Logo image
Logo image

Eroon haisevasta hengityksestä

3 minuuttia
Eroon haisevasta hengityksestä
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Monet meistä kärsivät haisevasta hengityksestä, joka tunnetaan myös halitoosina. Haiseva hengitys on ikävä vaiva, ja siitä kärsivä voi päätyä jopa välttelemään sosiaalisia tilanteita. Joskus haisevaa hengitystä ei edes huomaa itse. Onneksi hengityksen voi raikastaa suhteellisen helpoilla keinoilla.

Usein hyvä suuhygienia takaa, että pahanhajuista hengitystä ei pääse syntymään. Aamuinen haisuhenki on monelle tuttu ilmiö, joka katoaa usein hampaidenpesun ja aamiaisen jälkeen.

Miksi kärsimme haisevasta hengityksestä

Paha haju syntyy, kun suun bakteerikanta lisääntyy ja tuottaa rikkiyhdisteitä, jotka haisevat epämiellyttävälle. Yön aikana bakteerit pääsevät lisääntymään, kun emme juo tai syö ja syljeneritys vähenee.

Pitkäaikaisen tai toistuvan pahan hajun lähteenä ovat ruoantähteet, tulehdusprosessien eritteet ja hajoamistuotteet, kuivuva sylki ja lima sekä keuhkojen kautta erittyvät haihtuvat yhdisteet.

Some figure

Monet elämäntapavalinnat vaikuttavat siihen, miltä hengitys tuoksuu, ja esimerkiksi tupakoivat kärsivät pahanhajuisesta hengityksestä tupakoimattomia useammin. Myös monet ruuat, kuten sipuli, valkosipuli ja viinietikka aiheuttavat epämiellyttävän hajun suussa.

Jos suusi on jatkuvasti kuiva, eikä sylkeä erity normaaliin tapaan, voi limakalvojen kuivuus johtaa epämiellyttävään hajuun. Myös vähähiilihydraattinen ruokavalio voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Tämä artikkeli antaa sinulle osviittaa siitä, mitä pahojen hajujen eliminoimiseksi kannattaa tehdä.

Puhdista suu huolellisesti

Some figure

Yleensä pahanhajuinen hengitys kaikkoaa kunnollisen hammaspesun ja hampaiden puhdistuksen jälkeen, sillä hammastahna ja harjaus poistaa ylimääräiset bakteerit suusta.

Hampaiden puhdistus tulisi aloitaa hammasvälien lankauksella ja sitten tulee harjata hampaat, poskien sisäpinnat, ikenet ja kieli. Hampaiden puhdistuksen voi viimeistellä kurluttelemalla suuvedellä, joka antaa raikkaan tunteen suuhun.

Vältä ruokia, joissa on vahva haju

Jos kärsit haisevasta hengityksestä, kannattaa vältellä sellaisia ruokia, jotka jättävät jälkeensä vahvan, epämiellyttävän hajun suuhun.

Valkosipulihönkä on tuttu ilmiö kaikille, sillä ruuat, jotka sisältävät runsaasti valkosipulia jättävät suuhun vahvan hajun, jonka myös ulkopuoliset haistavat.

Myös sipuli, suolakurkut, kaali ja kahvi voivat aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja suussa. Jos koet, että hengityksesi haiskahtaa, kannattaa jättää nämä ainekset nauttimatta tai puhdistaa suu huolellisesti niiden syömisen jälkeen.

Syö sitrushedelmiä

Some figure

Keskity syömään sellaisia ruokia, jotka kiihdyttävät syljentuotantoa. Sylki pitää suun kosteana, mikä puolestaan ehkäisee pahojen hajujen syntymistä, sillä sylki huuhtelee mukanaan hajua aiheuttavat bakteerit.

Etenkin sitrushedelmät kiihdyttävät syljentuotantoa hapokkuudellaan, kokeile appelsiinia, greippiä, sitruunaa, mandariinia ja limeä.

Vältä suuta kuivattavien ruokien syömistä, kuten kuivien keksien, paahtoleivän ja pähkinöiden nauttimista, sillä ne voivat aiheuttaa pahoja hajuja kuivattamalla suuta. Jos nautit edellämainittuja aineksia, pese hampaat niiden syömisen jälkeen niin pian kuin mahdollista.

Juo paljon vettä

Jatkuva veden juominen huuhtoo bakteereja suusta ja auttaa ylläpitämään raikkaan hengityksen. Kanna vesipulloa mukanasi minne ikinä menetkin ja otta hiukka silloin tällöin. Jätä sokeriset limut ja mehut pois, sillä sokeri kasvattaa bakteerien määrää suussa.

Vesi on loistava juoma, sillä suun terveyden ylläpitämisen lisäksi vesi tekee hyvää koko keholle ja pitää niin mielen kuin kehon toimintakykyisenä ja aktiivisena.

Älä kärsi enää haisevasta hengityksestä

Some figure

Jos kärsit haisevasta hengityksestä, toivomme, että tästä artikkelista on ollut sinulle apua. On tärkeä ymmärtää, mistä pahanhajuinen hengitys johtuu ja miten sen syntymisen voi ehkäistä. Näin vältät epämukavat tilanteet, joissa huomaat yhtäkkiä hengityksesi haisevan.

Tärkeintä on hyvän hammashygienian ylläpito, joten muista käyttää hammaslankaa päivittäin ja pestä hampaat kaksi kertaa päivässä.

Käy hammaslääkärissä säännöllisesti tarkastuttamassa hampaiden ja ienten kunto, sillä haisevasta hengityksestä kärsiminen voi olla merkki myös hampaiden ongelmista. Mm. hammasmätä ja reiät voivat aiheuttaa pahaa hajua suussa.

Muista välttää ruokia, jotka aiheuttavat pahaa hajua ja kuivattavat suuta, ja huolehdi suun riittävästä kosteutuksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Veerappan, G. R., & Lewis, J. H. (2010). Halitosis. In Practical Gastroenterology and Hepatology: Esophagus and Stomach. https://doi.org/10.1002/9781444327311.ch26
  • Aylıkcı, B. U., & Colak, H. (2013). Halitosis: From diagnosis to management. Journal of Natural Science, Biology, and Medicine. https://doi.org/10.4103/0976-9668.107255
  • Kazor, C. E., Mitchell, P. M., Lee, A. M., Stokes, L. N., Loesche, W. J., Dewhirst, F. E., & Paster, B. J. (2003). Diversity of bacterial populations on the tongue dorsa of patients with halitosis and healthy patients. Journal of Clinical Microbiology. https://doi.org/10.1128/JCM.41.2.558-563.2003
  • MedlinePlus. Mal aliento. https://medlineplus.gov/spanish/badbreath.html
    Medifam, versión impresa ISSN 1131-5768. Medifam vol.12 no.1 ene. 2002. Halitosis: diagnóstico y tratamiento en Atención Primaria. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000100005
  • Thomas Bigler Andreas FilippiClinic for Dental Surgery, Dental Radiology, and Dentistry, Uni-versity Dental Clinics, University of Basel, Switzerland. Importance of halitosis. https://www.swissdentaljournal.org/fileadmin/upload_sso/2_Zahnaerzte/2_SDJ/SDJ_2016/SDJ_4_2016/SDJ_2016-04_research-2.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.