Logo image
Logo image

Vaalea tai valkoinen uloste - syyt ja hoito

4 minuuttia
Jos ulosteesi on valkoista, sinulla on luultavasti jokin terveysongelma. Tällä kertaa kerromme niistä syistä, miksi tämä värimuutos voi tapahtua. Asia on tärkeä, sillä tähän tarvitaan välitöntä hoitoa.
Vaalea tai valkoinen uloste - syyt ja hoito
Viimeisin päivitys: 25 toukokuuta, 2023

Ihmisen ulosteen väri voi vaihdella ruskean eri sävyistä jopa vihreään tai mustaan. On kuitenkin muistettava, että valkoinen uloste ei ole normaali asia, ja se vaatiikin välitöntä hoitoa.

Uloste voi antaa tietoa ihmisen suoliston ja ruoansulatuksen terveydestä. Muutos värissä voi olla varoitusmerkki tulehduksesta tai sairaudesta.

Nyt kerromme mistä valkoinen uloste johtuu, ja siitä, mitä tilanne vaatii – jatka lukemista, jotta olisit varautunut tähänkin mahdolliseen terveysongelmaan!

Vaalea tai valkoinen uloste

Kun ihmisen uloste on vaaleaa tai valkoista, tämä kertoo siitä, että kehossa on haimaa, maksaa tai sappirakkoa koskeva ongelma.

Ruskea väri, joka ulosteella tavallisesti on, tulee maksan erittämistä sappisuoloista. Jos uloste on sen sijaan valkoista, tämä tarkoittaa sitä, että maksassa on tulehdus, mikä hidastaa sappinesteen tuotantoa, tai sitten henkilöllä on tukos sappitiehyissä. Ruoansulatusjärjestelmä voi olla myös kykenemätön imeyttämään rasvoja kunnolla.

Jos uloste sen sijaan on vaaleaa (keltaista tai harmaata, ei valkoista) ja rasvaista, tämä tila tunnetaan nimellä koliitti.

On tavallista, että ulosteen värin kanssa ilmenee ongelmia jossakin vaiheessa elämää. Muutokset voivat olla yksinkertaisia ja lyhytaikaisia, mutta myös vakavia ja ihmisen henkeä uhkaavia.

Saatat huomata muutoksia ulosteen värin lisäksi sen koostumuksessa tai hajussa.

Lue aiheesta lisää: Onko olemassa oikea tapa ulostaa?

Valkoinen uloste – syitä vaaleaan väriin

Jos huomaat, että ulosteesi on valkoista, tämä voi johtua mistä tahansa seuraavista asioista:

1. Lääkkeiden käyttö

Some figure

Tiettyjen lääkkeiden käyttö voi muuttaa ulosteen väriä.

Antibiootit ovat erityisen yleisesti syy tähän, ja samoin ovat tartuntojen kohdalla käytetyt lääkkeet, kuten tuberkuloosilääkkeet. Muita yleisiä syitä ovat suoliston ongelmien, kuten ripulin hoidossa käytetyt lääkkeet. Tulehdusta hoitavat lääkkeet ja suun kautta otettava ehkäisy voivat myös aiheuttaa ulosteen muuttumista valkoiseksi. Anaboliset steroidit voivat olla syynä lääkkeen aiheuttamaan hepatiittiin ja valkoiseen väriin ulosteessa.

Nämä oireet tulevat yleensä katoamaan muutaman viikon kuluessa siitä, kun on lopetettu kyseessä olevien lääkkeiden käyttö.

2. Hepatiitti

Hepatiitti ilmenee silloin kun maksa tulehtuu, ja yleensä tämän aiheuttaa virus. Se voi olla A-, B- tai C-hepatiitti. Ikävä kyllä C-hepatiitti on hyvin vaarallinen jos sitä ei hoideta, sillä se saattaa aiheuttaa kuolemaa.

Yksi hepatiitin oireista on vaalea tai valkoinen uloste, ja tämän ilmiön aiheuttaa maksan toimintahäiriö.

3. Alkoholin aiheuttama hepatiitti

Some figure

Tämä sairaus johtuu siitä, että alkoholia kulutetaan liikaa, mikä saa aikaan maksan tulehtumisen. Se aika, jonka sairauden ilmeneminen vaatii, riippuu siitä kuinka paljon alkoholia juodaan. Oireisiin kuuluvat uupumus, turvotus, maksan enkefalopatia ja keltatauti.

Alkoholin tai viruksen aiheuttama hepatiitti voi saada aikaan maksakirroosia.

4. Sappikirroosi

Sappikirroosi on krooninen, peruuttamaton ja vakava maksan sairaus. Näin käy silloin, kun ihmisen maksan solut tuhoutuvat.

Se aiheuttaa ärtymistä ja tulehdusta maksan sappitiehyissä. Sappinesteen virtaus lakkaa, mikä aiheuttaa vahinkoa maksan soluille. Kirroosi on arpeutumista, jota tulee tämän vahingon tuloksena.

Yksi kirroosin monista vaikutuksista on se, että ihmisen uloste muuttuu valkoiseksi.

5. Syöpä

Some figure

Jonkin tyyppiset syövät voivat aiheuttaa ulosteen muuttumista vaaleaksi tai valkoiseksi, ja sen lisäksi ilmenee uupumusta.

Haimasyöpä, kasvaimet ja muut syövät, jotka tukkivat sappitiehyet, saavat ulosteen värin vaaleankeltaiseksi tai harmaaksi, sillä haimasta ei tällöin erity riittävästi entsyymejä.

Tämä voi aiheuttaa uupumusta siksi, että elimistö ei käsittele ruokaa kunnolla eikä imeytä ravinteita normaaliin tapaan, mikä aiheuttaa kehossa aliravitsemusta.

6. Sappikivet

Sappikivet ovat tiivistynyttä jätettä sappirakossa, joka lopulta tukkii sappinesteen virtaamisen.

Nämä kivet koostuvat kovettuneesta kolesterolista tai bilirubiinista. Kun ne ovat hyvin suuria, ne voivat tukkia sappitiehyet, mikä aiheuttaa ulosteen muuttumisen vaaleaksi.

Jos ne eivät katoa lääkityksen avulla, leikkaus voi olla tarpeen niiden poistamiseksi.

7. Primaarinen sklerosoiva kolangiitti

Primaarinen sklerosoiva kolangiitti on sairaus, johon kuuluu sappitiehyiden tulehtuminen tai arpikudoksen muodostuminen niissä.

Tämä tila aiheuttaa vähentymisen sapen virtaamisessa, mikä saa aikaan ulosteen normaalin värin vähentymisen.

Kyseinen sairaus voidaan kuitenkin hoitaa lääkkeillä tai leikkauksella.

Valkoinen uloste: diagnoosi ja hoito

Ulosteen valkoinen väri on vakava häiriö, joka tulee ottaa nopeasti puheeksi lääkärin kanssa oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

Seuraavat kokeet tarvitaan, jotta voidaan tehdä tarkka diagnoosi:

  • verikokeet, jotta voidaan määrittää, onko kyseessä jonkin tyyppinen häiriö
  • tietokonetomografia, jotta voidaan luoda kuva kehon sisäpuolelta
  • Endoskooppinen retrogradinen kolangiopankreatikografia, erityinen magneettikuvaus, jossa saadaan näkyviin tarkkoja kuvia sisäelimistä
  • vatsan ultraäänitutkimuksella saadaan kuvattua sisäelimet sekä varmistettua, että kaikki on kunnossa
  • maksan toimintaa koskevat kokeet
  • leikkaus sisäelimiä koskevien vikojen havaitsemiseksi

Kun ulosteen valkoisuuden aiheuttamaa ilmiötä tai sairautta hoidetaan, värin tulisi muuttua taas normaaliksi. Jos ongelmaa ei kuitenkaan voida hoitaa, muutos ulosteen värissä voi olla pysyvä.

Ulosteen valkoisuus lapsilla: syyt ja hoito

On aina hyvä olla tietoinen siitä, miten lapsesi suolisto toimii, sillä näin voit paremmin huomata ongelmat hänen terveydessään.

Valkoinen uloste tai ripuli on tavallisempaa lapsilla, ja joskus tämä johtuu maidosta tai sellaisista tuotteista, jotka eivät sovi heille.

Meidän tulee aina tarkkailla ja olla tietoisia lapsemme ulosteen muutoksista, ja etsiä sopivin hoito.

Lue aiheesta lisää: Mitkä ovat suolistoloisten oireet?

Valkoisen ulosteen syyt lapsilla

  • Ruoan laatu, määrä ja koostumus.
  • Kylmien ruokien syönti.
  • Huono ruoan imeytyminen loisen vuoksi, joka on vahingoittanut suolistoa.
  • Hepatiitti siksi, että maksa ei toimi kunnolla tarvittavan sapen tuotannon kannalta.

Valkoisen tai vaalean ulosteen hoito lapsilla

Ensimmäiseksi tulisi käydä lääkärissä, jotta voidaan tehdä ulostekoe.

Kaikkein tärkeintä on se, että lapsi juo runsaasti nesteitä, jotta voidaan välttää nestehukka. Lapsi tarvitsee paljon vettä ja mineraalisuoloja.

On olemassa bakteereja, jotka aiheuttavat ulosteen muuttumisen valkoiseksi, ja tällöin antibiootit voivat olla tarpeen.

Älä koskaan anna lapselle loperamidia sisältäviä ripulilääkkeitä ilman, että tähän on lääkärin määräys.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.