kerromme muutamista hyvistä hoidoista auringon vahingoittaman ihon elvyttämiseksi.

Auringon polttama iho: luonnolliset hoitokeinot

Pysyttele varjossa

Jos vahinko on jo tapahtunut, tulisi sinun mennä heti varjoon. Mikäli annat ihosi altistua vieläkin enemmän auringolle, pahennat palaneen alueen kärsimää vahinkoa entisestään. Jos sinun kuitenkin on pakko lähteä ulos, laita päällesi sellaiset vaatteet, jotka peittävät kunnolla vahingoittuneet ihoalueet, ja jos mahdollista, laita päähäsi myös hyvin suojaava hattu. Laita myös tehokasta aurinkovoidetta kasvoillesi.

Kylmä vesi auttaa

auringon polttama iho tarvitsee kylmää suihkua

Aina kun ihosi palaa auringossa, on kylmä suihku yksi ensimmäisistä asioista, joita sinun tulisi tehdä. Tällä tavalla viilennät ja virkistät palanutta aluetta. Jos mahdollista, sinun tulisi myös laittaa kylmiä kääreitä muutamaksi minuutiksi kerrallaan vammojen rauhoittamiseksi.

Ennen kaikkea on tärkeää juoda runsaasti vettä, jotta voisit estää nestevajeen elimistössäsi. Keho menettää auringolle altistuessaan ja etenkin ihon palaessa vettä ja tärkeitä suoloja.

Kylmät maitokääreet

Tämä saattaa olla yllättävä tieto, mutta maito on mahtava apu auringon aiheuttamien ihovammojen hoidossa. Sen sisältämät maitohapot ja rasvahapot toimivat palanutta aluetta rauhoittaen.

Miten se tehdään?

Kasta puhdas ja pehmeä kangas runsaaseen määrään jääkaappikylmää täysmaitoa. Painele kankaalla hellästi palanutta aluetta, ja anna nesteen vaikuttaa 20 minuutin ajan. Huuhtele sitten runsaalla kylmällä vedellä.

Kamomillatee

kamomillatee auttaa auringon polttamaa ihoa

Kamomilla on kasvi, jolla on tehokkaita ja rauhoittavia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Siksi se sopii täydellisesti myös auringon polttaman ihon hoitoon.

Kuinka kamomillaa käytetään?

Valmista kamomillateetä, ja anna nesteen viilentyä kylmäksi. Laita se vaikka jääkaappiin, tai laita sekaan muutama jääkuutio, jotta nopeuttaisit viilenemistä. Kun neste on lopulta kylmää, ota iso pala puuvillakangasta tai pyyhe, ja taputtele nestettä palaneelle iholle.

Aloe vera

aloe vera hellii auringon polttamaa ihoa

Aloe vera on yksi suosituimmista tuotteista auringon aiheuttamien palovammojen hoidossa. Se ei ainoastaan lievitä vahingosta aiheutuvaa kipua, vaan se myös uudistaa ihon kudoksia ja auttaa ihoasi toipumaan nopeammin.

Kuinka sitä tulisi käyttää?

Purista kasvin lehdistä löytyvä geeli ja kerää se talteen. Laita geeliä suoraan palaneelle iholle. Voit myös käyttää tätä kasvia sisäisesti, sillä siitä voi valmistaa esimerkiksi smoothien.

Kaura

kaura hellii auringon polttamaa ihoa

Kaurahiutaleet ovat myös erittäin sopivia auringon polttaman ihon rauhoittamiseksi, sillä ne toimivat palaneita alueita tyynnyttäen ja elvyttäen.

Kuinka sitä käytetään?

Sekoita kaurahiutaleita runsaaseen määrään vettä, jotta saisit aikaiseksi tahnan. Hiero tai taputtele sitä varovasti kärsineille ihoalueille, ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä.

Omenaviinietikka

omenaviinietikka auttaa auringon polttamaa ihoa

Omenaviinietikka on yksi parhaista luonnollisista tuotteista auringossa palaneen ihon hoitoon. Se vähentää kivun määrää, mutta se myös estää rakkuloiden syntyä ja ihon kesimistä.

Kuinka sitä tulisi käyttää?

Tämän tuotteen kohdalla on tärkeää pitää mielessä, että sitä ei tulisi laittaa sellaisenaan palaneelle iholle. Omenaviinietikan sisältämä etikkahappo saattaa lievittämisen sijasta aiheuttaa tilannetta pahentavan reaktion. Sen sijaan sinun tulisi laimentaa tätä tuotetta yhtä suurella määrällä vettä.

Voit laittaa iholle puristekääreitä, joita on liotettu vedellä laimennetussa omenaviinietikassa, ja antaa niiden vaikuttaa 15 minuutin ajan. Tämän ajan kuluttua laita kääreet uudestaan nesteeseen, ja toista käsittely.

Omenaviinietikkaa voi käyttää myös kylpyvedessä – jo muutama desilitra riittää vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Muista myös tämä!

Paras tapa suhtautua auringon tuottamiin ihovammoihin on tietenkin niiden välttäminen kokonaan. Jos vahinko on kuitenkin jo päässyt syntymään, on näiden esittelemiemme luonnollisten ja yksinkertaisten keinojen kokeileminen hyvä vaihtoehto.

Jotta kuitenkin välttäisit jo lähtökohtaisesti ihon suuremmat vahingot, olisi tärkeää suojata sitä haitallisilta UV-säteiltä tarpeeksi tehokkaiden suojatuotteiden avulla. On myös oleellista juoda paljon vettä aina auringossa ollessa, sillä näin pidät ihosi kosteutettuna. Ihon yleisen terveyden ja ulkonäön hoitamisessa on myös tärkeää myös muistaa, että hyvä ruokavalio, päivittäinen puhdistus ja kuoriminen ovat aina oleellisia perusasioita.