Logo image
Logo image

Tehokkaita keinoja lievittää selkäkipua

3 minuuttia
Menetelmät kuten jooga, meditaatio, akupunktio yms. ovat äärimmäisen tehokkaita selkäkivun lievittämisessä.
Tehokkaita keinoja lievittää selkäkipua
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Useimmissa tapauksissa selkäkipu johtuu huonosta ryhdistä tai vääränlaisesta liikkeestä. Työpöydän ääressä istuminen tai sohvalla röhnöttäminen koko päivän on takuuvarma keino saada selkäkipua.

Liikkumaton elämäntapa on myös diabeteksen ja sydänsairauksien riskitekijä. Se voi lyhentää elämää jopa vuosilla.

Hyvä ryhti on todella tärkeä terveyden kannalta, mutta suurimmalla osalla teollisuusmaiden ihmisistä ryhti on kaikkea muuta kuin hyvä.

Ymmärtämällä kehon toimintamekanismeja voit oppia optimoimaan liikkumistapaasi. Tämä puolestaan ehkäisee vammoja ja kipua.

Suurin osa aikuisista kokee selkäkipua jossain vaiheessa elämäänsä. Se on yleisin työhön liittyvä vamma. Selvitetäänpä nyt, mistä selkäkipu johtuu ja miten voit lievittää selkäkipua tehokkaasti.

Voiko selkäkipu johtua jostain vakavammasta?

Some figure

Useimpien kohdalla selkäkipu ei ole pysyvää eikä vakavaa. Yleensä se lähtee levolla ja tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla.

Ei-addiktoiviin lääkkeisiin kuuluvat lääkärin määräämät lihasrelaksantit, joita käytetään väliaikaisesti kunnes voit taas liikkua tai vastaanottaa fysioterapiaa.

Vältä narkootteja selkäkivun hoidossa. Nämä lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta ja aikaansaada riippuvuuden sekä muita haitallisia sivuvaikutuksia. Niihin tulisi turvautua ainoastaan silloin kun kipu on akuuttia ja kovaa, ja tällöinkin vain lääkärin ohjeistuksella asianmukaisessa ympäristössä.

Selkäkivun takia tulisi hakeutua välittömästi hoitoon, mikäli siihen liittyy seuraavia oireita:

  • kipu säteilee jalkaan
  • puutuneisuus tai heikkous nivusissa tai jaloissa
  • virtsan- tai ulosteenkarkailu
  • kuume
  • yölliset kivut tai hikoilu

Syyt

Hyvin usein ongelma on luonnoltaan mekaaninen. Tyypillisesti selkäkipu on siis seurausta huonosta ryhdistä, toistuvista liikkeistä tai vääränlaisesta nostotavasta (verrattuna vamman, infektion tai vakavien sairauksien kuten syövän aiheuttamaan selkäkipuun).

Jos käyt yleislääkärillä selkäkivun takia, saat todennäköisesti vain pintapuolista hoitoa.

Kipulääkkeet ovat yleisin hoitomuoto, ja toisiksi yleisimmät ovat steroidipistokset ja leikkaus. Näillä hoitomuodoilla on monia sivuvaikutuksia, eivätkä ne yleensä johda selän täydelliseen paranemiseen. Tämän seurauksena monet potilaat kärsivät selkäkivusta usein jopa koko loppuelämänsä ajan.

Tässä luontaishoidot voivat olla korvaamaton apu. Ennen lääkkeisiin, pistoksiin tai leikkaukseen turvautumista kannattaa siis kokeilla näitä kymmentä vinkkiä selkäkipuun erikoistuneilta asiantuntijoilta.

Tehokkaita keinoja lievittää selkäkipua

1. Kiropraktikko

 

Some figure

Pätevällä kiropratikolla käyminen on hyvä vaihtoehto, jos kärsit jonkinlaisesta kroonisesta kivusta, kuten selkäkivusta.

2. Venyttely

52 minuutin mittaisilla venytystunneilla käyneet ihmiset (tunneilla painotettiin ylävartalon ja jalkojen venytystä) saivat yhtä paljon lievitystä selkäkipuunsa kuin joogatunneilla käyneet.

3. Painoharjoittelu

Some figure

Säännöllinen painoharjoittelu vahvistaa selkää ja keskivartalon lihaksia, mikä on oleellista jos haluaa lievittää selkäkipua ja ehkäistä vammoja.

4. Osteopaatin käsittely

On havaittu, että osteopaattinen käsittely (johon saattaa kuulua nivelten liikuttelua, pehmytkudosten hieromista ja jännittyneiden lihasten rentouttamista) vähentää kroonista alaselkäkipua.

5. Stressin vähentäminen

Some figure

Jatkuvista negatiivisista ajatuksista ja ahdistuksesta kärsivät ihmiset kärsivät todennäköisemmin myös selkäkivusta.

6. Meditaatio

Meditaatio voi olla tehokas kivunlievittäjä. 20 minuutin meditaatiotunneille osallistuneet vapaaehtoiset, jotka eivät olleet koskaan ennen meditoineet, kokivat kipujensa lievittyvän merkittävästi.

7. Jooga

Some figure

Joogan, joka on erityisen hyödyllinen notkeuden lisäämisessä ja keskivartalon lihasten vahvistamisessa, on todettu olevan avuksi selkäkipuun. Kerran viikossa joogatunnilla käyneet ihmiset kokivat kipujensa lievittyvän enemmän verrattuna ihmisiin, jotka söivät lääkkeitä tai kävivät fysioterapiassa.

8. Hieronta

Hieronta vapauttaa endorfiineja, mikä rentouttaa ja lievittää kipua. 10 viikon hierontaterapia auttaa valtavasti selkäkipuun, ja sen hyödyt kestävät vähintään puoli vuotta.

9. Akupunktio

Some figure

Akupunktio voi olla yksi hyödyllinen apukeino. Tämä menetelmä keskittyy itse asiassa kroonisten kipujen (kuten selkäkivun ja päänsäryn) lievittämiseen, pikemminkin kuin akuutin kivun hoitoon.

10. Taiji

Taiji on vanha itsepuolustusmenetelmä, joka tähtää kehon jinin ja jangin tasapainon tukemiseen, mikä puolestaan parantaa “Qin” eli elämänenergian virtausta.

“Liikkuvaksi meditaatioksi” kuvaillussa Taijissa tehdään keholla sarja elegantteja liikkeitä, joista jokainen soljuu sujuvasti suoraan seuraavaan.

Varo selkäkivun perinteisiä hoitomuotoja. Älä anna lääkärisi vakuuttaa sinulle, että ainoa kivunlievityskeino ovat reseptilääkkeet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.