11 ruokaa, joita ei tulisi koskaan säilyttää jääkaapissa

Jos olet tottunut säilyttämään leipää jääkaapissa, suosittelemme muuttamaan tämän tavan, sillä leipä itse asiassa mädäntyy nopeammin kylmässä ja homeen kasvu kiihtyy.
11 ruokaa, joita ei tulisi koskaan säilyttää jääkaapissa
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jääkaappi on paras paikka monelle ruualle, etenkin silloin, kun tiedämme, ettemme aio syödä ruokatarvikkeita heti. On kuitenkin olemassa monia sellaisia ruokia joita ei tulisi koskaan säilyttää jääkaapissa, sillä alhainen lämpötila voi aiheuttaa muutoksia ruuan koostumuksessa ja voi jopa kiihdyttää mädäntymisprosessia.

Joskus jääkaappiin päätyvät lähes kaikki ruokatarvikkeet, sillä usein ajatellaan, että kaikki ruoka säilyy kylmässä paremmin kuin huoneenlämmössä. Kylmä voi kuitenkin muuttaa tiettyjen ruokatarvikkeiden makua ja koostumusta negatiivisesti.

Jos et ole varma siitä, mitkä ainekset voit säilyttää jääkaapissa ja mitkä et, lue tämä artikkeli. 

Mitä ruokia ei saa säilyttää jääkaapissa?

Sipulit

Paras tapa säilöä sipulit on pitää ne viileässä, kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Sipulit tarjoavat otollisen kasvualustan bakteereille, jos niitä ei säilö oikein. Etenkin jääkaapissa bakteerit kasvavat nopeasti. Sipulit tulisi säilyttää kuorimattomina ja ne tarvisevat kosketusta ilmaan pystyäkseen hengittämään.

Sipulit saa säilyttää jääkaapissa vain silloin, kun ne on jo kuorittu ja viipaloitu, jolloin ne tulee säilyttää ilmatiiviissä rasiassa ja käyttää mahdollisimman pian.

Tomaatit

tomaattia ei saisi säilyttää jääkaapissa

Jos tomaatit sulloo jääkaappiin, ne menettävät pian koostumuksensa ja makunsa. Kylmässä tomaatit muuttuvat jauhoisiksi, eivätkä ne maistu paljon miltään.

National Institute of Agricultural Research -tutkimuslaitoksen mukaan kylmässä säilytetyissä tomaateissa on huomattavasti vähemmän hyödyllisiä yhdisteitä kuin sellaisissa tomaateissa, jotka on säilytetty huoneenlämmössä. Suosittelemme säilyttämään tomaatit kuivassa paikassa huoneenlämmössä.

Perunat

Jos säilytät perunat jääkaapissa, ne menettävät alkuperäisen makunsa ja muuttuvat pehmeiksi. Perunat tulisi aina säilyttää pesemättöminä viileässä, kuivassa ja hyvin ilmastoidussa paikassa, sillä kosteus voi kasvattaa perunoihin sienikasvustoa.

Kahvi

kahvia ei pidä säilyttää jääkaapissa

Kahvi tulisi aina säilyttää viileässä, kuivassa paikassa. Jos säilytät sitä jääkaapissa, se menettää niin hajunsa kuin ominaisen makunsa. Tämän lisäksi kahvi imee itseensä herkästi tuoksuja muista ruoka-aineista. Suosittelemme säilyttämään avatun kahvipaketin ilmatiiviissä astiassa pimeässä paikassa.

Valkosipuli

Valkosipulit tulisi aina säilyttää huoneenlämmössä, viileässä ja kuivassa paikassa poissa suorasta auringonvalosta. Jos valkosipulin säilyttää jääkaapissa, se menettää monet terveydelle hyödylliset ominaisuutensa ja pilaantuu nopeammin. Kun valkosipulin säilyttää huoneenlämmössä, se säilyy käyttökelpoisena jopa kuukausia.

Hunaja

hunajaa ei pidä säilyttää jääkaapissa

Hunaja tulisi aina säilyttää huoneenlämmössä tiukasti suljetussa purkissa. Jos hunajan säilyttää jääkaapissa, se paksuuntuu ja kiteytyy nopeammin.

Avokadot

Avokadon säilyttäminen jääkaapissa hidastaa hedelmän kypsymistä. Suurin osa meistä haluaa syödä avokadot nimenomaan kypsinä ja pehmeinä, joten säilytä ne huoneenlämmössä. Jos ostat suuren määrän avokadoja, voit laittaa osan jääkaappiin ja ottaa ne huoneenlämpöön päiväksi, sitten kun olet valmis syömään ne.

Leipä

leipää ei saisi säilyttää jääkaapissa

Yksi yleisin virhe, jonka monet tekevät, on heittää leipäpussi jääkaappiin. Jos laitat leivän jääkaappiin, se kiihdyttää pilaantumista ja voi johtaa jopa homeen kehittymiseen. Muista siis säilyttää leipä huoneenlämmössä, kuivassa paikassa, jos haluat, että se säilyy syöntikelpoisena pidempään.

Suklaa

Älä koskaan laita suklaata jääkaappiin. Suklaa menettää arominsa jääkaapissa ja se on parasta säilyttää tasalämpöisissä olosuhteissa. Kesäkuumalla suklaan voi laittaa jääkaappiin, jos tuntuu, että se sulaa huoneenlämmössä.

Ananas

säilyttää jääkaapissa

Ananaksen säilyttäminen jääkaapissa estää hedelmän kypsymisen ja häivyttää sen ihanan trooppista makua. Kun hedelmää säilyttää kylmässä, ne entsyymit, jotka aiheuttavat sen kypsymisen, tuhoutuvat, ja samalla katoaa ananaksen makea maku.

Pasta ja murot

Pasta ja murot tulisi säilyttää viileässä, kuivassa paikassa – ei koskaan jääkaapissa. Liian alhainen lämpötila johtaa näiden ruoka-aineiden koostumuksen muutoksiin ja maun muuttumiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.