Miksei suklaa lihota?

Miksei suklaa lihota?
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mikä onkaan herkullisempaa kuin suklaa? Tällä herkulla on kuitenkin huono maine. Monet pitävät suklaata lihottavana ja kolesterolia nostavana, ajatellen sen sisältävän pelkkää sokeria ja huonoja rasvoja.

Kaikkien lempiherkku se ei ehkä ole, mutta se on silti yksi maailman himotuimmista herkuista makeannälkään. Lue lisää suklaasta ja tutkimustuloksista lihottaako suklaa vai ei!

Lihottaako suklaa vai ei?

Granadan yliopiston tutkijat kuitenkin osoittivat, että suklaa ei suinkaan lihota tai pilaa ruokavaliotasi. Suklaata koskee monet tarinat, sekä puolesta että vastaan.

Faktaa on kuitenkin se, että suklaa on täynnä flavonoideja, jotka ovat elintärkeitä keholle, sillä se ovat erittäin terveellisiä. Ne taistelevat muun muassa sepelvaltimotautia vastaan. Suklaa on myös antioksidantti, joka toimii antitromboottisena lääkkeenä ja lievittää tulehdusta kehossa.

suklaa ei lihota

Viimeaikaiset tutkimukset

Nutrition -lehti analysoi, miten suklaa vaikuttaa rasvan kerääntymiseen kehon tärkeimmissä osissa. Huomionarvoisin löytö oli, että suklaa sisältää vähemmän rasvaa kuin mikään muu ruoka. Täten se ei vaikuta liikuntasuorituksiisi tai ruokavalioosi.

Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence (HELENA) -tutkimus valitsi 1458 12-17-vuotiasta teiniä mukaan tutkimukseensa. Kyseisen tutkimuksen aikana tutkittiin eurooppalaisten teinien ruokavaliota.

suklaa ei lihotakaan

Tutkimuksessa selvitettiin myös kehojen mitat, teinien urheilutottumukset sekä ruokavalioanalyysit. Jokainen tulos riippui siis täysin yksilöstä ja hänen tottumuksistaan. Tutkijat olivat kuitenkin sitä mieltä, että ruokien kaloripitoisuuden ei tulisi määrittää tiettyä ruokaa.

Tutkimuksen tulos kertoi, että suklaa ei aiheuta liikalihavuutta, mutta sen nauttiminen tulisi olla kontrolloitua. Tutkimus osoitti, että “kohtuullinen määrä suklaata on hyväksi, mutta liikasyöminen tuo harmeja. Kohtuus siis kaikessa.

suklaa ei lihota

Tutkijat korostavat, että suklaa ei ole vaaraksi, mikäli olet huolissasi painonnoususta. Tärkeää on kuitenkin pitää kohtuus mielessä, sillä terveellinenkin ruoka voi muuttua epäterveelliseksi, mikäli sitä kuluttaa liiallisia määriä.

Lisäksi olemme kaikki yksilöitä, emmekä välttämättä saa hyötyjä samoista asioista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 loistavaa syytä syödä tummaa suklaata
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 loistavaa syytä syödä tummaa suklaata

Tässä artikkelissa esittelemme 5 loistavaa syytä syödä tummaa suklaata päivittäin. Tämä vastustamaton herkku on luontaishoito joihinkin terveysonge...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moliner-Urdiales, D., Ruiz, J. R., Ortega, F. B., Jiménez-Pavón, D., Vicente-Rodriguez, G., Rey-López, J. P., … & Noriega-Borge, M. J. (2010). Secular trends in health-related physical fitness in Spanish adolescents: the AVENA and HELENA studies. Journal of Science and Medicine in Sport, 13(6), 584-588.
  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.