Logo image
Logo image

Kuinka sisäkasvien lehdet puhdistetaan

3 minuuttia
Oletko koskaan puhdistanut viherkasviesi lehtiä? Sinun pitäisi. Se voi olla asia, joka estää kasviasi kasvamasta.
Kuinka sisäkasvien lehdet puhdistetaan
Viimeisin päivitys: 15 maaliskuuta, 2019

Kodin siivouksen pitäisi ulottua pienimpiinkin koloihin ja sopukoihin, jopa kasveihin. Tiesitkö, että voit saada ne hehkumaan ihan vain muutamia helppoja askeleita seuraamalla? Sisäkasvien lehdet tarvitsevat myös hoivaa!

Onko sisäkasvien lehdet tarpeen puhdistaa?

Kyllä, se on tärkeää. Lehtien pitäminen puhtaina ja terveinä auttaa kasveja hengittämään. Pöly tai ilmansaasteet voivat kerääntyä lehtiin ja vähentää merkittävästi kasvien saamaa valon määrää.

Kuten varmasti tiedät, pienempi määrä auringonvaloa tarkoittaa vähemmän klorofyllia, mikä puolestaan johtaa kasvin sairastumiseen. Jos tilanne ajautuu siihen pisteeseen, kasvi ei ainostaan ala kellastua ja lakkaa kasvamasta, vaan se voi jopa kuolla. 

Some figure

Suosittelemme sinua lukemaan: Huonekasvien seitsemän hyötyä

Kasvien lehtien puhdistuskeinot

1. Vesi ensisijaisena lähteenä

Sinun ei tietenkään tarvitse olla asiantuntija tietääksesi, että vesi on hyvä keino lehtien puhdistamiseksi.

Voit kokeilla laittaa kasvin suihkuun ja pestä sen hellästi lämpimällä vedellä. Siten kasvisi saa pieniä tippoja vettä voimakkaan virtauksen sijaan, joka voi vahingoittaa lehtiä. Letkun tai suihkepullon käyttäminen on myös hyvä tapa.

Jos koet kasvin olevan liian kuiva, voit yhdistää litran vettä pieneen määrään ekologista suihkugeeliä. Pese lehdet hellästi ja huuhtele puhtaalla vedellä. Ihmiset jotka suosittelevat saippuavettä, ehdottavat kasvualustan suojaamista tai kasvin makuulle laittamista sivuttain, jotta seos pysyy vain lehdissä.

2. Luonnollinen kiillottaja

Luonnollisen kiillottajan käyttö on tehokasta, paitsi kasveihin joiden lehdet ovat kippuraisia tai niissä on pieniä karvoja; vältä kiillottajan käyttöä sellaisissa kasveissa. Käytä sientä tai saippuavettä pyyhkiäksesi lehdet hellästi ja saadaksesi terveemmän kiillon; voit myös kokeilla oliiviöljyn käyttöä. Molemmat vaihtoehdot antavat kasvillesi hienon kiillon.

3. Puhdista sisäkasvien lehdet maidolla tai oluella

Vaikka se saattaakin vaikuttaa uskomattomalta, on maito täydellinen tuote terveennäköisen kasvin saamiseksi. Se on helppoa: kasta liina maitoon ja pyyhi lehdet, jotka haluat puhdistaa. Huomaat heti lopputuloksen. Voit myös käyttää hieman olutta maidon sijaan.

Some figure

4. Banaaninkuoret kasvin puhdistukseen

Huonekasvien lehtien pyyhkiminen banaaninkuorten sisäosalla tekee niistä puhtaat ja kiiltävät. Aivan kuten maidonkin kanssa, huomaat välittömästi parannuksen kasvin ulkonäössä. Siitä tulee vihreämpi ja säteilevämpi.

Lue myös: Kuinka kasvatat valkosipulia itse

5. Puhdista sisäkasvien lehdet hammasharjalla

Kehotimme listamme puhdistuskeinossa numero kaksi olemaan varovaisia samettisten kasvien kanssa tai kasvien joissa on pieniä karvoja. Sellaisten kasvien puhdistamiseen voidaan käyttää vanhaa hammasharjaa.

Se on helppoa: ota lehti toiseen kämmeneesi ja harjaa sitä kevyesti hammasharjalla. Aloita lehden juuriosasta ja etene varovaisesti kärkeä kohti. Muista huuhdella hammasharja aina silloin tällöin ja varmista, että se on täysin kuiva ennen kuin puhdistat lehdet.

Voit myös käyttää useita muita esineitä lehtien puhdistamiseen, kuten pehmeäharjaista pensseliä tai piipunpuhdistajaa. Lisäksi voit jopa käyttää kasvin omaa lehteä puhdistakseen pölyä muista.

Muita suosituksia

Kun kasvin lehtiä puhdistetaan, täytyy niistä myös huolehtia muilla tavoilla. Yksi esimerkki, joka voi hyvinkin olla kaikista tärkein, on kasvin kuolleiden lehtien ja oksien poistaminen. 

Jos kasvissa on kuihtuneita, kuivia, kellastuneita tai hauraita lehtiä, sinun pitäisi poistaa ne. Niiden poistaminen antaa kasville mahdollisuuden omistaa kaikki sen voimavarat terveiden osiensa säilyttämiseen ja kasvattamiseen.

Ota huomioon kasvin omat ominaisuudet pystyäksesi asianmukaisesti huolehtimaan siitä. Esimerkiksi sinun ei pitäisi kastella tiettyjen kasvien lehtiä. Sellaisia ovat esimerkiksi kaktukset ja mehikasvit. Tällaiset kasvit tulisi puhdistaa ilman vettä.

Kasviesi lehtien puhdistaminen vie aikaa vain muutaman minuutin. Sillä on kuitenkin mahtavat vaikutukset niiden hyvinvoinnilleJos käytät kasveja kodin sisustuksessa, muuttavat valoisat ja terveet kasvit kotisi ilmapiirin täysin. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.