Miksei suklaa lihota?

11 helmikuu, 2019
 

Mikä onkaan herkullisempaa kuin suklaa? Tällä herkulla on kuitenkin huono maine. Monet pitävät suklaata lihottavana ja kolesterolia nostavana, ajatellen sen sisältävän pelkkää sokeria ja huonoja rasvoja.

Kaikkien lempiherkku se ei ehkä ole, mutta se on silti yksi maailman himotuimmista herkuista makeannälkään. Lue lisää suklaasta ja tutkimustuloksista lihottaako suklaa vai ei!

Lihottaako suklaa vai ei?

Granadan yliopiston tutkijat kuitenkin osoittivat, että suklaa ei suinkaan lihota tai pilaa ruokavaliotasi. Suklaata koskee monet tarinat, sekä puolesta että vastaan.

Faktaa on kuitenkin se, että suklaa on täynnä flavonoideja, jotka ovat elintärkeitä keholle, sillä se ovat erittäin terveellisiä. Ne taistelevat muun muassa sepelvaltimotautia vastaan. Suklaa on myös antioksidantti, joka toimii antitromboottisena lääkkeenä ja lievittää tulehdusta kehossa.

suklaa ei lihota

Viimeaikaiset tutkimukset

Nutrition -lehti analysoi, miten suklaa vaikuttaa rasvan kerääntymiseen kehon tärkeimmissä osissa. Huomionarvoisin löytö oli, että suklaa sisältää vähemmän rasvaa kuin mikään muu ruoka. Täten se ei vaikuta liikuntasuorituksiisi tai ruokavalioosi.

 

Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence (HELENA) -tutkimus valitsi 1458 12-17-vuotiasta teiniä mukaan tutkimukseensa. Kyseisen tutkimuksen aikana tutkittiin eurooppalaisten teinien ruokavaliota.

suklaa ei lihotakaan

Tutkimuksessa selvitettiin myös kehojen mitat, teinien urheilutottumukset sekä ruokavalioanalyysit. Jokainen tulos riippui siis täysin yksilöstä ja hänen tottumuksistaan. Tutkijat olivat kuitenkin sitä mieltä, että ruokien kaloripitoisuuden ei tulisi määrittää tiettyä ruokaa.

Tutkimuksen tulos kertoi, että suklaa ei aiheuta liikalihavuutta, mutta sen nauttiminen tulisi olla kontrolloitua. Tutkimus osoitti, että “kohtuullinen määrä suklaata on hyväksi, mutta liikasyöminen tuo harmeja. Kohtuus siis kaikessa.

suklaa ei lihota

Tutkijat korostavat, että suklaa ei ole vaaraksi, mikäli olet huolissasi painonnoususta. Tärkeää on kuitenkin pitää kohtuus mielessä, sillä terveellinenkin ruoka voi muuttua epäterveelliseksi, mikäli sitä kuluttaa liiallisia määriä.

 

Lisäksi olemme kaikki yksilöitä, emmekä välttämättä saa hyötyjä samoista asioista.

Waterhouse, A. L., Shirley, J. R., & Donovan, J. L. (1996). Antioxidants in chocolate [20]. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)65262-2

Steinberg, F. M., Bearden, M. M., & Keen, C. L. (2003). Cocoa and chocolate flavonoids: Implications for cardiovascular health. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1053/jada.2003.50028

Vinson, J. A., Proch, J., Bose, P., Muchler, S., Taffera, P., Shuta, D., … Agbor, G. A. (2006). Chocolate is a powerful ex vivo and in vivo antioxidant, an antiatherosclerotic agent in an animal model, and a significant contributor to antioxidants in the European and American diets. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062175j