Logo image
Logo image

Kipu raajoissa: mistä se johtuu?

3 minuuttia
Kipu raajoissa: mistä se johtuu?
Viimeisin päivitys: 29 lokakuuta, 2018

Onko seuraava tilanne osunut joskus kohdallesi? Jonain päivänä tullessasi töistä kotiin, käsiä ja jalkoja särkee inhottavasti. Raajoja vaivaa raskas olo, joka estää sinua liikkumasta ja pakottaa sinut istumaan alas ja lepäämään, myös niinä hetkinä kun et muuten tunne tarvitsevasi lepoa.

On tärkeää tietää, että kipu raajoissa yleinen vaiva, joka johtuu usein lihasrasituksesta tai väsymyksestä päivän päättyessä. Jos kipuilu jatkuu viikkoja ja jopa kuukausia, on syytä käydä lääkärissä juttelemassa asiasta.

Tässä artikkelissa tutustumme jalkojen ja käsien kipuiluun, sen syihin ja hoitokeinoihin.

Mistä kipu raajoissa johtuu?

Särky ja kipu raajoissa on yleinen vaiva ja sitä ilmenee kaiken ikäisillä. Lapset ja teini-ikäiset voivat kärsiä kasvukivuista raajoissa etenkin 8-17 -vuotiaina. Kasvukivut johtuvat kasvupyrähdyksistä, jolloin kehon pituus lisääntyy ja luut ja lihakset kasvavat aikuisiin mittoihin.

Entäpä sitten aikuiset; mistä johtuu aikuisten kärsimä kipu raajoissa? Otetaan siitä selvää.

1. Flunssa ja vilustuminen

Some figure

Kipu käsissä ja jaloissa voi ilmetä muutamaa päivää ennen varsinaisia flunssaoireita. Flunssaoireisiin liittyy yleisesti kolotusta ja särkyä, ja olo on vetämätön ja raskas. Suurin osa meistä onkin kokenut lihaskipua flunssan yhteydessä.

Saatat ihmetellä, miksi flunssa vaikuttaa raajoihin ja aiheuttaa lihaskipua, sillä usein flunssan pahimmat oireet koettelevat keuhkoja ja pään aluetta. Olo on tukkoinen, nenä vuotaa, päätä särkee ja yskä on rasittavaa. Kipuilua voi ilmetä myös raajoissa, sillä kun tulehdus jyllää kehossa, se vaikuttaa kaikkialla.

Suuri määrä lymfosyyttejä vapautuu verenkiertoon tappaakseen tulehduksen, mutta taistelureaktio aiheuttaa mm. kehon lämpötilan nousua ja tulehdusmolekyylien vapautumista, mikä johtaa särkyyn ja kipuun. Tästä johtuen paha flunssa nostattaakin usein kuumeen, olo on heikko ja raajoja särkee.

Usein flunssan ensimmäisiin oireisiin liittyykin kipua jaloissa ja käsivarsissa.

2. Nivelkipu

Some figure

Tämä on yleinen oire etenkin yli viisikymppisillä. Mehän käytämme käsiä ja jalkoja aktiivisesti joka päivä, etenkin jos teemme fyysistä työtä tai harrastamme paljon liikuntaa. Nivelet kuluvat käytössä ja ne voivat tulehtua ja aiheuttaa kipua. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä tärkeämmäksi käy nivelistä huolehtiminen.

Nivelten kipu voi johtaa raskaaseen oloon, väsymykseen tai polttelevaan tunteeseen reisien ja olkapäiden alueella. Kipu ei välttämättä liity pelkästään niveleen, vaan se säteilee yleensä myös ympäröivään lihaskudokseen tai koko raajaan.

3. Verenkierron ongelmat

Some figure

Jos kipu jaloissa ja käsivarsissa johtuu heikosta verenkierrosta, ilmenee se yleensä yhdessä muiden oireiden kanssa. Pidä silmällä etenkin näitä oireita:

 • Käsivarsien ja jalkojen puutuminen, lihaskrampit jaloissa ja käsissä.
 • Haavojen esiintyminen jaloissa.
 • Voimien katoaminen käsistä – saatat huomata pudottelevasi tavaroita yhtenään.
 • Päänsärky.
 • Sinertävä väri kynsissä.
 • Huimaus seisomaan noustessa.
 • Raskas tunne jaloissa, turvonneet kädet ja sormet.
 • Suonikohjut.

Kiinnitä huomiota näihin oireisiin, sillä ne esiintyvät yleensä heikentyneen verenkierron seurauksena. Jos kärsit näiden lisäksi epätasaisesta sykkeestä ja hengästymisestä, on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen välittömästi: kyseessä voi olla sydämen toimintaongelma. Älä viivyttele.

4. Fibromyalgia

Some figure

Jos kokemasi kipu jatkuu kuukausia ja vaikeuttaa työntekoa ja muita päivittäisi toimia, voi kyseessä olla fibromyalgia. Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa. Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella potilaat kärsivät lepoa antamattomasta yöunesta ja heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta. Lisäksi heillä on erilaisia psyykkisiä ja neurologisia oireita. Fibromyalgian yleisimpiin oireisiin kuuluvat:

 • Kipu esiintyy yhdessä kovan uupumuksen kanssa.
 • Kipu liittyy tiettyihin alueisiin kehossa: lantioon, niskaan solisluuhun, kyynärpäähän, polviin tai pakaroihin.
 • Saatat kärsiä univaikeuksista, ja päivän vaikein ja kivuliain hetki on yleensä aamulla ylösnoustessa.
 • Kärsit migreeneistä, pinnallisesta muistinmenetyksestä tai keskittymisvaikeuksista.

Lopuksi haluamme muistuttaa, että yleisesti ottaen kipu raajoissa on ohimenevää ja johtuu väsymyksestä ja rasituksesta. Yleensä tällainen kipu esiintyy iltaisin ja heikkenee aamuun mennessä levon kautta. Jos kipu raajoissa jatkuu tai yltyy yhtäjaksoisesti muutaman viikon tai kuukauden sisällä, ja vaikuttaa negatiivisesti elämääsi, on syytä varata aika lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi määrätä sinut jatkotutkimuksiin ja määrittää sinulle sopivan hoidon.

Älä koskaan unohda miten tärkeää on viettää terveellistä elämää, johon kuuluu monipuolinen ja tuore ravinto, riittävä uni ja säännöllinen liikunta. Suosi etenkin kasviksia ja hedelmiä, proteiinia ja kasvipohjaisia rasvoja. Nämä seikat auttavat hillitsemään stressiä ja vältät liiallisen rasittumisen. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.