Syö näitä ruokia vatsakivun taltuttamiseksi

28 joulukuun, 2018
 Vatsakivun hoidossa on suositeltavaa käyttää luontaisia keinoja, sillä monet lääkevalmisteet voivat pahentaa tilannetta tai johtaa inhottaviin sivuvaikutuksiin. 

Vatsakipu on yleinen vaiva, joka voi johtua ruuansulatuksen häiriöistä, sopimattomista ruoka-aineista tai epäterveellisistä ruokailutottumuksista. Krooniset vatsakivut puolestaan johtuvat usein tulehduksellisista sairauksista, kuten ärtyvän suolen oireyhtymästä. Vatsan kipuilu voi lisäksi johtua muutoksissa hermoston toiminnassa, jotka aiheutuvat stressistä ja ahdistuksesta.

Vatsakipuun liittyy usein kivun lisäksi muita oireita, kuten ilmavaivoja, närästystä ja muita ruuansulatukseen liittyviä vaivoja. Vatsakipu voi myös johtua ruoka-aineiden yliherkkyydestä tai allergiasta, ja sen yhteydessä voi ilmetä ummetusta ja ripulia. Epäterveellisten ruokien nauttiminen tai ahmiminen voi herkistää toistuville vatsavaivoille.

Akuutti vatsakipu ja siihen liittyvä oksentelu ja muut oireet voivat olla merkki vatsataudista tai ruokamyrkytyksestä. Kova oksentelu ja ripuli voi johtaa herkästi elimistön kuivumiseen, joten on tärkeää nauttia riittävästi nesteitä ja odottaa oireiden heikkenemistä ennen ruokailua. Kun pahimmat oireet ovat lievittyneet, voit nauttia tässä artikkelissa esiteltyjä ruokia.

On olemassa tiettyjä ruoka-aineita, joita nauttimalla voidaan tasapainottaa vatsan toimintaa ja ehkäistä vatsakipuja ja niihin liittyviä muita oireita. Tässä artikkelissa jaamme kanssasi näistä parhaimmat.

Banaanit

pilkottu banaani

Banaanit sisältävät luontaisia kuituja ja muita yhdisteitä, jotka auttavat rauhoittamaan ärtynyttä vatsaa. Banaanin vaikutuksesta vatsakivut heikkenevät ja ruuansulatuksen toiminta helpottuu.

Banaanin nauttiminen vähentää ruuansulatuskanavassa esiintyvää happoa, ja samalla se tehostaa terveellisten bakteerien kasvua suolistossa. Banaanit sisältävät runsaasti kaliumia, joka on tärkeää elektrolyyttien tasapainon säilyttämiseksi etenkin ripulin tai oksentelun jälkeen.

Lisäksi banaani sisältää runsaasti luontaisia sokereita, jotka eivät vaikuta glukoosin määrään, mutta lisäävät energiatasoa ja pitävät olon kylläisenä pidempään.

Riisi

Riisi sisältää tärkkelystä ja luontaista kuitua, jotka suojaavat vatsan limakalvoa liialliselta vatsahapolta. Tämä auttaa ruuan pilkkoutumista ja sulamista vatsalaukussa. Lisäksi risiillä on mielenkiintoinen rauhoittava vaikutus mitä tulee vatsakipuihin ja tulehdukseen.

Lisäksi riisin sulaminen kestää vain vähän aikaa, eikä se johda refluksiin tai pH-arvon epätasapainoon vatsassa.

Suositeltua lukemista: Laihdu syömällä riisipuuroa

Omenasose

omenasose vatsakivun taltuttamiseksi

Herkullisen makea omenasose sopii ihanteellisesti vastakipujen nopeaan lievitykseen. Omenasose sopii etenkin ripulin, ruuansulatusvaivojen ja gastriitin hoitoon.

Omenasose sisältää runsaasti kuitua, antioksidantteja ja tärkeitä ravintoaineita, jotka tehostavat ruuansulatuksen toimintaa ja auttavat poistamaan kuona-aineita. Omenasoseen sisältämä pektiini puolestaan auttaa hoitamaan vatsan tulehdusta ja tehostaa suoliston toimintaa ummetusta ehkäisten.

Omenasoseesta saat tärkeitä ravintoaineita, jotka auttavat tasapainottamaan elimistön elekrolyyttejä kärsiessäsi elimistön kuivumisesta oksentelun tai ripulin jälkeen.

Kasviskeitto

Kasviskeitto on loistava ateriavaihtoehto, kun kärsit ruuansulatuksen vaivoista ja kivuista. Kasviskeitto on vatsalle hellävarainen ja helposti sulava ateria, joka ravitsee ja elvyttää kehoa.

Keiton sisältämä neste, suola ja ravintoaineet auttavat elimistöä pysymään nesteytettynä ja samalla se vähentää vatsan ärsytystä. Kasviskeitto sisältää hyvin vähän rasvaa, joten se sulaa helposti aiheuttamatta vatsaa ärsyttäviä tai kuormittavia oireita.

Yrttitee

yrttitee

Kofeiiniton yrttitee on ihanteellinen juoma vatsan rauhoittamiseen. Yrttiteen sisältämät lääkinnälliset ainekset auttavat elimistöä poistamaan kuona-aineita ja muita ärsytystä aiheuttavia aineksia elimistöstä. Yksi parhaimmista yrttiteejuomista on kamomilla, joka rauhoittaa ja elvyttää elimistöä.

Yrttiteet sisältävät hyvin vähän kaloreita, mutta runsaasti antioksidantteja. Ne soveltuvat hyvin vatsan hapokkuuden vähentämiseen ja närästyksen ehkäisyyn. Lisäksi yrttiteellä on kipua rauhoittava vaikutus, joka palauttaa vatsan toiminnan normaaliksi tuossa tuokiossa ja ehkäisee vatsakrampit ja muut oireet.

Kiinnostuitko kamomillasta? Lue: Kamomilla: Luonnollinen hoito peräpukamiin

Kookosvesi

Luomutuotettu kookosvesi on hyvä vaihtoehto vatsan kipujen ja epämukavuuden hoitoon. Kookosvesi on luontainen juoma, joka sisältää tärkeitä ravintoaineita, kuten C-vitamiinia ja kaliumia, jotka ehkäisevät elimistön kuivumista.

Kookosvesi sisältää hyvin vähän kaloreita, mutta runsaasti luontaisia kuituja, jotka tehostavat suoliston toimintaa ja ehkäisevät tulehdusta ja ummetusta.

Kookosvesi on erityisen hyvä hoitokeino ripuliin, sillä se palauttaa elimistön elektrolyyttitasapainon ja ehkäisee epätasapainon aiheuttamia oireita.

Inkivääri

juoma inkivääristä

 

Tämä juuri tunnetaan ympäri maailman sen ruuansulatusta helpottavista ja tulehdusta rauhoittavista vaikutuksistaan. Inkivääri on loistava vaihtoehto myös kaikenlaiseen kivunlievitykseen.

Inkiväärin sisältämä aktiivinen yhdiste gingeroli antaa juurelle sen mausteisen säväyksen, ja siihen piiloutuu myös inkiväärin kyky suojella vatsaa ja kontrolloida vatsan toimintaan liittyviä ongelmia.

Lisäämällä inkivääriä smoothieihin, keittoihin ja muihin resepteihin hyödyt sen terveellisistä ominaisuuksista.

Maustamaton jogurtti

Vatsalle ja suolistolle on tärkeää ylläpitää luontaista bakteerikantaa, joka tehostaa ravintoaineiden imeytymistä ja pitää huolta siitä, että koko elimistö toimii ihanteellisesti. Tätä bakteerikantaa voi vahvistaa nauttimalla probiootteja sisältäviä ruokia, kuten maustamatonta kreikkalaista jogurttia.

Maitohappobakteerit auttavat tasapainottamaan suoliston bakteerikantaa ja ehkäisevät ruuansulatusvaivoja. Kun suolisto on kunnossa, pysyy myös elimistön puolustusjärjestelmä valppaana taudinaiheuttajia vastaan.

Pidä nämä ruoka-aineet mielessäsi, kun kärsit vatsakivuista. Nauti niitä helpottaaksesi oireita. Jos kärsit pitkittyneistä vatsakivuista, on syytä varata aika lääkärille.

  • Tomasik, P. J., & Tomasik, P. (2003). Probiotics and prebiotics. Cereal Chemistry. https://doi.org/10.1094/CCHEM.2003.80.2.113
  • Valussi, M. (2012). Functional foods with digestion-enhancing properties. International Journal of Food Sciences and Nutrition. https://doi.org/10.3109/09637486.2011.627841

  • Fields, J. M., & Dean, A. J. (2011). Systemic Causes of Abdominal Pain. Emergency Medicine Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.emc.2011.01.011

  • Ötles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health effects of dietary fiber. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. https://doi.org/10.17306/J.AFS.2014.2.8