Hoida fibromyalgiaa näillä yrteillä

Cayenne-pippurista saatava kapsaisiini on luonnollinen kipulääke ja sitä käytetään monissa kipua lievittävissä voiteissa.
Hoida fibromyalgiaa näillä yrteillä

Kirjoittanut Ekhiñe Graell

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Fibromyalgia on kipu-uupumusoireyhtymä, jota sairastaa arviolta noin 2–5 prosenttia väestöstä. Fibromyalgia aiheuttaa poikkeavaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa, ja fibromyalgiaa sairastavien kipukynnys on huomattavasti normaalia matalampi. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miten voit hoitaa fibromyalgiaa yrteillä.

Tuki- ja liikuntaelimistön kipujen ohella fibromyalgiapotilaat kärsivät heti heräämisestä alkavasta uupumuksesta, joka voi jatkua koko päivän eikä helpotu nokosilla tai kunnollisilla yöunilla. Lisäksi heillä voi olla erilaisia psyykkisiä ja neurologisia oireita. Oireiden kuva ei ole yhteneväinen, mikä tekee fibromyalgiasta vaikeasti diagnosoitavan.

Suurin osa fibromyalgiaa sairastavista on naisia, jopa 80-90 %. Iän mittaan fibromyalgian mahdollisuus kasvaa, tavallisimmin se todetaan 30-50 vuoden iässä. Fibromyalgian perimmäinen syy on toistaiseksi tuntematon, mutta sen epäillään johtuvan keskushermoston häiriöistä. Oireita voi hoitaa muutamilla luonnollisilla keinoilla, voit esimerkiksi hoitaa fibromyalgiaa yrteillä.

Näin voit hoitaa fibromyalgiaa yrteillä

Cayennepippuri

Cayennepippurilla on todettu olevan fibromyalgian oireita helpottava vaikutus. Cayennen sisältämä kapsaisiini on voimakas ja täysin luonnollinen kipulääke, jota voi voidemaisessa muodossa hieroa suoraan kipuileviin ja jäykkiin lihaksiin. Kapsaisiinin tulisuus auttaa kiihdyttämään verenkiertoa, aiheuttamaan lämmöntunteen ja helpottamaan lihaskipua.

Voit hoitaa fibromyalgiaa yrteillä, esimerkiksi cayennepippurilla.

 

Sisäisesti nautittuna cayennepippuria voi nauttia teenä. Sekoita teelusikallinen pippuria kupilliseen kuumaa vettä. Parhaiten pippuri toimii nautittuna pitkin päivää moneen otteeseen, älä siis juo koko kupillista kerralla sillä se voi ärsyttää ruoansulatusta.

Mäkikuisma

Fibromyalgian kipuja helpottamaan sopii mäkikuisma. Mäkikuisma on antiikin ajoista saakka tunnettu tärkeänä lääkekasvina, joka esiintyi lääkekasvikirjoissa aina 1800-luvun lopulle saakka, minkä jälkeen kasvin arvo lähes unohdettiin. Lääkekasvina mäkikuisman maine palautettiin 1970-luvulla tehtyjen havaintojen ja tutkimusten perusteella, jolloin todettiin mäkikuisman auttavan lisäämään ruoansulatusnesteiden, erityisesti sapen eritystä, laukaisemaan kouristuksia, ehkäisemään masennuksen oireita ja ulkoisesti käytettynä edistämään haavojen paranemista.

Fibromyalgian oireisiin liittyy läheisesti masennus, joten mäkikuisma sopii hyvin masennusoireiden helpottamiseen.

Mäkikuisma voi helpottaa mm. masennuksen oireita, jotka ovat läheisesti yhteydessä fibromyalgiaan.

 

Lisäksi mäkikuismaa voi käyttää kivunlievitykseen ja unettomuuden hoitoon. Parhaiten mäkikuismasta saa kaiken irti pillerinä tai kapselina – näitä myydään usein luontaistuotekaupoissa tai netissä. Mäkikuisman kukinnoista voi myös valmistaa teeuutteen.

Juttele mäkikuisman käytöstä lääkärisi kanssa, sillä se voi vaikuttaa esimerkiksi masennuslääkkeiden ja ehkäisymenetelmien tehoon. Jotkin lääkekasvit ovat hyvin voimakkaita, eikä niitä tulisi käyttää tutustumatta kunnolla niiden vaikutuksiin.

Pirunkoura

Pirunkouran käyttämisellä fibromyalgian hoitoon on positiivisia vaikutuksia.

 

Pirunkoura eli harpago (Harpagophytum) on afrikkalainen kasvi, joka saa nimensä hedelmiä ympäröivästä koukkumaisesta kukasta. Pirunkouran sisältämät vaikuttavat ainesosat toimivat hyvin esimerkiksi reumasairauksien hoitoon. Myös fibromyalgian hoidossa sillä on todettu olevan positiivinen vaikutus.

Lääkkeenä käytetään kuitenkin vain kasvin juuria, jotka muodostavat maanalaisia mukularykelmiä. Juurissa ovat harpagon tärkeimmät vaikuttavat aineet eli iridoidit ja iridoidiglykosidit.

Harpagojuomaa valmistetaan kaatamalla kolme desilitraa kiehuvaa vettä astiaan, jossa on yksi teelusikallinen hienoksi leikattua tai karkeaksi jauhettua harpagoa. Seoksen annetaan seisoa huoneenlämmössä kahdeksan tuntia, jonka jälkeen se siivilöidään. Juoma juodaan päivän kuluessa tasaisin väliajoin kolmena annoksena.

Kasvia voi myös käyttää ulkoisesti suoraan kipukohtaan.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Onko sinulla fibromyalgia? Syö hyvä aamiainen näiden 5 vinkin avulla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Onko sinulla fibromyalgia? Syö hyvä aamiainen näiden 5 vinkin avulla

Sitrushedelmät ovat yksi parhaista ruoista fibromyalgian hoitoon. Ne tarjoavat vitamiineja ja mineraaleja, jotka pitävät tulehduksen ja kivun halli...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.