Mitkä ovat suolistoloisten oireet?

maaliskuu 21, 2018
Vaikka näitä asioita ei kenties heti yhdistäkään toisiinsa, suolistoloisilla voi olla oireina eräitä hyvin tavallisia ilmiöitä, kuten esimerkiksi äärimmäisen kova väsymys tai jopa nenän kutina.

Suolistoloiset ovat harmittava ongelma, joka tuottaa usein vaikeasti diagnosoitavia oireita. Lue millaiset ovat suolistoloisten oireet ja kuinka voit tunnistaa kärsitkö tästä terveysongelmasta. Jos epäilet että sinulla saattaa olla suolistoloisia, on aina parasta hankkiutua lääkärin puheille.

 

Suolistoloisten oireet sekoittuvat helposti muihin sairauksiin

Nämä merkit on nimittäin helppo sekoittaa muihin tavallisiin terveysongelmiin, ja niitä ovat muun muassa seuraavat:

  • ruoansulatuksen ongelmat
  • hermostuneisuus tai ahdistus
  • muutokset ruokahalussa
  • painon lisääntyminen tai vähentyminen

Tässä artikkelissa kerromme kaikista niistä merkeistä, joiden avulla pystyt päättelemään, voiko omalla kohdallasi olla kyseessä suolistoloisten oireet. Jatka lukemista, jotta voisit olla paremmin varautunut tähänkin terveysongelmaan!

Mitä suolistoloiset ovat?

suolistoloisten oireet ovat monimutkaiset

Suolistoloiset ovat mikro-organismeja, joita elää suolistossa, ja ne vaikuttavat ihmisen bakteerikasvustoon, ja lisäksi niillä on vahingollinen vaikutus ravinteiden imeytymiseen ja jätteen poistumisen prosessiin.

Kaikkein tavallisimmat loistyypit ovat seuraavat:

  • giardia
  • taenia
  • ameeba
  • ascaris
  • lamblia

Usein on niin, että loiset jotka ovat jo päässeet ihmisen kehoon, poistuvat jätteen mukana.

On kuitenkin syytä muistaa, että kaikki myrkylliset aineet, jotka kehoon kertyvät, heikentävät vastustuskykyäNe ruokkivat loisia, ja tämä voi saada ne kasvamaan sekä aiheuttaa ongelmia loisten uudessa kotipaikassa.

Mistä voit päätellä, että sinulla on suolistoloinen?

Suoliston loiset on yleensä vaikeasti havaittavissa. On nimittäin niin, että oireet sekoitetaan usein muihin terveysongelmiin, tai sitten ne sivuutetaan vain sillä, että ”olo ei ole hyvä”.

Siksi onkin tärkeää tietää, mitä varoitusmerkkejä kehosi saattaa sinulle antaa suolistoloisten ollessa kyseessä. Jos oireet kestävät pidempään, eikä niille ole mitään selkeää syytä, tämä voi olla avuksi syyn päättelemisessä.

Seuraavassa kerromme siis, mitä nämä oireet ovat. Jotkut niistä ovat hyvin tavallisia, ja toiset taas tulevat kenties todella yllättämään sinut. Jos itselläsi on mitään epäilyksiä tai kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin niin pian kuin vain mahdollista.

Ruoansulatuksen ongelmat

suolistoloisten oireet voi aiheuttaa vatsakipua

Yksi kaikkein tavallisimmista oireista ovat toistuvat ruoansulatuksen häiriöt, ja etenkin ripuli, ummetus, ilmavaivat ja turvotus. Ongelmana on se, että moni ihminen saa näitä vaivoja usein, ja ne voivat olla monen erilaisen asian aiheuttamia.

Asiaan tulisi kiinnittää huomiota, mikäli syöt hyvin, mutta koet tästä huolimatta näitä ongelmia ruoansulatuksessasi.

Muutokset ruokahalussa

Meillä kaikilla on muutoksia ruokahalussa erilaisista syistä jossain vaiheessa elämää. Tämä on kuitenkin myös oire siitä että suolistossa on loinen, mikäli ruokahalu lisääntyy tai vähenee dramaattisesti, mutta et tiedä mikä tähän on syynä.

Näin saattaa tapahtua äkillisen painon vähentymisen tai lisääntymisenkin kohdalla. Kannattaa siis miettiä, olisivatko suolistoloiset yksi mahdollisuus, mikäli näin käynyt omalla kohdallasi.

Hermostuneisuus tai ärtyneisyys

suolistoloisten oireet voivat olla päänsärky ja väsymys

Suolistoloiset ovat melkoisen stressaavia ihmisen keholle. Ne aiheuttavat haittoja hermostossa ilman, että henkilö olisi tästä itse tietoinen.

Loiset voivat aiheuttaa lisääntymistä ahdistuksessa, ärtyneisyydessä aja stressissä.

Joillakin on näitä psykologisia ilmiöitä jatkuvasti, mutta jos tällaiset asiat ovat kuitenkin itsellesi epätavallisia, kannattaa miettiä, onko muita suolistoloisten oireita havaittavissa.

Tämä voi olla merkittävä oire myös lapsilla, joilla se saattaa näyttäytyä hyperaktiivisuutena. Saatat myös huomata, että heidän pupillinsa ovat laajentuneet.

Kutina

Kutina sillä alueella, joka ympäröi peräaukkoa tai muita kehon alueita, on myös merkki siitä, että kyseessä voi olla loinen. Tämä on yksi kaikkein tavallisimmista oireista, mikä pätee etenkin lasten kohdalla – he saattavat raapia tätä aluetta ymmärtämättä asiaa.

Nenän kutiaminen on myös tavallinen oire. Se on yksi kaikkein kiinnostavimmista ja vähiten tunnetuista oireista, ja sille ei ole tieteellistä pohjaa, mutta asia on hyvä pitää mielessä muiden merkkien ohella.

Selitys tälle on se, että nenän ja ihmisen suoliston välillä on refleksologinen suhde.

Krooninen väsymys

suolistoloisten oireet; väsymys

Krooninen väsymys ja fibromyalgia ovat tiloja, jotka on tunnistettu häiriöinä viime vuosikymmenen kuluessa. Niissä yhdistyvät ryhmät oireita, jotka on vaikea diagnosoida, sillä ne voidaan helposti yhdistää muihin sairauksiin.

Syytä tähän ei vielä tiedetä, mutta suoliston loisetkin voivat olla syynä siihen, että joillakin ilmenee näitä häiriöitä.

Emättimen tulehdukset

Niiden naisten, jotka saavat usein emätintulehduksia, kannattaa pitää mielessä se fakta, että suoliston loiset voivat saada aikaan emättimen alueen tulehtumista.

Siksi nämä tulehdukset saattavatkin tulla takaisin, vaikka tehtäisiin sellaisia hoitoja, jotka vaikuttavat tehokkailta lyhyellä aikavälillä. Ratkaisuna on hankkiutua eroon loisesta niin, että se ei palaa, ja hygienia tulee myös pitää erittäin hyvänä.

Oletko itse joskus miettinyt, voisivatko terveysongelmasi johtua suolistoloisesta? Ota huomioon nämä suolistoloisten oireet, ja mikäli koet tarvetta, ota yhteyttä lääkäriin!

Brinkkemper, O., & van Haaster, H. (2012). Eggs of intestinal parasites whipworm (trichuris) and mawworm (ascaris): Non-pollen palynomorphs in archaeological samples. Review of Palaeobotany and Palynology. https://doi.org/10.1016/j.revpalbo.2012.07.003

Zaiss, M. M., & Harris, N. L. (2016). Interactions between the intestinal microbiome and helminth parasites. Parasite Immunology. https://doi.org/10.1111/pim.12274