Kuinka kasvatat valkosipulia itse

Valkosipulia pidetään yhtenä gastronomian perusainesosana. Se tehostaa ruoan makua ja on välttämätön monien ruokalajien valmistuksessa.
Kuinka kasvatat valkosipulia itse

Kirjoittanut Jose Popoff

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Valkosipulin erityinen maku tekee siitä loistavan mausteen eri aterioihin. Tämän lisäksi sillä on monia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Se säätelee korkeaa verenpainetta ja estää myös kolesterolia kiinnittymästä verisuonten seinämiin. Haluaisitko tietää, kuinka kasvatat valkosipulia itse kotona?

Saatat miettiä, kannattaako todella käydä läpi prosessi, johon kuuluu maaperän valmistelu, istutus ja kasveista huolehtiminen. Vastaus on kyllä. Ei vain siksi että se on kannaltasi terveellisempää, vaan myös siksi että se saa sinut arvostamaan enemmän eri ruokien syömistä.

Valkosipulin kasvattamisen hyödyt

kokonainen valkosipuli
  • Voit olla täysin varma siitä, että valkosipuli on kasvatettu ilman keinolannoitteita ja myrkkyjä.
  • Valkosipulin, tai minkä tahansa muun ruoan, viljely on hyvin opettavaista puuhaa, iästä riippumatta. Se opettaa sinua olemaan huolellinen ja kärsivällinen. Se lievittää myös jännitystä ja opettaa keskittymään hetkeen. Kaikki tämä merkitsee parempaa hyvinvointia.
  • Kotona kasvatetulla ruoalla on myös korkeampi ravintoarvo. Toisin kuin monien kaupoissa myytävien tuotteiden kohdalla, kotona kasvatetun ruoan vitamiinit ja kivennäisaineet eivät ole kärsineet erityiskäsittelyistä.
  • Valkosipulin haju voi herättää muistoja herkullisista aterioista sekä ystävien ja perheen kanssa vietetyistä nautinnollisista hetkistä.
  • Valkosipulin kasvattaminen kotona tulee halvemmaksi pitkällä aikavälillä. Se on erittäin hyödyllinen keino säästää rahaa.
  • Kun valkosipuli on aika kerätä, saat hyvin tuoreen tuotteen.

Mitä tarvitset, kun kasvatat valkosipulia itse

itävät valkosipulit: näin kasvatat valkosipulia kotona

Totuus on, että valkosipulin istuttaminen ja kerääminen on hyvin helppoa. Sinun täytyy vain varmistaa, että kasvi saa riittävästi auringonvaloa ja vettä (sitä tulee kastella usein, jotta maaperä pysyy kosteana).

Ensiksi sinun täytyy ostaa kokonainen valkosipuli ja erotella siitä kynnet kuorta poistamatta. Maaperä kannattaa valmistella luonnollisesta lannoitteesta. Jos aiot istuttaa valkosipulin kukkapenkkiin, tee koloja maaperään ja istuta valkosipulinkynnet niihin noin 10 cm:n syvyyteen niin, että kärki osoittaa ylöspäin. Ne tulee istuttaa noin 15 cm:n etäisyydelle toisistaan. Jokaisesta kynnestä kasvaa sitten kokonainen valkosipuli.

Onko tämä todella näin helppoa? No, valkosipulin kasvattamiseen liittyy monia asioita, jotka on muistettava maaperää valmistellessa. Alla katsomme jokaista yksityiskohtaisesti.

Huomioitavaa ennen kuin kasvatat oman valkosipulin

kasa valkosipuleita
  • Paras aika istuttaa valkosipuli on keväällä tai syksyllä (riippuen siitä missä puolella maapalloa asut).
  • Jos aiot istuttaa sen kukkaruukkuun, ruukun tulisi olla tilavuudeltaan vähintään 3 litraa ja syvyydeltään vähintään 25 cm.
  • Jos aiot istuttaa sen puutarhaan, pidä rivit noin 30 cm:n etäisyydellä toisistaan. Näin valkosipulilla on riittävästi tilaa kasvaa ja estät kasveja pilaamasta toisiaan heti alussa.
  • Kun olet istuttanut valkosipulit, sinun täytyy odottaa kolme ja puoli kuukautta, kunnes ne voi kerätä.

Jotta onnistuisit varmasti, tarvitset hyvin hedelmällisen maaperän. Näin ollen suosittelemme lisäämään kompostia (tai lantaa, jos maaperä on hyvin kevyttä) ravinteiden tuomiseksi maaperään. Suosittelemme myös käyttämään vain luonnollisia lannoitteita antamaan maaperään tiheyttä runsaalla määrällä laadukkaita ravintoaineita.

Valkosipulin hoito

Valkosipuli pitää runsaasta auringonvalosta ja vedestä. Istuta se siis paikkaan, jossa se altistuu täysin auringolle. Jotta maaperä pysyisi kosteana, sitä on kasteltava usein. Sen ei tule antaa kuivua tai muutoin kasvit kuolevat. Muista, että kastelumäärä riippuu myös ilmastosta ja sijainnista.

Jos kastelet kasveja liikaa, ne altistuvat sairauksille. Mutta jos annat maaperän kuivua, valkosipulista tulee paljon pienempää tai pahimmassa tapauksessa se ei kasva lainkaan.

Valkosipulin kasvattaminen kotona on hyvin yksinkertaista, mutta joitakin asioita on pidettävä mielessä, jotta se onnistuisi ongelmitta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.