Mikä avuksi heikkoon verenkiertoon?

Mikä avuksi heikkoon verenkiertoon?

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Heikko verenkierto voi johtua korkeista kolesteroliarvoista, kuidun puutteesta ruokavaliossa, suolaisten ruokien syömisestä ja riittämättömästä nesteytyksestä. Ääreisverenkierron heikkous ilmenee usein kylmyyden tunteena sormissa, jaloissa ja esimerkiksi nenänpäässä.

Liiallinen tyydyttyneiden rasvojen eli ns. ‘kovien rasvojen’ syöminen voi johtaa korkeaan veren kolesteroliin, joka kuormittaa ja vahingoittaa verisuonia. Verisuonet alkavat kovettua kolesterolin kertymisen johdosta ja veri ei pääse kiertämään normaaliin tapaan. Tästä johtuvat monet verenkierron ongelmat. Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin niihin luonnollisiin konsteihin, joilla heikko verenkierto saadaan vilkastumaan.

Hieronta

Heikko verenkierto tehostuu hieronnalla. Voit joko käydä hierojalla vaikkapa kuumakivihieronnassa, tehdä hieronnan itse esimerkiksi kylmiin jalkoihin tai pyytää jotakuta läheistäsi hieromaan. Voit käyttää hieronnassa öljyjä tai tavallista kosteusvoidetta. Jos teet hieronnan itse, aloita varpaista ja jalkapöydästä ja hiero kaikki lihakset läpi reisiin asti.

Syö ruokia, jotka alentavat verenpainetta

Samat ruuat, jotka parantavat verenkiertoa, alentavat samalla myös verenpainetta. Tutustu seuraaviin aineksiin:

 • Pinaatti
 • Selleri
 • Auringonkukan siemenet
 • Banaani
 • Soija
 • Peruna
 • Suklaa
 • Avokado
 • Kevytmaito
 • Kala
 • Sitrushedelmät, kuten appelsiini ja sitruuna

Lopeta tupakointi

heikko verenkierto-tupakointi

Kaikkihan sen tietävät, että tupakoinnista ei ole muuta kuin haittaa. Tupakka on yksi haitallisimmista aineista, joita voi kehoonsa laittaa. Tupakansavu nimittäin sisältää yli 60 syöpää aiheuttavaa ainesta, ja se johtaa usein myös verenkierron ongelmiin ja verenpaineen nousuun. Lopeta siis tupakointi!

Kokeile hydroterapiaa

Hydroterapiaa kannattaa kokeilla, sillä se tehostaa verenkiertoa. Hydroterapiaa voi kokeilla porealtaassa tai terapia-altaassa, jossa tehokkaat vesisuuttimet purskuttavat veden ja ilman sekoitusta monista eri kulmista. Hydroterapia rentouttaa, nopeuttaa palautumista ja kiihdyttää verenkiertoa. Hydroterapiaa voi toteuttaa joka toinen päivä täysin turvallisesti.

Syö cayenne-pippuria

heikko verenkierto-cayennepippuri

Tulinen punainen pippuri sisältää kapsaisiinia, vahvaa maustetta, joka stimuloi ja aktivoi verenkiertojärjestelmää. Pippuri alentaa verenpainetta ja kolesteroliarvoja. Cayennepippurin ja muiden chilikasvien syöminen alentaa riskiä verisuonten kalkkeutumiseen, joka voi johtaa vakaviin verenkierron ongelmiin. Tämän lisäksi chili sisältää runsaasti C- ja E-vitamiinia ja terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja.

Nosta jalat ylös

Ihmisillä on usein tarve nostaa jalat ylös, etenkin silloin, kun he tarvitsevat rentoutusta ja lepotaukoa. Kun kotiudut töistä, suo itsellesi hetki aikaa rentoutua pitkän päivän jäljiltä. Nosta jalat ylös vaikka kahvipöydän tai sohvatyynyjen päälle, ja anna verenkierron normalisoitua.

Jalkakylvyt

heikko verenkierto-jalkakylpy

Ehkä helpoin ja rentouttavin tapa kiihdyttää jalkojen verenkiertoa on ottaa kuuma jalkakylpy. Tämä on loistava keino hoitaa kylmiä jalkoja etenkin talvella. Kaada kuumaa vettä leveään ämpäriin ja raasta sekaan tuoretta inkivääriä. Inkiväärin mausteisuus stimuloi pintaverenkiertoa ja kuuma vesi puolestaan vaikuttaa syvällä lihaksissa. Anna ihana lämmön levitä jalkoihisi.

Teetä neidonhiuspuusta eli ginkgosta

Neidonhiuspuusta tehty uute laajentaa verisuonia ja rentouttaa verisuonten seinämiä. Gingko on ikivanha aasialainen lääkekasvi, joka on alun perin kotoisin Kiinasta, Koreasta ja Japanista, jossa sitä pidetään pyhänä puuna. Sen vaikutus parantaa tehokkaasti verenkiertoa.

Juo lasillinen punaviiniä

viini voi auttaa heikkoon verenkiertoon

Lasi viiniä päivässä on tunnetusti terveellinen tapa nauttia alkoholia. Nauti pieni lasillinen punaviiniä illallisen yhteydessä, sillä se herättelee verenkiertoa. Punaviinin antioksidantit suojaavat sydäntä ja verisuonia monilta eri taudeilta. Pysyttele kuitenkin vain yhdessä lasissa, äläkä juo enempää.

Juo kahvia

Monien eri tutkimusten mukaan ihmiset, jotka juovat yhden tai kaksi kuppia kahvia päivässä, ovat vähemmän alttiita verenkierron ongelmille. Kahvin flavonoidit stimuloivat verenkiertoa ja pitävät verisuoniverkoston terveenä. Muistathan kuitenkin pysytellä turvallisissa määrissä, sillä jos kittaat kahvia pannukaupalla, se voi olla elimistölle haitallista.

Käytä suolaa maltillisesti

heikko verenkierto-syö suolaa maltillisesti

Suolan liiallinen käyttö voi johtaa korkeisiin verenpainelukemiin ja nesteen kertymiseen. Älä siis käytä suolaa liikaa ja välttele valmisruokia ja pikaruokaa, sillä ne sisältävät suuria määriä suolaa. Kokkaa ruokasi itse ja korvaa osa suolasta mausteilla – näin saat ruokaan makua ilman suuria suolamääriä.

Harrasta säännöllistä liikuntaa

Sinun ei tarvitse lähteä hikilenkille viikon jokaisena päivänä, sillä lyhyetkin liikuntakerrat tekevät keholle hyvää. Pelkkä puolen tunnin kävelylenkki päivässä pitää verenkierron terveenä. Kävele mahdollisimman paljon: töihin, kauppaan ja kahvilaan. Muistathan myös kehon riittävän nesteytyksen liikunnan yhteydessä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.