6 huonoa tapaa, jotka vahingoittavat maksaa

Maksa on yksi tärkeimmistä ja herkimmistä elimistä kehossamme: se suodattaa pois myrkyt, tuottaa sappea, ja muuttaa hiilihydraatit, proteiinit, mineraalit sekä vitamiinit keholle hyödylliseen muotoon.
6 huonoa tapaa, jotka vahingoittavat maksaa

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Mitkä asiat vahingoittavat maksaa? Ja mistä voi tietää, että pidät maksastasi hyvää huolta? Joskus teemme pieniä virheitä huomaamattamme, joiden emme tiedä suoraan vaikuttavan hyvinvointiimme. Monet meistä ovat omaksuneet huonot elintavat kiireisen elämän keskellä, emmekä ole tietoisia niiden vaikutuksesta kehomme terveyteen.

Maksa on yksi tärkeimmistä ja herkimmistä elimistä kehossamme: se suodattaa pois myrkyt, tuottaa sappea, ja muuttaa hiilihydraatit, proteiinit, mineraalit sekä vitamiinit keholle hyödylliseen muotoon. Opettele pitämään parempaa huolta maksastasi seuraavien ohjeiden avulla.

 

 

Mitkä asiat vahingoittavat maksaa?

Maksan toiminta on elintärkeää keholle. Usein maksan oireilu esiintyy eri ihmisillä eri tavoin, ja huonosti toimiva maksa voi ilmetä monina erilaisina ongelmina ympäri kehoa. Pienet virheaskeleet voivat johtaa seurauksiin, jotka huomaat heti. Esimerkiksi monet lyhytkestoiset tulehdukset voivat aiheutua maksan toimintakyvyn heikkenemisestä.

Jos kärsit olemassaolevasta maksasairaudesta, on tärkeää, että tiedät millaista ravintoa sinun tulisi nauttia korjataksesi maksan vauriot ja puhdistaaksesi sen myrkkyjen kertymisestä. Huonosti toimiva maksa ylikuormittuu nopeasti, eikä pysty suodattaamaan haitallisia aineita normaaliin tapaan, mikä johtaa noidankehään. Tutustutaan tarkemmin niihin asioihin, jotka vaikuttavat negatiivisesti maksan toimintaan.

 

1. Korkea kolesteroli

Kolesteroli on välttämätön rasva, jota esiintyy ihmisen rasvakudoksissa, hermoissa, maksassa ja munuaisissa. Maksa syntetisoi kolesterolin ja käyttää sitä solujen energiana. Kolesteroli on peruselementti monissa kehon toiminnoissa. Kolesterolin tulisi kuitenkin pysyä tasapainossa, eikä sitä saisi kerääntyä kehoon liikaa, sillä käyttämätön kolesteroli kertyy maksaan sekä verisuonistoon ja vahingoittavat maksaa.

Liiallinen kolesteroli voi johtaa tiettyihin maksasairauksiin, kuten rasvamaksaan, joka on yksi yleisimmistä maksasairauksista – se todetaan aikuisista noin neljäsosalla yleensä 40 – 60 vuoden iässä, ja ylipainoisten taipumus rasvamaksaan on suurempi kuin normaalipainoisten. Liiallinen kolesteroli verisuonissa taas voi johtaa sepelvaltimotautiin.

Sinun tulisi välttää liiallista punaista lihaa, rasvaista ruokaa, sokereita, kananmunan keltuaisia ja ruokia, joissa on korkea suolapitoisuus. Esimerkiksi valmisruuissa on usein paljon suolaa. Keskity kokkaamaan ruokasi itse ja panosta erityisesti vihanneksiin, kuituihin, hedelmiin ja täysjyväviljoihin.

2. Huono unirytmi: myöhään valvominen

nukkuva kissa

 

Aikainen nukkumaanmeno on monille tuttua lapsuudesta. Vanhemmat peittelivät sänkyyn aikaisin ja painottivat aikaisen nukkumaanmenon tärkeyttä. Vanhemmiten monet meistä valvovat myöhempään ja myöhempään, etenkin silloin, jos työpäivät venyvät pitkiksi ja iltaan pitää ängetä vielä monta arkiaskaretta, kuten ruuanlaittoa ja harrastuksia. Todellisuudessa aikainen nukkumaanmeno on yhtä tärkeää aikuisena kuin lapsena.

Kehomme on suunniteltu niin, että se suorittaa itsenäisen puhdistuksen tiettyinä aikoina unen aikana. Imusuonisto suorittaa puhdistuksen ensin, ja puolenyön ja aamukahden välillä vuorossa on maksa. Puhdistuminen tapahtuu kehon lepotilassa, syvän unen aikana.

Kun menet nukkumaan, kestää sinulla jonkin aikaa käydä unisykliä läpi, ennen kuin pääset syvän unen tasolle. Jos rikot kehon luonnollista rytmiä jatkuvasti, joudut kärsimään sen seuraukset. Seuraa normaalia unirytmiä niin hyvin kuin pystyt ja menen nukkumaan niin aikaisin kuin mahdollista.

3. Virtsan pidättely aamuisin

virtsatietulehdus

Yllättävää, mutta totta. Jos et käy aamulla pissalla, se saattaa olla haitallista maksalle ja myös munuaisille. Aamutohinassa pissaaminen ei ole ensimmäisenä mielessä, ainakaan silloin jos ei vielä ole kova hätä. Mielessä saattaa olla töihin kiiruhtaminen, siellä aamiaisen ja aamukahvin nauttiminen ja vasta sitten WC:n etsiminen.

Tämä on vaarallinen tapa, josta tulisi luopua oitis. Vessassa käynti ei vie kauaa, ja se tekee hyvää maksalle ja munuaisille. Virtsan pidättely voi kostautua, älä siis tee sitä kuin pakon edessä.

4. Aamupalan skippaaminen

tuorepuuro lasipurkissa

Aamupalaa ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Juuri herättyäsi on veren glukoositaso erittäin alhaalla ja kehon energiavarastot tyhjissä. Energiavaje vaikuttaa myös maksan toimintaan, sillä se ei saa tarpeeksi polttoainetta normaalien päivittäisten rutiinien hoitoon.

Monet skippaavat aamiaisen joko kiireen varjolla tai osana epäterveellistä laihdutussuunnitelmaa. Tämä on huono idea, eikä aamupalaa tulisi koskaan sivuuttaa. Aamupala herättää kehon toimimaan ja varmistaa, että kaikki sisäelimesi, aivosi ja suolistosi saa hyvän startin päivään ja jaksavat toimia täydellä teholla lounaaseen asti.

5. Huonot ruokailutottumukset

roskaruokaa tarjottimella

Joskus roskaruoka ja pikaisesti valmistuvat valmisateriat hiipivät ruokavalioomme huomaamatta. Kiireinen elämä ja ajan puute voivat johtaa siihen helpoimpaan ruokavaihtoehtoon tarttumiseen. Pikaruoka säästää aikaa ja maistuu hekumallisen hyvältä suuren rasva- ja suolamäärän takia.

Roskaruoka on kuitenkin usein ravinneköyhää, ja vaikkei sen vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen huomaakaan heti, niin pitkällä aikavälillä kehon suorituskyky alenee huomattavasti. Satunnainen hamppariateria ei vie ketään turmion teille, mutta jatkuva roskaruualla mässäily voi pahimmillaan johtaa sairastumiseen.

Maksa on erityisen herkkä huonon ruuan vaikutuksille, sillä se joutuu käsittelemään roskaruuasta saatavan suolapommin, ylimääräiset kalorit ja sokerit. Tämä johtaa kohonneeseen verenpaineeseen, korkeisiin kolesteroliarvoihin ja jopa rasvamaksaan. Useimmiten maksan huono toiminta johtuu suoraan huonosta ruokavaliosta, joka on täynnä rasvaa ja muita haitallisia ainesosia. Lopulta tästä kärsii koko keho ja mieli.

6. Alkoholin käyttö

whiskey jääpaloilla

Kaikkihan sen tietävät, että alkoholi on maksan suurin vihollinen ja kaiken tyyppiset alkoholipitoiset juomat vahingoittavat maksaa. Pahimmillaan liiallinen juominen voi johtaa vakaviin maksasairauksiin, kuten maksakirroosiin ja rasvamaksaan.

Maksan on vaikea käsitellä alkoholia. Alkoholi estää maksaa toimimasta normaaliin tapaan rikkoen maksan kemikaalisen tasapainon ja tuhoten maksasoluja. Lasillinen viiniä illallisen yhteydessä on täysin turvallinen tapa nauttia alkoholia, eikä muutamasta saunaoluen nauttimisesta tulisi myöskään huolestua. Vahvat alkoholit, kuten vodka, suurina määrinä nautittuina, ovat erittäin haitallisia maksalle, ja sinun tulisi aina pidättäytyä suositelluissa alkoholimäärissä.

Erityisesti naisten tulisi pitää silmällä alkoholin käyttöään, sillä heidän kehonsa kestää sen vaikutuksia huonommin kuin miesten. Alkoholi kannattaa nauttia ruokailun yhteydessä, sillä silloin sitä tulee juotua maltillisemmin ja vähemmän. Liialliset määrät vahingoittavat maksaa.

Pidä nämä simppelit vinkit mielessäsi, kun pohdit maksasi terveyttä. Terveellisiä elämäntapoja noudattamalla pääset jo pitkälle. Kunhan pidät huolta maksastasi, se pitää huolta sinusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.