Logo image
Logo image

Onko maksasi tulehtunut?

3 minuuttia
Tiesitkö, että heräily yöllä yhden ja kolmen välisenä aikana voi kertoa maksan toimintahäiriöistä?
Onko maksasi tulehtunut?
Viimeisin päivitys: 18 marraskuuta, 2018

Maksa on elin, joka kärsii muun muassa roskaruoasta, huonoista elintavoista, tukahdutetuista tunteista ja ilmansaasteista. Kun maksa voi huonosti, se voi johtaa monenlaisiin vaivoihin, kuten esimerkiksi näön ongelmiin ja silmäkulman ryppyihin, huonoon verenkiertoon, ruoansulatusongelmiin, väsymykseen ja moneen muuhun.

Onko sinun maksasi tulehtunut? Tässä artikkelissa kertaamme onko sinulla mahdollisesti huonokuntoinen maksa ja vaivaan liittyvät yleisimmät oireet sekä kerromme, miten voit hoitaa maksaasi ennaltaehkäistäksesi sairauksia ja kohentaaksesi elämänlaatuasi.

Näön ongelmat

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan maksan ongelmat liittyvät suoraan näön ongelmiin, koska maksa ja silmät sijaitsevat samalla kehon pituuspiirillä. Totta kai muutkin tekijät, kuten esimerkiksi perinnöllisyys, voivat vaikuttaa silmiemme terveyteen, mutta mikäli kärsit silmien häiriöistä, kuten esimerkiksi likinäköisyydestä, ikänäöstä tai hajataitosta, sinun kannattaa tarkistaa, kärsitkö joistakin muistakin alla kuvailemistamme oireista.

Some figure

 

Unettomuutta kello 1-3 aikaan yöllä

Jokainen kehomme elin on erityisen aktiivinen johonkin tiettyyn aikaan vuorokaudesta, jolloin se uudistuu ja elpyy osana kehon luonnollista vastustuskyvyn ylläpitämistä. Maksa on kaikkein aktiivisin kello 1-3 aikaan yöllä. Jos siis huomaat heräileväsi yhtäkkiä näinä yön tunteina, kyseessä voi olla merkki että sinulla on huonokuntoinen maksa tai kärsit maksan toiminnan häiriöstä.

Pidä kuitenkin mielessäsi, että liian iso tai liian myöhään illalla nautittu ateria voi myös vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun.

Silmän alueen rypyt

Rypyt, jotka ilmestyvät silmän alle tai sen ympärille voivat myös kertoa huonosta maksan toiminnasta, etenkin silloin, jos ne ilmestyvät yhdessä näön ongelmien kanssa. Jos silmäkulmiin ilmestyy ryppyjä, ja etenkin, jos ne ilmenevät ennenaikaisesti, kiinnitä huomiota maksasi toimintaan. Jos haluamme hoitaa näitä uurteita kasvoillamme, meidän täytyy aloittaa sisältäpäin, pitäen huolta tärkeistä elimistämme.

Huono verenkierto

Oletko yllättynyt saadessasi tietää, että verenkierto ja maksa liittyvät läheisesti toisiinsa? Maksa on vastuussa veren puhdistamisesta. Tästä syystä maksan kunnollinen toiminta on elintärkeää hyvälle verenkierrolle. Jos siis kärsit suonikohjuista tai peräpukamista nuorella iällä, sinun tulee toki hoitaa niitä paikallisesti, mutta myös pitää huolta maksasi toiminnasta.

Huono ruoansulatus

Maksa on osa ruoansulatusjärjestelmää. Se tuottaa ja säilöö sappea sappirakkoon, ja tästä syystä maksa auttaa erityisesti rasvojen sulattamisessa. Jos rasvaisten ruokien sulattaminen on sinulle vaikeaa, voit yrittää helpottaa maksasi työpanosta. On paljon parempi syödä pieniä annoksia usein kuin hotkaista kerralla suuria annoksia. Näin toimimalla maksa ei ylikuormitu ja se pystyy toimimaan tehokkaammin. Sitruunamehun lisääminen ruokiin auttaa myös rasvojen sulattamisessa.

Myös esimerkiksi ummetus voi liittyä huonokintoiseen maksaan tai huonoon maksan toimintaan.

Some figure

 

Epäsäännölliset kuukautiset

Kuten totesimme jo aiemmin, maksa liittyy läheisesti vereen. Ei siis liene yllätys, että huonokuntoinen maksa liittyy myös moniin kuukautisten häiriöihin, kuten kramppeihin, PMS-oireisiin, kierron epäsäännöllisyyteen, yms.

Vatsakivut

Ruoansulatushäiriöiden seurauksena saatamme kokea erilaisia oireita kuten kipua, turvotusta tai painetta vatsassa, jonka tunnistaa kivusta kylkiluiden kohdalla, oikealla puolella. Kun maksa on tulehtunut, se on turvonnut ja se painaa sitä ympäröivää aluetta, joka aiheuttaa kyseisiä oireita.

Migreenit

Migreeni voi johtua monesta eri asiasta, mutta joskus migreeni, ja varsinkin uusiutuva sellainen, voi liittyä ruoansulatusongelmiin ja liikaa työskennelleeseen maksaan. Tässä tapauksessa migreeni ilmestyy yleensä joko kuukautisten aikaan tai silloin, kun olet syönyt tai juonut liian paljon tai jos olet altistunut myrkyille, kuten tupakansavulle, ilman saasteille tms. Nämä migreenit johtuvat siitä, kun jo liikaa työskennellyt maksa yrittää poistaa myrkkyjä kehosta.

Kausiluonteinen väsymys

Keväisin ja syksyisin saatamme tuntea itsemme tavallista väsyneemmiksi, ja päivästä selviytyminen saattaa vaatia normaalia enemmän ponnisteluja. Jos tätä tapahtuu vuodenaikojen vaihtumisen aikoihin, sinun kannattaisi tukea maksasi toimintaa joidenkin luontaisten hoitokeinojen tai vihermehujen avulla.

Kuvat: neuroticcamel, elle_ann.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • American Liver Foundation. (2017). Liver wellness.
  • Asociación Española para el Estudio del Hígado, Libro blanco de hepatología en España, 2015

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.