Näin voit korjata ryhtiäsi liikkumalla

19 maaliskuun, 2019
Joillakin ihmisillä huono ryhti on johtanut olkapäiden ja pään kallistumiseen eteenpäin, ja tämänlainen asento on erittäin kivulias. Nämä kivut alkavat hiljalleen, ja ne pahenevat joka päivä. Lue siis lisää siitä, miten voit korjata ryhtiäsi ja välttää mahdolliset siihen liittyvät ongelmat!

Usein huono ryhti ei ainoastaan näytä kiusalliselta, vaan se saa myös aikaan lihaksiin vaikuttavia ongelmia. Vielä vakavampia ovat kuitenkin selkärangan ongelmat. Ne vaativat runsaasti aikaa vievää terapiaa sekä suuren määrään asiantuntijan apua, jotta niistä päästään eroon. Sinun kannattaa korjata ryhtiäsi ennen kuin tila pääsee niin pitkälle.

Jos haluat parantaa tai korjata ryhtiäsi, on äärimmäisen tärkeää että alat tekemään muutamia liikuntaharjoituksia. Näihin voivat kuulua esimerkiksi voimaa lisäävät harjoitteet, joilla vahvistat heikkoja lihaksia, sekä venyttely kireiden kehonalueiden rentouttamiseksi.

Seuraavassa kerromme sinulle sellaisista liikuntaharjoitteista, joilla voit erittäin tehokkaasti korjata ryhtiäsi.

Sinun tulee aloittaa lämmittelemällä lihaksiasi. Voit tehdä tämän hölkkäämällä paikallasi ja kevyesti 10 minuutin ajan. Sitten sinun tulisi tehdä joitakin seuraavaksi suosittelemiamme liikuntaharjoitteita, ja niin ryhdin korjaantuminen voi alkaa.

voit korjata ryhtiäsi vatsalihasliikkeillä

Harjoitus 1

Makaa mukavalla mutta täysin litteällä alustalla vatsallasi. Tässä harjoituksessa on kyse lysähtäneiden hartioiden asennon korjaamisesta. Nosta vartalosi maasta niin, että olkavartesikin nousevat. Nosta ne niin ylhäälle kuin pystyt, mutta ilman että kuitenkaan aiheutat itsellesi liikaa epämukavuutta. Kaiken näissä harjoituksissa tekemäsi liikkumisen pitäisi tuntua luontevalta ja sulavalta. Purista sitten lapaluusi toisiaan vasten, ja yritä pitää tämä asento ainakin 3 sekunnin ajan. Hengitä sitten ulos, ja käy taas makuulle. Toista tämä kaikki 15 tai 20 kertaa.

Käy sitten makaamaan selällesi ja nosta jalkasi suoraan ylöspäin. Paina alaselkäsi alustaa vasten. Tällä harjoituksella lisäät vatsasi lihasten sekä lantiosi voimaa. Ala hitaasti laskemaan jalkojasi niin lähelle lattiaa kuin vain pystyt. Pidä sitten lopullinen asentosi 3 sekunnin ajan, ja nosta taas jalkasi ylös. Toista tämä kaikki 10 tai 15 kertaa.

Makaa sitten alustalla selälläsi, ja laita reisiesi väliin jumppapallo. Purista sitä niin lujaa kuin pystyt, ja pidä tämä asento 5 sekunnin ajan. Toista tämä liike 10 tai 15 kertaa.

Harjoitus 2

nainen venyttelee nurmikolla

Seuraava harjoitus saattaa myös olla hyvä apu ryhdin korjaamisessa. Makaa alustalla selälläsi ja koukista sitten polviasi. Tuo ne hitaasti niin lähelle rintaasi kuin pystyt, ja tee tämä erittäin varovaisesti, sillä jos et ole huolellinen, saatat vahingoittaa itseäsi. Tämän harjoituksen tavoitteena on pidentää selkää. Pidä lopullinen asentosi 20 sekunnin ajan, ja toista liike 5 kertaa.

Harjoitus 3

kuntoilupallo

Seuraava harjoitus edellyttää taas jumppapallon käyttöä: istu pallosi päällä pitäen selkärankasi pystysuorassa asennossa. Aseta jalkasi v-kirjaimen muotoiseen asentoon. Ala sitten hitaasti nojautumaan eteenpäin, kunnes tunnet jänteidesi venyvän. Yritä pitää tämä venyttävä asento 30 sekunnin ajan.

Harjoitus 4

voit korjata ryhtiäsi erilaisilla venyttelyliikkeillä

Tämän harjoituksen voit tehdä seuraavalla tavalla: seiso oven edessä, ja aseta oikea kätesi ovea vasten. Kätesi tulisi koukistua kyynärpäästä niin, että luot 90 asteen kulman. Aseta sitten vasen jalkasi oikean eteen, ja käänny vasemmalle kunnes tunnet oikean rintalihaksesi venyvän. Vaihda sitten kättä ja jalkaa, ja venytä vasenta puoltasi samalla tavalla kuin oikeaa.

Viimeisenä neuvona annamme tämän: sinun kannattaa aina seistessä sekä istuessa pitää selkä suorassa. On myös tärkeää pitää mahdollisimman suuren osan ajasta vatsalihakset tiukkoina, ja lanteet luonnollisessa asennossa ilman että niihin kohdistuu minkäänlaista painetta.

Hartioiden ja niskan eteenpäin kääntymistä tulisi aina välttää, sillä jos ryhtisi rupeaa olemaan eteenpäin kallistuva pysyvällä tavalla, on tämä jo hyvin haitallista. Tällaista ryhtiä on myös sen vakiintuessa paljon vaikeampi korjata. Ole siis erittäin tietoinen asennostasi aina kun istut – tämä on hyvin tärkeää erityisesti tietokoneen ääressä ollessa tai minkä tyyppisen tahansa kannettavan laitteen käytön yhteydessä.

  • Miall, R. C. (2013). Posture. In Neuroscience in the 21st Century: From Basic to Clinical. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-1997-6_43

  • Lacour, M., Bernard-Demanze, L., & Dumitrescu, M. (2008). Posture control, aging, and attention resources: Models and posture-analysis methods. Neurophysiologie Clinique. https://doi.org/10.1016/j.neucli.2008.09.005

  • Granata, K. P., & Wilson, S. E. (2001). Trunk posture and spinal stability. Clinical Biomechanics. https://doi.org/10.1016/S0268-0033(01)00064-X