Eroon haisevasta hengityksestä

Eroon haisevasta hengityksestä

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Monet meistä kärsivät haisevasta hengityksestä, joka tunnetaan myös halitoosina. Haiseva hengitys on ikävä vaiva, ja siitä kärsivä voi päätyä jopa välttelemään sosiaalisia tilanteita. Joskus haisevaa hengitystä ei edes huomaa itse. Onneksi hengityksen voi raikastaa suhteellisen helpoilla keinoilla.

Usein hyvä suuhygienia takaa, että pahanhajuista hengitystä ei pääse syntymään. Aamuinen haisuhenki on monelle tuttu ilmiö, joka katoaa usein hampaidenpesun ja aamiaisen jälkeen.

Miksi kärsimme haisevasta hengityksestä

Paha haju syntyy, kun suun bakteerikanta lisääntyy ja tuottaa rikkiyhdisteitä, jotka haisevat epämiellyttävälle. Yön aikana bakteerit pääsevät lisääntymään, kun emme juo tai syö ja syljeneritys vähenee.

Pitkäaikaisen tai toistuvan pahan hajun lähteenä ovat ruoantähteet, tulehdusprosessien eritteet ja hajoamistuotteet, kuivuva sylki ja lima sekä keuhkojen kautta erittyvät haihtuvat yhdisteet.

haiseva hengitys

Monet elämäntapavalinnat vaikuttavat siihen, miltä hengitys tuoksuu, ja esimerkiksi tupakoivat kärsivät pahanhajuisesta hengityksestä tupakoimattomia useammin. Myös monet ruuat, kuten sipuli, valkosipuli ja viinietikka aiheuttavat epämiellyttävän hajun suussa.

Jos suusi on jatkuvasti kuiva, eikä sylkeä erity normaaliin tapaan, voi limakalvojen kuivuus johtaa epämiellyttävään hajuun. Myös vähähiilihydraattinen ruokavalio voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Tämä artikkeli antaa sinulle osviittaa siitä, mitä pahojen hajujen eliminoimiseksi kannattaa tehdä.

Puhdista suu huolellisesti

eroon haisevasta hengityksestä, huolehtimalla hygieniasta

Yleensä pahanhajuinen hengitys kaikkoaa kunnollisen hammaspesun ja hampaiden puhdistuksen jälkeen, sillä hammastahna ja harjaus poistaa ylimääräiset bakteerit suusta.

Hampaiden puhdistus tulisi aloitaa hammasvälien lankauksella ja sitten tulee harjata hampaat, poskien sisäpinnat, ikenet ja kieli. Hampaiden puhdistuksen voi viimeistellä kurluttelemalla suuvedellä, joka antaa raikkaan tunteen suuhun.

Vältä ruokia, joissa on vahva haju

Jos kärsit haisevasta hengityksestä, kannattaa vältellä sellaisia ruokia, jotka jättävät jälkeensä vahvan, epämiellyttävän hajun suuhun.

Valkosipulihönkä on tuttu ilmiö kaikille, sillä ruuat, jotka sisältävät runsaasti valkosipulia jättävät suuhun vahvan hajun, jonka myös ulkopuoliset haistavat.

Myös sipuli, suolakurkut, kaali ja kahvi voivat aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja suussa. Jos koet, että hengityksesi haiskahtaa, kannattaa jättää nämä ainekset nauttimatta tai puhdistaa suu huolellisesti niiden syömisen jälkeen.

Syö sitrushedelmiä

eroon haisevasta hengityksestä sitrushedelmillä

Keskity syömään sellaisia ruokia, jotka kiihdyttävät syljentuotantoa. Sylki pitää suun kosteana, mikä puolestaan ehkäisee pahojen hajujen syntymistä, sillä sylki huuhtelee mukanaan hajua aiheuttavat bakteerit.

Etenkin sitrushedelmät kiihdyttävät syljentuotantoa hapokkuudellaan, kokeile appelsiinia, greippiä, sitruunaa, mandariinia ja limeä.

Vältä suuta kuivattavien ruokien syömistä, kuten kuivien keksien, paahtoleivän ja pähkinöiden nauttimista, sillä ne voivat aiheuttaa pahoja hajuja kuivattamalla suuta. Jos nautit edellämainittuja aineksia, pese hampaat niiden syömisen jälkeen niin pian kuin mahdollista.

Juo paljon vettä

Jatkuva veden juominen huuhtoo bakteereja suusta ja auttaa ylläpitämään raikkaan hengityksen. Kanna vesipulloa mukanasi minne ikinä menetkin ja otta hiukka silloin tällöin. Jätä sokeriset limut ja mehut pois, sillä sokeri kasvattaa bakteerien määrää suussa.

Vesi on loistava juoma, sillä suun terveyden ylläpitämisen lisäksi vesi tekee hyvää koko keholle ja pitää niin mielen kuin kehon toimintakykyisenä ja aktiivisena.

Älä kärsi enää haisevasta hengityksestä

älä kärsi haisevasta hengityksestä

Jos kärsit haisevasta hengityksestä, toivomme, että tästä artikkelista on ollut sinulle apua. On tärkeä ymmärtää, mistä pahanhajuinen hengitys johtuu ja miten sen syntymisen voi ehkäistä. Näin vältät epämukavat tilanteet, joissa huomaat yhtäkkiä hengityksesi haisevan.

Tärkeintä on hyvän hammashygienian ylläpito, joten muista käyttää hammaslankaa päivittäin ja pestä hampaat kaksi kertaa päivässä.

Käy hammaslääkärissä säännöllisesti tarkastuttamassa hampaiden ja ienten kunto, sillä haisevasta hengityksestä kärsiminen voi olla merkki myös hampaiden ongelmista. Mm. hammasmätä ja reiät voivat aiheuttaa pahaa hajua suussa.

Muista välttää ruokia, jotka aiheuttavat pahaa hajua ja kuivattavat suuta, ja huolehdi suun riittävästä kosteutuksesta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Valkaise hampaat luonnollisesti omenaviinietikalla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Valkaise hampaat luonnollisesti omenaviinietikalla

Hampaiden valkaisuun on olemassa lukemattomia hammastahnoja ja tuotteita. Lue ohjeet ja valkaise hampaat luonnollisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.