Epigastralgia: ärsyttävä kipu vatsanpohjassa

Epigastralgia: ärsyttävä kipu vatsanpohjassa
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Epigastralgia voi olla varoitus muista ongelmista. Siksi ei koskaan tulisi antaa tämän jatkuvan kivun vatsan ja navan alueella mennä pahemmaksi.

Millaista kipua epigastralgia aiheuttaa

Epigastralgia ei ole vain tavallista vatsakipua, vaan se on tila, joka vaikuttaa useaan vatsan alueeseen. 

Potilaat, joilla tämän tyyppistä ruoansulatuksen häiriötä on, kokevat kipua epigastrium -alueella. Henkilöllä on tällöin tunne siitä, että koko vatsaa puristaa naru, ja kyseessä on painostava ja polttava tuntemus, jonka tuloksena on pahoinvointia ja suurta epämukavuutta.

Vaikka suurimmassa osassa tilanteita tämän kivun syynä on yksinkertaisesti huono ruoansulatus, epigastralgia voi olla yhteydessä muuhun sarjaan häiriöitä tai sairauksia, jotka vaativat tarkkaa diagnoosia.

Nyt sitten haluamme kertoa lisää tästä sairaudesta ja sen oireista, joten jatka lukemista! Näin olet tietoinen siitä, mitä vatsassasi tapahtuu, mikäli epigastralgia sattuu joskus omalle kohdallesi.

Mikä epigastralgia tarkemmin ottaen on?

mahalaukku ja epigastralgia

Epigastralgia on yksinkertaistaen kipua, joka sijaitsee epigastriumissa, ja tämä on alue, joka ulottuu vatsan yläosasta navan kohdalle.

Kuten jo tiedätkin, kyseiseen alueeseen kuuluu monia elimiä ja rakenteita, ja siten on vaikeaa aivan heti tunnistaa, mikä tällaisen kivun aiheuttaa.

Kipu voi ilmetä potilaalla jatkuvana ja päivittäisenä, mutta se voi myös olla äkillistä. Oireet ovat seuraavat:

 • kova kipu
 • pahoinvointi
 • oksentelu
 • polttava tunne vatsassa
 • täysi olo vatsassa, vaikka henkilö olisi syönyt vain hyvin vähän
 • vatsakrampit
 • kylmä hiki
 • ilmavaivat
 • ripulin tai ummetuksen jaksot

Mikä tämän sairauden aiheuttaa?

vatsakipu ja epigastralgia

Epigastralgia, jonka aiheuttaa ruokatorven tulehtuminen

Esophagitis (eli ruokatorven tulehtuminen) ja palleatyrä ovat kaksi tavallista tämän ongelman syytä, mutta kaikkein tavallisin on huono ruoansulatus.

Ruokatorven tulehtuminen on ilmiö, joka syntyy ruokatorven happorefluksin seurauksena, ja tämä on sairaus, jota tulisi hoitaa niin pian kuin mahdollista.

Mainitunlainen tyrä on tavallinen ilmiö yli 50-vuotiailla ihmisillä. Se aiheuttaa närästystä sekä ongelmia nieltäessä, kuten myös häiriöitä ruoansulatuksessa ja pahanhajuista hengitystä.

Ongelmat vatsassa

Epigastralgia voi saada alkunsa vatsasta. Yksi mahdollisista syistä on mahahaava. Kipua ilmenee syksyllä ja talvella, ja siitä tulee voimakkaampaa yöllä. Yleensä ongelma helpottaa silloin, kun ihminen syö.

Toisaalta taas, kuten jo sanoimmekin, monessa tapauksessa tämä ongelma johtuu siitä, että henkilöllä on akuutti mahahaava. Tämä voi olla tarttuva, myrkyistä johtuva tai ruokatuotteiden aikaansaama ongelma.

Tässä tapauksessa kipu on hyvin voimakasta, ja yleensä sen ohella ilmenee oksentelua ja suurta epämukavuutta.

Epigastralgia, jonka aiheuttavat ruoansulatuksen ongelmat

Eräs tärkeä asia on se, että toisinaan tämä kipu ylävatsassa saa alkunsa siitä, että ihmisellä on umpilisäkkeen tulehdus.

Tämän vuoksi sitten onkin niin, että jos tuntuu voimakasta kipua ylävatsassa, on tärkeää, että ei epäröidä kääntyä lääkärin puoleen ja lähteä ensiapuun, jos kärsimys on kova.

Lisäksi on mainittava, että Crohnin tauti ilmenee aikaisissa vaiheissa yleensä tämän epigastriumin alueella ilmenevän kivun kera.

Kun epigastralgiaa on vasemmalla puolella vatsaa, voi kyseessä olla paksusuolen ongelma. (Tällaisia häiriöitä voivat olla esimerkiksi divertikkelit, kasvaimet ja muut vastaavat.) Lisäksi ärtynyt paksusuoli on yksi mahdollinen epigastralgian aiheuttaja. Tässä tapauksessa on tavallista, että ilmenee kipua ähkyn ja ilmavaivojen puitteissa.

Ongelmat haimassa

Akuutti haimatulehdus saa yleensä alkunsa tästä kivusta.

On tärkeää olla tietoinen näistä oireiden tyypeistä, jotka sijaitsevat ylävatsassa. Näin on etenkin, jos lisäksi ilmenee oksentelua tai vatsan pullistumista.

Ole varovainen, sillä tämä voi myös olla merkki sydänongelmasta!

sydänvaivat ja epigastralgia

Tämä tieto on tietysti tärkeä!

Akuutti sydänkohtaus sydänlihaksessa voi saada aikaan epigastralgiaa, ja sen vuoksi tuntuu siis kipua ylävatsassa.

Lisäksi tämän tyypin oire on hyvin tavallinen diabeetikoilla juuri ennen kuin henkilö saa sydänkohtauksen.

Kipu voi olla äkillistä, painostavaa ja oksentelun kanssa ilmenevää. Olipa tilanne mikä tahansa, ja jotta epäilyksistä voitaisiin päästä eroon, ei ole koskaan huono asia lähteä ensiapuun, jotta voitaisin saada diagnoosi heti kun epämukava olo alkaa.

Miten tähän sairauteen liittyviä ongelmia voidaan estää?

Kuten nyt tiedät, tämä on vain yksi niistä oireista, jotka liittyvät monen tyyppisiin sairauksiin.

Huolimatta siitä, mitä kaikkia mahdollisia sairauksia voi olla taustalla (huono ruoansulatus, vatsahaava, ärtynyt paksusuoli, sydänongelmat jne.), niillä on sellainen yhteinen tekijä, joka voi auttaa vähentämään todennäköisyyttä siitä, että saat mainitsemiamme sairauksia.

Tämä tekijä on se, että ruokavaliolla on merkitystä. Jos ruokavalio on hyvä, voidaan vähentää todennäköisyyttä saada tai pahentaa näitä sairauksia. 

Ota siis seuraavat tavat osaksi arkeasi, jos haluat estää näitä häiriöitä kehittymästä:

 • Vähennä rasvojen määrää.
 • Valitse emäksisöivät ruoat.
 • Syö pienempiä aterioita ja useammin päiväsi kuluessa. Näin ruoansulatuksesi tulee toimimaan tavalla, joka ei aiheuta ylirasittumista.
 • Syö tuoreita hedelmiä ja kasviksia, ja vältä tuotteita, joissa on lisäaineita, tai sellaisia ruokia, joissa on paljon kemikaaleja.
 • Vähennä sokerin ja suolan saantiasi.
 • Ole varovainen lääkkeiden kanssa, kuten esimerkiksi ibuprofeiinin ja muiden ei-steroidisten tulehtuneisuutta vähentävien lääkkeiden kohdalla.
nainen syö salaattia välttääkseen epigastralgia

Lopuksi vielä muistutamme, että ei kannata epäröidä ottaa yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on ongelmia, kipua tai muutoksia liittyen ruoansulatuksesi toimintaan.

Ongelmien estäminen ja itsestäsi huolta pitäminen ovat yhtä kuin parempi terveys ja hyvinvointi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Latarjet, Michel (2013). «Músculos, fascias y aponeurosis del abdomen». Anatomía humana. Buenos Aires: Médica Panamericana. p. 1328. ISBN 978-950-06-1369-9.
 • Rodríguez-Lago, I., & Cabriada, J. L. (2016). Protocolo diagnóstico de la epigastralgia aguda. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.014
 • Boscá, A. (2014). Epigastralgia. Medicina Interna.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.