Munakoiso-sitruunavesi on mahtava apu painonpudotuksessa

Miksi munakoiso soveltuu painonpudotukseen ja mitä hyötyjä siitä saa?
Munakoiso-sitruunavesi on mahtava apu painonpudotuksessa
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Munakoiso ja sitruuna. Niitä sisältävää vettä kutsutaan usein nimellä “ihmevesi”. Tämä yksinkertainen juoma onkin todella helppo tapa karistaa ei-toivotut ylimääräiset kilot, ja lisäksi se antaa suuren annoksen energiaa päivän toimintaa varten. Munakoison suuret terveyshyödyt ovat yleisesti tunnetut, mutta tiesitkö, että yhdistämällä tämän vihanneksen sitruunaan saat siitä vieläkin enemmän hyötyjä irti? Tässä artikkelissa kerromme kuinka pystyt pudottamaan painoa munakoisoa ja sitruunaa sisältävän veden avulla – todella yksinkertaista, mutta erittäin tehokasta!

Miksi munakoiso soveltuu painonpudotukseen ja mitä hyötyjä siitä saa?

munakoisoja pöydällä

Munakoiso on hedelmä,  jonka terveyttä edistävät ja hyödylliset ominaisuudet ovat lukuisat, siitä ei ole epäilystäkään. Sen lisäksi, että sen syönti säännöllisen usein auttaa sinua hallitsemaan painoasi ja pudottamaan ylimääräiset kilot, on munakoisosta monenlaista apua: saat siitä runsaasti vitamiineja, ravinteita, kuitua ja mineraaleja, jotka kaikki ovat elimistöllesi hyvin tärkeitä. Seuraavassa katsomme tarkemmin munakoison ominaisuuksia.

 • Sen syönti parantaa verenkiertoa, sillä munakoiso sisältää paljon E-vitamiinia. Tämä on tehokas antioksidantti, joka estää sydäntauteja ja kohentaa verenkiertoa – molemmat ominaisuudet ovat tietysti terveyden kannalta hyvin hyödyllisiä.
 • Munakoiso on mahtava nesteenpoistaja.
 • Se sisältää vain vähän kaloreita, ja suuren määrän vettä. Siksi munakoiso on loistava lisä mihin tahansa ruokavalioon.
 • Sen korkea kalium-pitoisuus tarkoittaa, että munakoiso on äärimmäisen hyväksi hermoston sekä sydämen ja verisuonten kannalta.
 • Se auttaa elimistöä puhdistamaan itsensä, ja se myös alentaa verensokeritasoja, eli se soveltuu loistavasti myös diabeetikoille.
 • Munakoiso auttaa alentamaan kolesterolitasoa, sillä se imee rasvoja niistä ruoka-aineista, joiden kanssa sitä syödään. Lisäksi se poistaa myrkyllisiä aineita kehosta ja sääntelee ruoansulatusta. Monta syytä aloittaa tämän vihanneksen syöminen säännöllisesti!
 • Munakoiso sisältää paljon kuitua, mikä auttaa estämään ummetusta.
 • Se myös edistää sappinesteen tuotantoa sekä suojelee maksaa.
 • Munakoiso sisältää paljon rautaa ja magnesiumia, eli se soveltuu erinomaisesti anemian torjuntaan. Se parantaa sydämen ja lihasten toimintaa sekä vahvistaa elimistön vastustuskykyä.

Kuinka munakoison ja sitruunan avulla voi pudottaa painoa?

munakoisosmoothie auttaa laihtumaan

Helpoin tapa vähentää painoa munakoison ja sitruunan avulla on juoda niitä sisältävää vettä. Tällainen juoma on hyvin helppo valmistaa seuraavien ohjeiden avulla.

1.  Mitä siihen tarvitaan?

 • Keskikokoinen munakoiso. Olisi aina tietysti parasta, että syömäsi ainekset olisivat luomutuotantoa, sillä silloin voit olla varma niiden luonnollisuudesta sekä siitä, etteivät ne ole altistuneet vaarallisille hyönteismyrkyille.
 • Keskikokoinen sitruuna, joka ei ole ylikypsä.
 • Litra vettä.
 • Suuri lasinen vesikannu.

2.  Kuinka se valmistetaan?

 • Ensimmäiseksi sinun tulee pestä munakoiso kunnolla. Voit käyttää tähän hiukan omenaviinietikkaa ja ruokasoodaa, jotta voisit poistaa kaiken tyyppiset myrkylliset aineet ja hyönteismyrkkyjen jäämät. Varmista, että huuhdot munakoison kunnolla runsaalla kylmällä vedellä.
 • Leikkaa se sitten viipaleiksi, jotka ovat korkeintaan 2,5 cm paksuja, äläkä poista kuorta.
 • Täytä lasinen vesikannusi viipaleilla laittaen ne päällekkäin, ja täytä kannu vedellä.
 • Lisää sitten sitruunan mehu, ja sekoita nestettä pitkällä puulusikalla. Laita se lopuksi jääkaappiin.
 • Anna juoman olla yön yli jääkaapissa, jotta vesi voisi imeä itseensä munakoison nesteen ja sen hyödylliset ominaisuudet. Sitruuna tehostaa näitä ominaisuuksia, ja lisäksi se tuo juomalle virkistävää makua.

3.  Kuinka munakoiso- ja sitruunavettä tulisi juoda, jotta sillä voisi pudottaa painoa?

vatsan ympärysmitta

On hyvä juoda nestettä koko päivän mittaan, ja sen voi yhdistää esimerkiksi seuraavan tyyppiseen helppoon ruokavalioon.

 • Aamiainen: lasillinen munakoisovettä, kulhollinen kaurahiutaleita ja yksi omena.
 • Lounas: lasillinen munakoisovettä nautittuna ennen syöntiä, ja ruokana pinaatinlehtiä sisältävä salaatti, jossa on pähkinöitä, vähärasvaista juustoa ja ananaspaloja.
 • Iltapäivä: lasillinen munakoisovettä.
 • Illallinen: lasillinen munakoisovettä nautittuna ennen salaattia, jossa on salaatinlehtiä, kirsikkatomaatteja, papaijaa, saksanpähkinää, oliiviöljyä ja kastikkeena sitruunamehua, sekä pääruoaksi keitettyä artisokkaa, johon on lisätty oliiviöljyä ja viinietikkaa.

Kuten voit tästä yksinkertaisesta esimerkistä nähdä, kuluu litran verran tätä juomaa päivän mittaan hyvinkin helposti. Jos juot munakoiso- ja sitruunavettä ennen aterioita, saat itsellesi täyden tunteen vatsaan ennen ruokailua, ja lisäksi autat kehoasi sulattamaan syömäsi ruoan sekä poistamaan rasvoja. Parannat siten ruoansulatustasi, ja autat elimistöäsi puhdistamaan itsensä.

Muista, että ei ole olemassa minkäänlaisia varsinaisia ihmedieettejä, jotka eivät vaatisi myös jonkin asteista tahdonvoimaa ja liikuntaa. Siksi sinun kannattaakin tämän juoman hoikentavat ja terveyttä edistävät vaikutukset maksimoidaksesi harrastaa ainakin tunnin verran liikuntaa joka päivä. Voit esimerkiksi kävellä, pyöräillä tai kuntoilla kotonasi – minkä liikuntamuodon sitten valitsetkin, on kehostasi ja hyvinvoinnistasi huolehtiminen sen arvoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Clark MJ., Slavini JL., The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review. J Am Coll Nutr, 2013. 32 (3): 200-11.
 • Khoo HE., Azlan A., Tan ST., Lim SM., Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Food Nutr Res, 2017.
 • Hanhineva K., TOrronen R., Bondia Pons I., Pekkinen J., et al., Impact of dietary polyphenols on carbohydrate metabolism. Int J Mol Sci, 2010. 11(4): 1365-1402.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.