Logo image
Logo image

Säännöllisen sitruunasoodan juomisen tuomat hyödyt

3 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme joistakin säännöllisen sitruunasoodan juomisen tuomista monista terveyshyödyistä.
Säännöllisen sitruunasoodan juomisen tuomat hyödyt
Viimeisin päivitys: 23 helmikuuta, 2019

Sitruunasoodan tai sitruunaveden juominen saa sinut hyödyntämään kahta tehokasta ainesosaa: sitruunaa ja vettä. Voit käyttää mineraalivettä valmistaakseni sitruunasoodan, tai hanavettä valmistaaksesi sitruunaveden. Alla kerromme sinulle joistakin niistä monista terveyshyödyistä, joita sitruunasooda voi tarjota kehollesi.

200 epidemiologisen ja kliinisen tutkimuksen avulla on osoitettu, että hedelmiin ja vihanneksiin perustuva ruokavalio puolittaa kroonisesta taudista kärsimisen riskin. Sitrushedelmät eivät ole poikkeus.

Siitä syystä säännöllinen sitruunasoodan juominen – mieluiten makeuttamattoman ja luonnollisen – on hyvä lisä terveelliseen ruokavalioon.

Sitruunasooda: täydellinen yhdistelmä vettä ja sitruunaa

Sitruuna, intialaisen sitruunapuun hedelmä, tunnetaan C-vitamiinipitoisuudestaan (askorbiinihappo). Keho tarvitsee tätä ravintoainetta kollageenin synteesiin, veren punasoluihin sekä immuunijärjestelmän oikeanlaiseen toimintaan.

Itse asiassa sitruuna on yksi sitrushedelmistä, jossa on eniten C-vitamiinia (40-70 mg/l mehua).

Sen arvokkaat ominaisuudet eivät kuitenkaan liity ainoastaan sen askorbiinihappopitoisuuteen. Sitruunassa on myös beetakaroteenia ja flavonoideja (hesperidiinia, diosmiinia, eriositriinia ja niin edelleen).

Lyhyesti sanottuna nämä ainesosat sisältävät antioksidantteja ja ovat vapaiden radikaalien vastaisia. Lisäksi niillä on kipulääkemäisiä ja tulehduksen vastaisia vaikutuksia.

Lue myös: Munakoiso-sitruunavesi on mahtava apu painonpudotuksessa

Vesi on elintärkeä elämää ylläpitävä elementti. Se kosteuttaa ja lievittää ruoansulatusta, ummetusta ja päänsärkyä.

Vesi myös muun muassa säätelee kehon lämpötilaa ja parantaa immuunijärjestelmää.

Lue myös: 9 terveellistä tapaa ehkäistä ummetusta

Sitruunasoodan tai sitruunaveden juominen on erinomainen hoitokeino ja se tarjoaa vaikuttavan määrän terveyshyötyjä, kuten muun muassa:

Edistää laskimoiden terveyttä

Some figure

Sitruunamehussa on paljon diosmiinia, ainetta, jota lääkärit käyttävät laskimon vajaatoiminnan, suonikohjujen ja nivelreuman hoitoon.

Se edistää verenkiertoa, vähentää tulehdusta ja lisää kollageenin tuotantoa.

Tätä aktiivista ainesosaa käytetään myös lihasten kiinteyttämisen ja laskimoiden vastustuskyvyn parantamiseen sekä tulehdustiloihin. Se voi jopa vahvistaa suonien seinämiä.

Yhteenvetona siis diosmiinilla on muun muassa tulehduksen vastaisia, peräpukamien vastaisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia.

Saatat myös pitää: Suonikohjujen hoito 8 vinkin avulla

Ehkäisee osteoporoosia

C-vitamiinin vaikutuksen ansiosta sitruunamehu lisää luutiheyttä johtuen luuväliaineen hyvästä osteoblastisesta kehittymisestä.

Se myös stimuloi ruston muodostumista nivelten välille parantaen luurakenteen yleistä terveyttä.

Hyvä diureetti

 

Sitruuna stimuloi virtsaputken puhdistamista. Se johtuu siitä, että se kiihdyttää tarpeettomien elementtien poistumista kehostamme virtsan kautta.

Se myös estää munuaisten kykyä imeä natriumia ja puhdistaa kehon tästä makromineraalista.

Suosittelemme sinua lukemaan: Puhdista kehosi kolmessa päivässä tämän ruokavalion avulla

Luonnollinen laksatiivi

Sitruunan laksatiivinen toiminta on tämän sitrushedelmän toinen tunnettu ominaisuus. Stimuloimalla ruoansulatusentsyymien tuotantoa, sitruunamehu parantaa suoliston aktiivisuutta ja pehmentää ulostetta lievittäen ummetusta.

Ehkäisee anemiaa

Some figure

Sitruunasoodan tai sitruunaveden juominen vaikuttaa myös kudosten muodostumiseen, jotka ehkäisevät anemiaa.

Se helpottaa raudan imeytymistä ruoansulatuskanavassa ja edistää tämän mineraalin liikkeellepanoa kehon säiliöistä.

Itse asiassa raudan imeytyminen lihasta, kalasta tai kanasta voi lisääntyä nelinkertaisesti verrattuna maidosta, juustosta ja kananmunista saatavaan rautaan.

Parantaa ruoansulatusta

Sitruunasoodan juominen stimuloi syljen, mahanesteen ja pepsiinien tuotantoa.

Nämä aineet edistävät ruoansulatusta, koska ne pilkkovat ruokaa varmistaen, että proteiini imeytyy oikealla tavalla.

Jos kärsit suuren aterian jälkeisestä huonosta ruoansulatuksesta, närästyksestä, turvotuksesta tai ilmavaivoista, juo lasillinen vettä. Tunnet helpotusta muutamassa minuutissa.

Auttaa laihtumaan

Some figure

Pektiinin, limoneenin ja C-vitamiinin ansiosta sitruuna torjuu ruoanhimoa, tehostaa aineenvaihduntaa ja vähentää rasvan imeytymistä kehoon.

Se myös alentaa kolesterolia, triglyseridien määrää ja korkeaa verensokeritasoa.

Sitruunasooda ei ole ihmelääke laihdutukseen, mutta se auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Tasapainottaa pH-arvoja

Happamuus (pH-arvo) mittaa kehon hydrogeeni-ioneiden määrän. Terveellinen pH-arvo vaihtelee 7,3-7,45 välillä.

Huonot ruokailutottumukset ja elämäntavat aiheuttavat muutoksia sen tasapainossa. Se johtuu siitä, että tämä arvo ehkäisee vakauttamista munuaisten kautta. Sen tuloksena tällainen tila voi aiheuttaa sairauksia.

Sitruuna ja siten myös sitruunasooda, hapokkuudestaan huolimatta, muuttuu alkaliiniksi kehoon imeytyessä. Siitä syystä se puhdistaa veren ja kehon.

Itse asiassa alkalisoivat vaikutukset heijastuvat ulkoisesti, koska ne parantavat meidän ulkonäköämme, kuten kuivaa ihoa, hauraita kynsiä ja elottomia hiuksia.

Lue myös: Kehon pH-arvo tasapainoon ruokasoodan avulla

Nyt kun olet oppinut sitruunasoodan tai sitruunaveden juomisen monista hyödyistä, toivomme sinun harkitsevan sen lisäämistä säännölliseen ruokavalioosi!

Ei ole mitään parempaa kuin hyödyntää luonnon meille tarjoamia etuja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • López, M. Á. (2008). Etapas del cambio conductual ante la ingesta de frutas y verduras, control de peso y ejercicio físico de estudiantes de la universidad del desarrollo, sede Concepción, Chile. Revista chilena de nutrición35(3), 215-224.
  • Fernández, H. y Martínez L. EFE Salud (2017) [Internet]. ¿Cuáles son los beneficios y propiedades de cítricos como el limón? [Consultado el 18/01/2019]. Disponible en: https://www.efesalud.com/limon-citricos-usos-beneficios
  • FESNAD-SEEDO. Recomendaciones nutricionales basadas en la evidencia para la prevención y el tratamiento del sobrepeso y la obesidad en adultos (Consenso FESNAD-SEEDO). Revista Española de Obesidad. 2011;9. 2
  • Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Cítricos. Panel de hogares. 2008 [citado 18/01/2019]; Available from: http://www.marm.es/es/alimentacion/temas/ consumo-y-comercializacion-y-distribucionalimentaria/monografico_citricos_tam_08_ tcm7-7908.pdf 3
  • Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.. Monográfico de Limones. Panel de Hogares. Período: Junio 2008-Mayo 2009. 2009 [citado 18/01/2019]; Available from: http://www.ailimpo.com/documentos/ Monografico_Consumo_Limones_HOGARES_ MARM_Junio08-Mayo09.pdf
  • SINC. Dietas ‘detox’: tu hígado no las necesita. (2016). Recuperado el 16 de mayo de 2021. https://www.agenciasinc.es/Reportajes/Dietas-detox-tu-higado-no-las-necesita
  • Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A., & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel, Switzerland)9(1), 119. https://doi.org/10.3390/plants9010119
  • Lappalainen R, Mennen L, van Weert L, Mykkänen H. Drinking water with a meal: a simple method of coping with feelings of hunger, satiety and desire to eat. Eur J Clin Nutr. 1993 Nov;47(11):815-9. PMID: 8287852.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.