Lääkeyrtit fibromyalgian hoitoon

Tietyt lääkinnälliset yrtit yhdessä perinteisen lääkehoidon kanssa voivat helpottaa fibromyalgian oireita. Tähän soveltuu esimerkiksi cayennepippuri, jonka sisältämä kapsaisiini helpottaa kipuja.

Fibromyalgiassa esiintyy kipuja eri puolilla kehoa, väsymystä ja muita oireita. 80–90 % potilaista on naisia. Iän mittaan fibromyalgian mahdollisuus kasvaa, tavallisimmin se todetaan 30-50 vuoden iässä.

Fibromyalgiassa jatkuvaa kipua tuntuu laajasti. Taudin määritelmään kuuluu, että kipua tuntuu molemmilla puolilla kehoa ja sekä vyötärön ylä- ja alapuolella. Kivun paikka ja laatu voivat muuttua selittämättömästi. Kipu on usein kolottavaa, mutta tuntuu ajoittain repivänä, polttavana tai vihlovana.

Fibromyalgian syitä ei vielä tiedetä tarkoin ja sen hoitotavat vaihtelevat. Seuraamalla lääkärin ohjeita elämäntyylin, ravinnon ja lääkityksen suhteen voidaan usein helpottaa kipuja. Kokeile myös seuraavia luonnonantimia fibromyalgian oireiden lievittämiseen.

Helpota fibromyalgian oireita näillä kasveilla

Kipupisteet selässä

Brasilialaisen yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan tietyt lääkinnälliset kasvit voivat helpottaa fibromyalgian moninaisia oireita. Lääkekasveja ei tule käyttää ainoana hoitokeinona fibromyalgiaan, vaan niitä tulee hyödyntää osana lääkärin kanssa sovittua hoitosuunnitelmaa.

Usein fibromyalgiaa hoidetaan menestyksellisesti liikunnalla, laihduttamalla ja parantamalla yöunta. Useissa tutkimuksissa on liikunnan todettu selvästi vähentävän fibromyalgian oireita, ja ylipainoisilla fibromyalgiapotilailla laihduttamisen on todettu huomattavasti lievittävän oireita. Fibromyalgiassa yöuni on huonoa eikä virkistä normaalin unen tapaan. Yöunta parannetaan vähentämällä sitä haittaavia häiriötekijöitä.

Lääkinnällisillä yrteillä voidaan:

  • Parantaa unenlaatua
  • Vähentää masennuksen oireita
  • Vähentää kipuja
  • Vähentää raajoissa ja nivelissä esiintyvää jäykkyyttä
  • Vähentää tulehdusta
  • Helpottaa ahdistusta ja muita psyykkisiä oireita
  • Lievittää uupumusta

Näistä kasveista voi olla apua fibromyalgian oireiden lievittämisessä:

1. Paholaisenjuuri

Tätä yrttiä löytyy monista luontaistuotekaupoista ja luonnollisiin parannuskeinoihin erikoistuneista apteekeista. Yleensä paholaisenjuurta saa pillerimuodossa tai teenä. Paholaisenjuurta suositellaan nivelkivuista, reumasta ja niveltulehduksesta kärsiville. Paholaisenjuuri helpottaa tulehdusta ja helpottaa kipua tehokkaasti. Paholaisenjuurella ei myöskään ole tunnettuja sivuvaikutuksia, mikä tekee siitä turvallisen nauttia.

Paholaisenjuuri auttaa kehoa toipumaan ruhjeista ja vammoista, ja se helpottaa ruuansulatuksen ja suoliston ongelmia. Nauti paholaisenjuuri aamuisin fibromyalgian oireiden ja kipujen lievittämiseen.

2. Mäkikuisma

Mäkikuismalla voidaan hoitaa fibromyalgian psyykkisiä oireita, kuten masennusta ja surua. Mäkikuisman kukista ja lehdistä valmistettua uutetta on käytetty kansanlääkinnässä yli 2 000 vuoden ajan. Uutetta on käytetty mitä moninaisimpien vaivojen ja oireiden hoitoon, mutta yleisimmin sillä on hoidettu haavoja, palovammoja, lihaskipuja, masennusta ja unettomuutta. Mäkikuismasta valmistettu tee antaa keholle orgaanisia happoja, öljyjä, keratiinia, limoneenia ja tanniineja. Nauti mäkikuismateetä aamuisin ja iltapäivällä mielialan kirkastamiseen.

3. Cayennepippuri

Tavallinen cayennepippuri sopii tulehduksen hoitoon, ja se kuuluu samaan kastiin inkiväärin, valkosipulin ja sinapinsiemenen kanssa. Kaikilla näillä on hoitavia vaikutuksia. Cayennepippurin sisältämä kapsaisiini lievittää kipuja ja usein sitä sisällytetään lihaskipuja hoitaviin lämpögeeleihin. Iholle levitettynä kapsaisiini kiihdyttää verenkiertoa, luo lämmittävän tunteen ja rentouttaa lihakset. Sisäisesti cayennepippuria voi nauttia teemuodossa.

Nauti kaksi kupillista cayennepippuria sisältävää teetä päivässä kipujen helpottamiseen: kiehauta kuppi vettä, lisää pussi vihreää teetä, ripaus cayennepippuria ja muutama tippa sitruunamehua. Anna teen uuttua muutaman minuutin ajan, lisää lusikallinen hunajaa, poista teepussi ja nauti.