Karkoita silmänympärysten rypyt

Tässä artikkelissa selvitämme mistä silmän alueen rypyt aiheutuvat ja miten niitä voi häivyttää ja hoitaa luonnollisilla menetelmillä. Harakanvarpaita ilmestyy silmäkulmiin kaikille, kun ikää karttuu ja se on täysin luonnollinen osa ikääntymisprosessia. Jos haluat kuitenkin säilyttää nuorekkaan olemuksen ja häivyttää ryppyjä, jatka lukemista.

Silmäkulman rypyt ovat ilmejuonteita, jotka voivat syntyä jo suhteellisen aikaisessa vaiheessa, sillä silmien iho on ohutta ja herkkää ja rypistyy helposti. Mistä harakanvarpaat johtuvat? Kuinka niiden kehittymistä voi hidastaa?

Jännite silmien alueella

Ryppyjä syntyy etenkin silloin, jos silmien alue on jatkuvasti jännittynyt. Jos joudut siristelemään silmiäsi esimerkiksi tietokoneen ääressä päivät pitkät, se rasittaa silmiä ja silmänympärysihoa. Siristely rypistää silmäkulmien ihoa ja nopeuttaa ryppyjen syntymistä. Tämä on yleistä etenkin likinäköisillä ja sellaisilla henkilöillä, jotka työskentelevät tarkkuutta vaativien tehtävien parissa liian vähäisessä valossa.

Jos silmäsi väsyvät nopeasti tietokoneen ruutua tuijottaessa, saatat siristellä silmiäsi huomaamattasi. Jos olet likinäköinen, on tärkeää käyttää optikon määräämiä laseja tai piilolinssejä. Silmiä voi myös rentouttaa suorittamalla rentoutusharjoituksia ja hierontaa. Näin sen teet:

 • Jos silmäsi väsyvät päivän aikana, käy huuhtelemassa silmänympärykset kylmällä vedellä. Kylmä vesi kiihdyttää verenkiertoa ja virkistää välittömästi. Jos käytät meikkiä etkä halua sen sotkeentuvan, voit esimerkiksi huuhdella kädet kylmässä vedessä, kuivata ne ja painaa ne silmien alueelle, kun ne ovat vielä kylmät. Myös kylmägeelipakkaukset soveltuvat tähän.
 • Ota tavoitteeksi hieroa silmänympärysihoa hellästi joka päivä. Hieronta tehostaa verenkiertoa ja rentouttaa ihoa. Aloita hieronta kulmaluun sisänurkasta ja tee pieniä pyöriviä liikkeitä.
 • Jos vietät paljon aikaa tietokoneen edessä työskennellen tai tarkkuutta vaativissa tehtävissä, jossa katseesi kohdistuu jatkuvasti yhteen kohtaan, suosittelmme silmien rentouttamista muutaman tunnin välein. Hiero käsiäsi yhteen, kunnes ne lämpenevät ja paina sormet silmäluomille muutamaksi minuutiksi. Lämpö rentouttaa lihakset ja ihon ja parantaa näkökykyä, pystyt taas keskittymään työhösi kunnolla.
 • Helpoin keino pikarentoutukseen on sulkea silmät tiukasti, rentouttaa ne ja hengittää syvään muutaman kerran.

rypyt2

Maksan heikentynyt toiminta

Toinen syy harakanvarpaiden syntyyn voi olla maksan heikentynyt toiminta – yllättävää, mutta totta. Mistä maksan toimintahäiriöt johtuvat?

 • Huono ruokavalio on yksi suurimmista maksan terveyteen vaikuttavista asioista. Rasvainen ruoka, sokeri, lisäaineet ja säilöntäaineet tekevät hallaa maksalle.
 • Alkoholin liiallinen käyttö ja tupakointi.
 • Negatiivinen energia, kuten stressi ja jatkuva ärtyneisyys ja vihan tunteet.

Miten heikentynyttä maksaa hoidetaan?

 • Suosi terveellistä ja puhdasta ruokaa, kuten luomukasviksia ja -hedelmiä, täysjyvää, palkokasveja, kuivattuja hedelmiä ja siemeniä. Jätä pois roskaruoka ja kokkaa ruokasi alusta alkaen hyvistä raaka-aineista.
 • Nauti voikukasta tehtyä uutetta.
 • Tee asioita, joista nautit, ja jätä pois pahaa mieltä ja stressiä aiheuttavat asiat. Helli niin psyykkistä kuin fyysistä terveyttäsi.
 • Ennen nukkumaanmenoa voit hoitaa maksaa ulkoa käsin asettamalla kuumavesipullon rintakehälle, maksan yläpuolelle. Lämpö rentouttaa maksaa.

rypyt3

Piin puute kehossa

Pii on keholle tärkeä mineraali, joka alkaa haihtua kehosta 40. ikävuoden jälkeen. Pii osallistuu uusien ihosolujen tuotantoon ja pitää huolta ihon lisäksi hiuksista, kynsistä ja luustosta. Lisää piitä ruokavalioon joko nauttimalla piitä sisältäviä aineksia tai ravintolisiä. Luonnossa piitä esiintyy mm. saniaisten sukuun kuuluvissa kortekasveissa.

Silmänympärysihon huolto

Silmänympärysihoa tulee hoitaa myös ulkoisesti kosteuttavilla ja uudistavilla tuotteilla. Kokeile kotitekoisia hoitotuotteita, jotka eivät vaadi paljoa kukkarolta tai valmistajaltaan. Luonnolliset tuotteet ovat hyväksi niin elimistölle kuin ympäristölle, eivätkä ne kuormita kehoa turhilla kemikaaleilla. Etenkin herkkäihoisten ja allergiaan taipuvaisten kannattaa kokeilla luonnollisia tuotteita, sillä ne sisältävät huomattavasti vähemmän ärsyttäviä ainesosia kuin kaupan tuotteet.

Silmänympärysiho on ohutta ja sitä kannattaa hoitaa aamuin ja illoin esimerkiksi ruusunmarjaöljyllä ja risiiniöljyllä. Kumpikin näistä öljyistä sopii ohuelle, kuivalle tai ikääntyvälle iholle loistavasti. Lisää öljyseokseen muutama tippa eteeristä pelargoniöljyä, sillä se auttaa ihoa uudistumaan. Hiero öljyä sormenpäihin ja levitä se silmänympäryksille heti herättyäsi ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

rypyt4

Kokeile myös näitä keinoja silmien ympäryksen ihon hoitoon ja rentouttamiseen:

 • kylmät kurkkuviipaleet
 • raa’at perunaviipaleet
 • kamomillatee (kiehauta vettä, anna kamomillateepussien seistä vedessä n. 5 minuuttia, anna jäähtyä hieman ja laita silmille)

 

Kategoriat: Kauneus Tags:
UUTISIA VERKOSSA