Huonot tottumukset, jotka vahingoittavat munuaisia

Munuaiset ovat elimistölle korvaamattoman tärkeät. Munuaiset ovat vastuussa kehon puhdistuksesta, myrkkyjen ja kuona-aineiden suodatuksesta ja terveestä virtsasta. Pidä huolta munuaisistasi ja niiden terveydestä omaksumalla terveellinen elämänrytmi ja monipuoliset ruokailutottumukset. Otetaan selvää siitä, mitkä asiat ja tavat voivat olla munuaisten toiminnalle haitallisia, jotta osaat vältellä niitä jatkossa.

1. Juot liian vähän vettä

vettä2

Montako lasillista vettä tulee nautittua päivässä? Joskus vedenjuonti unohtuu kiireessä ja vanhasta tottumuksesta saatat juoda janoon sokerista mehua, limua tai kahvia. Veden juominen on tärkeää ei pelkästään munuaisille, vaan koko elimistölle, eikä sitä tulisi sivuuttaa.

Jos munuaisesti eivät saa tarpeeksi vettä päivän aikana, se voi ajan mittaan johtaa munuaisongelmiin. Munuaisten tärkein tehtävä on poistaa ylimääräinen neste ja kuona-aineet kehosta, jolloin Hiilihapotetut-juomat

 

3.1 Liian suolainen ruokavalio

Natriumin päälähde on tunnetusti suola, mutta miksi liiallinen natrium ruokavaliossa on terveydelle haitallista? Suuret suolamäärät laittavat munuaiset koville, sillä juuri munuaiset käsittelevät kehoon tulevan natriumin. Pitkällä aikavälillä munuaiset voivat kuormittua liiallisen suolan käytöstä.

Pyri vähentämään suolan käyttöä kokkaamissasi ruuissa ja korvaa se erilaisilla mausteilla – usein lisäämme suolaa ruokaan liikaa juuri sen takia, että muuten se ei tunnu maistuvan miltään. Kun ruuassa on paljon maustetta ja tuoreita yrttejä, ei pienempää suolamäärää edes huomaa. Vältä valmisruokia ja pikaruokaa, sillä ne sisältävät paljon suolaa.

3.2 Liian paljon eläinperäistä proteiinia

Kaikki rasvaiset ruoka-aineet, kuten eläinproteiini, on munuaisille haitallista. Suuret rasvamäärät tekevät munuaisten työskentelystä hitaampaa ja myrkkyjen suodattamisesta työläämpää. Vältä punaista lihaa ja kokeile korvata se vaikkapa pavuilla, herneillä ja kasviksilla.

Kaupoista löytyy nykyään paljon erilaisia kasvisruokavaliota tukevia aineksia, jotka maistuvat aivan yhtä hyvältä ja täyttävät vatsaa samalla tavalla kuin eläinproteiini.

3.3 Hiilihapotetut juomat

Hiilihapotetut, sokeriset juomat ovat erittäin haitallisia munuaisille. Monet meistä juovat limua joka päivä, etenkin nuoriso. Tapa opitaan lapsena ja sitä jatketaan pitkälle aikuisuuteen.

Karsi liialliset hiilihapotetut juomat ruokavaliostasi tai vältä niitä kokonaan, sillä ne voivat aiheuttaa tulevaisuudessa munuaisten vajaatoimintaa tai munuaiskiviä. Jos kaipaat lisää motivaatiota limsasta luopumiseen, ajattele hampaitasi! Sokeriset limut ovat myrkkyä hampaille, sillä ne vahingoittavat kiillettä värjäten hammasta ja aiheuttavat reikiä.

3.4 Vältä tupakointia ja alkoholia

Alkoholi ja tupakka ovat myrkkyä keholle. Tupakansavussa on noin 7000 ainesosaa, joista yli 60 on syöpää aiheuttavia tai vähintäänkin ärsyttäviä tai myrkyllisiä kemikaaleja. Alkoholi suurissa määrissä nautittuna voi vahingoittaa sisäelimiä, erityisesti munuaisia ja maksaa, jotka joutuvat käsittelemään alkoholin.

Vältä tupakointia ja alkoholia niin paljon kuin mahdollista, etenkin jos kärsit korkeasta verenpaineesta tai diabeteksesta. Lasi viiniä tai pullo olutta silloin tällöin tuskin aiheuttaa korjaamattomia ongelmia, mutta suuret määrät monta kertaa kuussa ovat todella vaarallisia.

3.5 Vältä geenimanipuloitua ja pitkälle prosessoitua ruokaa

Aina ruuan alkuperästä ei voi olla varma, varsinkaan matkustaessa tai kiireessä ei tule kyseltyä, mistä ja millaisista oloista ruoka on peräisin. Laboratorioissa muokattu maissi, hedelmät tai vihannekset ja lääkkeet

Sinun tulisi välttää ylimääräistä lääkkeiden käyttöä niin paljon kuin mahdollista, sillä lääkeaineet kertyvät munuaisiin ja voivat pitkällä aikavälillä kuormittaa niitä. Aina lääkkeitä ei tietenkään voi välttää, mutta esimerkiksi pienet päänsäryt voi yrittää kestää, eikä popsia joka vaivaan kipulääkkeitä.

Lääkkeet haittaavat munuaisten luonnollista toimintaa ja aiheuttavat munuaisten oireilua. Käytä lääkkeitä lääkärin määräämällä tavalla ja kysele eri lääkevaihtoehtojen vaikutuksista munuaisiin, usein on olemassa sellaisia lääkkeitä, jotka kuormittavat niitä vähemmän. Luota kuitenkin lääkärin sanaan, etenkin jos kärsit tietyistä sairauksista tai tulehduksista.

6. Liikunnan puute

kävely

Kuinka monta tuntia päivässä vietät istuen? Liikkumattomuus vaikuttaa koko kehon toimintaan, myös munuaisten. Liikkumattomuus voi aiheuttaa munuaisongelmia pitkällä aikavälillä, sillä aineenvaihdunta hidastuu sitä enemmän, mitä vähemmän liikut.

Liikkuminen hikoiluttaa ja janottaa, jolloin muistat myös pitää huolta riittävästä veden juonnista. Toimistotyö ja henkilöauton käyttäminen joka paikkaan ajettaessa estää sinua liikkumasta päivän aikana. Yritä lisätä päivittäistä liikuntaasi joko kävelemällä töihin tai vaikka pyöräilemällä ruokakauppaan.

Puoli tuntia matalatempoista liikuntaa riittää pitämään kehostasi huolta, ja mitä enemmän saat liikuntaa, sen parempi. Kaikki eivät nauti juoksemisesta, eikä lenkkipolulle tulisi itseään pakottaa, jos se on silkkaa taistelua joka kerta. Löydä siis itsellesi sopiva laji, jonka harrastaminen ei tunnu pakkopullalta. Ota kaveri tai puoliso mukaan, ja et luista niin helposti sovituista liikuntatreffeistä.

Yritä parantaa elämäntyyliäsi ja keskity syömään laadukasta ravintoa, niin munuaisesi toimivat hyvin. Jo pienetkin muutokset riittävät: juo tarpeeksi vettä, vältä suolaa, sokeria ja rasvaa, ja muista liikkua. Muista käydä lääkärin juttusilla säännöllisesti tarkistuttamassa kuntosi.