Mitä fibromyalgiasta tarvitsee tietää?

Fibromyalgia on krooninen sairaus, joka voi vähentää ihmisen elämänlaatua merkittävästi. Tällä kertaa kerromme keinoista, joiden avulla tätä sairautta voidaan lievittää.
Mitä fibromyalgiasta tarvitsee tietää?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Fibromyalgia on yleisempi ongelma kuin luullaan, ja moni siitä kärsivä onkin asiasta tietämätön. Tämä tila voi päästä kehossa valloilleen ilman, että henkilö huomaa asiaa itse, ja siksi sitä kutsutaankin nimellä “näkymätön sairaus”. Se ei näy röntgenkuvissa eikä myöskään verikokeissa. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää fibromyalgiasta.

Tästä sairaudesta kärsivät eivät pysty saamaan unta niin hyvin kuin olisi tarpeen. Kun he nukkuvat, heidän kehonsa hikoilevat liian runsaasti (liikahikoilu), ja monissa tapauksissa oireet voivat muuttua vakavammiksi.

Fibromyalgia on krooninen reumasairaus, johon kuuluu yleinen kivuntunne ja jatkuva uupumus, kuten myös muita vaihtelevia oireita.

Potilailla ei ole mitään ulospäin näkyviä muutoksia vaikka oireita kuitenkin on monia. Sairaudesta kärsivillä on kroonista kipua kehon eri osissa.

Uupumuksen lisäksi fibromyalgia aiheuttaa myös lihasten supistumista, välilevyn tyriä ja reumaattisia ongelmia, jotka voivat lopulta johtaa siihen, että ihminen ei pysty edes liikkumaan.

Tämä sinun tulee tietää fibromyalgiasta

Fibromyalgian syyt

Moni kärsii fibromyalgiasta tietämättään.

Kukaan ei tiedä mikä tähän sairauteen on tarkkaan ottaen syynä, mutta uskotaan, että se aiheutuu epäsäännöllisyydestä ihmisen keskushermostossa.

Joidenkin oletusten mukaan tämä sairaus kehittyy siksi, että suoliston seinämät turpoavat ja muuttuvat heikoiksi. Se on tavallinen ongelma niillä, joilla on normaalia ohuempi suoliston seinämä. Tämä mahdollistaa sen, että muutkin tekijät kuin ravinteet – esimerkiksi kuona-aineet ja myrkylliset aineet – pääsevät suoliston seinämän läpi.

Kaikki mikä menee seinämän lävitse, menee lopulta maksaan ja munuaisiin, mikä saa vastustuskyvyn reagoimaan. Tämä järjestelmä tunnistaa ne vihollisiksi ja alkaa hyökätä kyseisiä tekijöitä vastaan. Edellä mainittu hypoteesi mielessä pitäen on siis äärimmäisen tärkeää, että potilas noudattaa terveellistä ruokavaliota.

Toinen mahdollinen syy fibromyalgiaan liittyy välittäjäaineiden epätasapainoon. Tällaiset epätasapainot voivat aiheuttaa erilaisia oireita.

Esimerkiksi yleinen kipu voi johtua siitä, että kivun modulointiväylissä ilmenee muutoksia. Ei kuitenkaan ole olemassa riittävää tieteellistä todistusaineistoa, jotta tämä hypoteesi voitaisiin osoittaa todeksi.

Fibromyalgian eri tyypit

Fibromyalgiaa on neljää eri tyyppiä.

Fibromyalgia ei ole jokaisella potilaalla sama asia. On olemassa erilaisia fibromyalgian tyyppejä, ja siksi hoito keskittyy kullakin potilaalla ilmenevien oireiden hoitoon. Seuraavaksi kerromme fibromyalgian eri tyyppien luokittelusta.

 1. Tyyppi 1: Potilaat, joilla ei ole liitännäishäiriöitä.
 2. Tyyppi 2: Potilaat, joilla on reumaattisia sairauksia ja autoimmuniteettisairauksia.
 3. Tyyppi 3: Potilaat, joilla ilmenee vakava muutos psykopatologisella tasolla.
 4. Tyypi 4: Potilaat, joihin viitataan käsitteellä simulaattorit.

Yöllinen hikoilu on yksi fibromyalgian oireista

Yksi fibromyalgian oireista on yöhikoilu.

Vaikka joillekin voi vaikuttaa mahdottomalta estää öistä hikoilua, tämä on kuitenkin mahdollista. Kuinka hikoilun torjunta sitten tapahtuu? Tähän tarvitaan tasapainoinen ruokavalio ja tietysti erityistä varovaisuutta illallisen suhteen.

Toinen vinkki on käydä lämpimässä suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Hiero myös ohut kerros eteeristä eukalyptusöljyä hikoileville alueille. Näin pystyt tuntemaan olosi raikkaammaksi.

Seuraavassa kerromme lisää niistä asioista, joita tästä sairaudesta kärsivien tulisi ottaa huomioon, jotta elämänlaatua voitaisiin parantaa.

Kotihoito fibromyalgiaan

Pidä hyvää huolta ruokavaliostasi

On erittäin tärkeää kiinnittää erityisen tarkkaa huomiota ruokavalioon. On parasta välttää maitotuotteita, sokeria, gluteenia, punaista lihaa, perunaa, tomaatteja, munakoisoa ja paprikaa. Mitä tulee hedelmiin, kannattaa syödä ne soseen muodossa, sillä näin pystyt pitämään suolistosi terveydestä parempaa huolta.

Yritä välttää kofeiinia sisältäviä juomia: näihin kuuluvat kahvi, kuten myös muut vastaavat juomat, joita ovat esimerkiksi mate ja sokeripitoiset juomat. Lisäksi kannattaa myös jättää väliin sellaiset ruoat, joissa on runsaasti C-vitamiinia, kuten esimerkiksi sitrushedelmät, sillä ne tekevät unen saamisesta vaikeampaa.

Harrasta liikuntaa

Liikunta lievittää fibromyalgian oireita.

Liikunta voi olla loistavaa terapiaa fibromyalgiasta kärsiville. Lääketieteen asiantuntijat suosittelevat aerobista liikuntaa säännöllisesti.

Vesiliikunta on erityisen hyvä apu fibromyalgian kohdalla (uinti tai jokin muu vesiurheilun muoto), sillä se parantaa liikkuvuutta. Vesiterapia on myös loistava vaihtoehto.

Kokeile fysioterapiaa avuksi fibromyalgiaan

Fysioterapiasta voi olla apua fibromyalgian hoidossa.

Jos kipusi ovat hyvin voimakkaat, voit aina kääntyä fysioterapeutin puoleen. Tämä on mahdollisuus, johon kannattaa ehdottomasti tarttua, mikäli tämä sairaus on sattunut sinunkin kohdallesi! On tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja fibromyalgian lievittämiseksi fysioterapian avulla.

Ammattilainen tietää kaiken mahdollisen tästä sairaudesta, ja hän pystyy sanomaan mitä itse tarvitset, sen mukaan minkälaista kipua koet. Noudata lääkärin ohjeita, syö terveellisesti ja harrasta liikuntaa. Näin pystyt kontrolloimaan fibromyalgiasta johtuvaa kipua edes jonkin verran.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bellato E, Marini E, Castoldi F, Barbasetti N, Mattei L, Bonasia DE, et al. Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. 2012.
 • Busch AJ, Barber KAR, Overend TJ, Peloso PMJ, Schachter CL. Exercise for treating fibromyalgia syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2007.
 • Goebel A, Buhner S, Schedel R, Lochs H, Sprotte G. Altered intestinal permeability in patients with primary fibromyalgia and in patients with complex regional pain syndrome. Rheumatology. 2008.
 • Grandner, MA, Jackson, N., Gerstner, JR y Knutson, KL (2013). Síntomas del sueño asociados con la ingesta de nutrientes dietéticos específicos. Revista de investigación del sueño, 23 (1), 22–34. https://doi.org/10.1111/jsr.12084
 • Holton K. The role of diet in the treatment of fibromyalgia. Pain Manag. 2016; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27296515/
 • Müller W, Schneider EM, Stratz T. The classification of fibromyalgia syndrome. Rheumatol Int. 2007 Sep;27(11):1005-10. doi: 10.1007/s00296-007-0403-9. Epub 2007 Jul 25. PMID: 17653720.
 • Sosa-Reina MD, Nunez-Nagy S, Gallego-Izquierdo T, Pecos-Martín D, Monserrat J, Álvarez-Mon M. Effectiveness of Therapeutic Exercise in Fibromyalgia Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Biomed Res Int. 2017;
 • Villanueva, V. L., Valía, J. C., Cerdá, G., Monsalve, V., Bayona, M. J., & Andrés, J. de. (2004). Fibromyalgia: diagnosis and treatment. Current knowledge. Revista de la Sociedad Española del Dolor11(7), 50-63. Recuperado en 12 de octubre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462004000700005&lng=es&tlng=en.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.