6 huonoa tapaa, jotka vahingoittavat maksaa

Mistä voi tietää, että pidät maksastasi hyvää huolta? Joskus teemme pieniä virheitä huomaamattamme, joiden emme tiedä suoraan vaikuttavan hyvinvointiimme. Monet meistä ovat omaksuneet huonot elintavat kiireisen elämän keskellä, emmekä ole tietoisia niiden vaikutuksesta kehomme terveyteen.

Maksa on yksi tärkeimmistä ja herkimmistä elimistä kehossamme: se suodattaa pois myrkyt, tuottaa sappea, ja muuttaa hiilihydraatit, proteiinit, mineraalit sekä vitamiinit keholle hyödylliseen muotoon… Opettele pitämään parempaa huolta maksastasi seuraavien ohjeiden avulla.

 

 

Mitkä asiat voivat vahingoittaa maksaa?

Maksan toiminta on elintärkeää keholle. Usein maksan oireilu esiintyy eri ihmisillä eri tavoin, ja huonosti toimiva maksa voi ilmetä monina erilaisina ongelmina ympäri kehoa. Pienet virheaskeleet voivat johtaa seurauksiin, jotka huomaat heti. Esimerkiksi monet lyhytkestoiset tulehdukset voivat aiheutua maksan toimintakyvyn heikkenemisestä.

Jos kärsit olemassaolevasta maksasairaudesta, on tärkeää, että tiedät millaista ravintoa sinun tulisi nauttia korjataksesi maksan vauriot ja puhdistaaksesi sen myrkkyjen kertymisestä. Huonosti toimiva maksa ylikuormittuu nopeasti, eikä pysty suodattaamaan haitallisia aineita normaaliin tapaan, mikä johtaa noidankehään. Tutustutaan tarkemmin niihin asioihin, jotka vaikuttavat negatiivisesti maksan toimintaan.

 

1. Korkea kolesteroli

Kolesteroli on välttämätön rasva, jota esiintyy ihmisen rasvakudoksissa, hermoissa, maksassa ja munuaisissa. Maksa syntetisoi kolesterolin ja käyttää sitä solujen energiana. Kolesteroli on peruselementti monissa kehon toiminnoissa. Kolesterolin tulisi kuitenkin pysyä tasapainossa, eikä sitä saisi kerääntyä kehoon liikaa, sillä käyttämätön kolesteroli kertyy maksaan ja verisuonistoon.

Liiallinen kolesteroli voi johtaa tiettyihin maksasairauksiin, kuten nukkuva kissa

 

Aikainen nukkumaanmeno on monille tuttua lapsuudesta. Vanhemmat peittelivät sänkyyn aikaisin ja painottivat aikaisen nukkumaanmenon tärkeyttä. Vanhemmiten monet meistä valvovat myöhempään ja myöhempään, etenkin silloin, jos työpäivät venyvät pitkiksi ja iltaan pitää ängetä vielä monta arkiaskaretta, kuten ruuanlaittoa ja harrastuksia. Todellisuudessa aikainen nukkumaanmeno on yhtä tärkeää aikuisena kuin lapsena.

Kehomme on suunniteltu niin, että se suorittaa itsenäisen puhdistuksen tiettyinä aikoina unen aikana. Imusuonisto suorittaa puhdistuksen ensin, ja puolenyön ja aamukahden välillä vuorossa on maksa. Puhdistuminen tapahtuu kehon lepotilassa, syvän unen aikana.

Kun menet nukkumaan, kestää sinulla jonkin aikaa käydä unisykliä läpi, ennen kuin pääset syvän unen tasolle. Jos rikot kehon luonnollista rytmiä jatkuvasti, joudut kärsimään sen seuraukset. Seuraa normaalia unirytmiä niin hyvin kuin pystyt ja menen nukkumaan niin aikaisin kuin mahdollista.

3. Virtsan pidättely aamuisin

alkoholi

Kaikkihan sen tietävät, että alkoholi on maksan suurin vihollinen. Pahimmillaan liiallinen juominen voi johtaa vakaviin maksasairauksiin, kuten maksakirroosiin ja rasvamaksaan.

Maksan on vaikea käsitellä alkoholia. Alkoholi estää maksaa toimimasta normaaliin tapaan rikkoen maksan kemikaalisen tasapainon ja tuhoten maksasoluja. Lasillinen viiniä illallisen yhteydessä on täysin turvallinen tapa nauttia alkoholia, eikä muutamasta saunaoluen nauttimisesta tulisi myöskään huolestua. Vahvat alkoholit, kuten vodka, suurina määrinä nautittuina, ovat erittäin haitallisia maksalle, ja sinun tulisi aina pidättäytyä suositelluissa alkoholimäärissä.

Erityisesti naisten tulisi pitää silmällä alkoholin käyttöään, sillä heidän kehonsa kestää sen vaikutuksia huonommin kuin miesten. Alkoholi kannattaa nauttia ruokailun yhteydessä, sillä silloin sitä tulee juotua maltillisemmin ja vähemmän.

Pidä nämä simppelit vinkit mielessäsi, kun pohdit maksasi terveyttä. Terveellisiä elämäntapoja noudattamalla pääset jo pitkälle. Kunhan pidät huolta maksastasi, se pitää huolta sinusta.