6 merkkiä tulehtuneesta maksasta

Maksa on se elin, joka vastaa koko kehon puhdistuksesta, ja se poistaa myrkyllisiä aineita joita elimistö ei muuten pysty käsittelemään.
6 merkkiä tulehtuneesta maksasta
Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas.

Viimeisin päivitys: 14 joulukuuta, 2022

Nykyaikana maksatulehdus on melko tavallinen sairaus. Jotta pystyisit huomaamaan sen merkit, kannattaa jatkaa lukemista, sillä nyt kerromme kuudesta tärkeimmästä maksatulehduksen oireesta.

Mitä tehtäviä maksalla on?

maksan sijainti

Maksa vastaa niistä toiminnoista, jotka poistavat kehosta myrkylliset aineet. Sen tehtäviin kuuluvat kaikki seuraavat:

 • puhdistaminen
 • erilaisten tartuntojen torjunta
 • vitamiinien ja energian varastointi
 • sappinesteen eritys – tämä on välttämätön aine ruoansulatuksen toiminnan kannalta
 • veren puhdistus

Mitä tarkoittaa, että maksa on tulehtunut?

Maksatulehdus ei ilmene ainoastaan siten, että maksa laajenee tai levenee. Se tarkoittaa myös sitä, että maksa on mennyt normaalien rajojensa yli, ja tämä tuo mukanaan monet ongelmat.

Samalla käy niin, että maksaa ympäröivät elimet lakkaavat toimimasta siten kuin niiden tulisi, ja koko keho alkaa itse asiassa toimia huonosti silloin, kun maksa sairastuu.

Vaikka sen selvittäminen, onko maksa tulehtunut, ei olekaan mikään helppo homma, tila voidaan havaita sen alkuvaiheissa monenlaisten merkkien avulla. Aikainen diagnoosi on tärkeä, jotta ongelma ei pääsisi pahenemaan. Tulehduksen oireita ovat seuraavassa kuvaamamme.

1. Kipu

kipu vatsassa voi olla merkki tulehtuneesta maksasta

Vaikka kipu voikin olla hyvin vähäistä sairauden alussa, se muuttuu yhä vakavammaksi päivien kuluessa.

Tätä kipua määrittää se, missä se sijaitsee: se tuntuu aina vatsan yläosassa oikealla.

Samalla vatsa saattaa olla tulehtunut tai turvonnut, ja se muuttuu suuremman näköiseksi ajan kuluessa.

2. Kuume

Kuume on merkki sellaisista muutoksista kehon terveydessä, jotka johtuvat tulehduksista, viruksista tai bakteereista.

Jos sinulla on jatkuvaa kuumetta, tämä tarkoittaa, että jokin on vialla kehossasi. Jos maksa on tulehtunut, on tavallista, että kuumetta on usein.

Lue aiheesta lisää: Kotihoitoja kuumeeseen

3. Keltatauti

keltaiset silmät voivat olla merkki tulehtuneesta maksasta

Keltatauti liittyy maksan terveyteen. Jos maksa on sairas, voit huomata, että ihosi ja silmäsi muuttuvat kellertäviksi.

4. Pahoinvointi

Muista, että maksa vastaa siitä, että kehosta pääsevät poistumaan myrkylliset ja sellaiset aineet, joita elimistö ei pysty muuten käsittelemään.

Jos maksa ei pysty tähän tehtävään, sellaiset ruoat, joissa on liikaa rasvaa, suolaa ja jauhoja (ja jopa voimakkaasti maustetut tuotteet), ovat vaikeasti käsiteltäviä ruoansulatuksessa. Tämän vuoksi seurauksena näiden ruokien syönnistä voi olla pahoinvointia ja yleisesti ottaen huonoa oloa.

5. Uloste

istuu pytyllä

Kehon terveydentila voidaan monesti saada selville katsomalla ulostetta ja virtsaa. Vaikka tämä ei kenties olekaan miellyttävä tehtävä, on siis hyvä idea pysähtyä hetkeksi ja tarkastella näitä eritteitä muutaman sekunnin ajan.

Kun maksa lakkaa tekemästä työtään, ulosteesta voi tulla vaaleampaa, ja se voi jopa muuttua valkoiseksi.

Samalla virtsa voi muuttua hyvin tummaksi, ja sen koostumus voi myös olla hapokas.

6. Paha maku suussa

Saatat kokea huonoa makua suussa, sillä myrkylliset ja muut sellaiset aineet, joiden olisi pitänyt tulla poistetuiksi kehosta, alkavat kertyä. Siksi ne saavat aikaan pahaa hajua, joka suuntautuu sitten suuta kohden, ja tästä johtuu kyseinen epämiellyttävä maku.

Mikä maksatulehduksen aiheuttaa?

Koska maksa on elin, joka on yhteydessä kaikkiin kehon prosesseihin, on olemassa monia mahdollisia syitä sen tulehtumiseen. Näihin aiheuttajiin kuuluvat muun muassa seuraavat:

 • liiallinen alkoholinjuonti
 • hepatiittitartunta
 • bakteeritulehdukset
 • myrkyttyminen lääkkeiden vuoksi
 • rasvamaksa
 • ylipaino

Kuinka tulehtunutta maksaa hoidetaan?

Maksatulehdus ei ole mikään mahdoton sairaus hoitaa. Jos ruokavalio on oikeanlainen, ja mikäli harrastetaan liikuntaa säännöllisesti sekä vältetään alkoholia, maksaa voidaan auttaa palaamaan normaaliin tilaansa.

Eräitä luonnollisia hoitoja maksan rauhoittamiseksi

1. Voikukka

voikukkatee

Voikukalla on puhdistavia ominaisuuksia, jotka auttavat poistamaan liiallisia myrkyllisiä aineita kehosta.

 • Laita 50 grammaa voikukkaa kattilaan vesikupillisen kanssa.
 • Anna kiehua ainakin 15 minuutin ajan.
 • Alenna lämpöä ja jätä sitten juoma hautumaan.
 • Ota voikukat pois vedestä ja nauti neste.

Voit nauttia tätä teetä 3-4 kertaa päivässä.

2. Tamarindi

Tamarindi on loistava apu kehon puhdistamiseksi.

 • Laita kattilaan 500 grammaa kuorittuja tamarindeja sekä puoli litraa vettä.
 • Anna kiehua ainakin 20 minuutin ajan.
 • Poista vedestä tamarindit ja anna nesteen viiletä.

Voit nauttia tätä teetä koko päivän ajan, ja saat sen avulla täysin terveen maksan.

3. Sitruunamehu

sitruunamehu

Tämä tuttu hedelmä on täynnä ruoansulatusta ja nesteen poistumista edistäviä ominaisuuksia, ja nämä ovat avuksi kehon puhdistamisessa ja maksan rauhoittamisessa.

 • Ota mehu neljästä suuresta sitruunasta.
 • Sekoita sitruunamehu puoleen litraan vettä.
 • Juo nestettä tyhjään vatsaan.

Kun noudatat tämän artikkelin suosituksia, pystyt saamaan maksasi ja siten koko kehosi terveyden takaisin entiselleen, mikäli kärsit maksatulehduksesta.

Jos et kuitenkaan huomaa mitään parannusta tilassasi näiden hoitojen avulla, ota yhteyttä lääkäriin. Näin voit tehdä tarpeelliset testit sen selvittämiseksi, mikä ongelmasi ja sen vaatima hoito ovat.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
11 merkkiä maksan myrkyttymisestä – älä sivuuta näitä!
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
11 merkkiä maksan myrkyttymisestä – älä sivuuta näitä!

Tässä artikkelissa kerromme lisää maksan myrkyttymisestä, mikä sitä aiheuttaa ja millaisia oireita sillä on - jatka siis lukemista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tilg, H., & Moschen, A. R. (2010). Evolution of inflammation in nonalcoholic fatty liver disease: The multiple parallel hits hypothesis. Hepatology. https://doi.org/10.1002/hep.24001
 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
 • Kuru, P. (2014). Tamarindus indica and its health related effects. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.12980/APJTB.4.2014APJTB-2014-0173
 • Iborra J, Navarrete E, Galve M, Berrocal E. Protocolo diagn?stico de la hepatomegalia. Medicine – Programa de Formaci?n M?dica Continuada Acreditado. 2008;10(12):808-810.
 • Marí C, Alonso J, González A, Sánchez González M. Síndrome febril prolongado y alteraciones hepáticas. Rev Clin Med Fam. 2011;  4(2): 180-183.
 • Solís J, Solís-Muñoz P. Manifestaciones hepatobiliares en la enfermedad inflamatoria intestinal. Rev. esp. enferm. dig. 2007  Sep;  99(9): 525-542.
 • Bravo J, Bahamonde H. Halitosis: Fisiología y enfrentamiento. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2014  Dic;74(3): 275-282.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.