6 hyvää syytä juoda viinirypälemehua säännöllisesti

Tiesitkö, että sisältämiensä antioksidanttien ansiosta viinirypälemehu auttaa parantamaan immuunijärjestelmän terveyttä ja on hyväksi aivotoiminnalle?
6 hyvää syytä juoda viinirypälemehua säännöllisesti

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Viinirypäleitä arvostetaan gastronomiassa ja perinteisessä lääketieteessä. Tämä ei johdu ainoastaan niiden monikäyttöisyydestä, vaan myös siitä että ne sisältävät runsaasti keholle hyödyllisiä ravintoaineita. Helppo keino nauttia näitä hedelmiä on juoda viinirypälemehua.

Viinirypäleiden loistavat ominaisuudet johtuvat pääosin niiden resveratrolista ja polyfenoleista, kahdesta antioksidantista, jotka torjuvat oksidatiivisen stressin haitallisia vaikutuksia alentaen kroonisten sairauksien riskiä.

Viinirypäleet sisältävät bioaktiivisia yhdisteitä, jotka yhdessä niiden vitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa ovat diureettisia, puhdistavia ja tulehdusta lievittäviä.

Vaikka viinirypäleitä voidaan syödä sellaisenaan tai lisättynä vaikka jälkiruokiin, niiden mehustamista on suositeltu jo jonkin aikaa, sillä näin niiden hyvistä ominaisuuksista saa kaiken irti.

Viinirypälemehu on helpompi ottaa osaksi säännöllistä ruokavaliota ja se on myös herkullinen keino parantaa terveyttä monin tavoin.

Tästä artikkelista löydät 6 hyvää syytä alkaa juoda viinirypälemehua.

Hyviä syitä juoda viinirypälemehua

1. Se alentaa kolesterolia

viinirypälemehu estää huonon kolesterolin hapettumista

Sisältämiensä luontaisten kuitujen, veden ja polyfenolien ansiosta viinirypälemehu edistää sydän-verisuonijärjestelmän terveyttä.

 • Sen resveratroli ehkäisee huonon (LDL) kolesterolin hapettumista valtimoissa, ehkäisten plakin muodostumista suonten seinämiin.
 • Tämä aine minimoi myös rasvan imeytymistä suolistosta hajottamalla ne ennen kuin ne pääsevät verenkiertoon.
 • Se auttaa suojaamaan maksaa, joka on tärkeä elin koko kehon kolesterolin tuotannon ja synteesin kannalta.

2. Puhdistaa verta

Viinirypälemehu on merkittävä C-vitamiinin, kaliumin ja polyfenolien lähde, joita tarvitaan stimuloimaan veren puhdistusta.

 • Nämä ravintoaineet stimuloivat lymfajärjestelmän toimintaa, joka vastaa veren suodattamisesta ja myrkkyjen ja raskasmetallien poistamisesta.
 • Viinirypälemehu vahvistaa maksan ja sappirakon toimintaa, jotka molemmat osallistuvat rasvojen ja kuona-aineiden käsittelyyn.
 • Se myös rauhoittaa mahalaukun limakalvon ärsytystä ja auttaa palauttamaan veren luontaisen pH-arvon.

3. Taistelee virtsatietulehduksia vastaan

virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi kannattaa juoda viinirypälemehua

Emäksisten vaikutustensa ansiosta viinirypälemehu on loistava apu virtsatietulehduksia aiheuttavien virusten ja bakteerien vaikutusten neutraloimisessa.

 • Viinirypälemehun juominen muuttaa ympäristöä, jota nämä mikro-organismit tarvitsevat lisääntyäkseen, mikä helpottaa tulehduksen hillintää.
 • Tämä mehu sisältää tulehduksen vastaisia yhdisteitä, jotka palauttavat tulehtuneiden kudosten terveyden, vähentäen kipua ja polttelua virtsaamisen aikana.
 • Diureettisten ominaisuuksiensa ansiosta viinirypälemehu edistää myös virtsantuotantoa, mikä helpottaa bakteereista eroon pääsemistä.
 • Sen sisältämä resveratroli toimii luontaisena antibioottina, torjuen bakteerien kiinnittymistä.

4. Suojaa kognitiivista terveyttä

Vaikka tämä saattaa kuulostaa uskomattomalta, viinirypälemehun antioksidanttiset ominaisuudet vaikuttavat kiintoisalla tavalla kognitiivisiin kykyihin.

 • Leedsin yliopiston (Iso-Britannia) suorittamissa tutkimuksissa havaittiin, että viinirypälemehu hyödyttää aivotoimintaa, erityisesti yli 50-vuotiailla ihmisillä.
 • Sen antioksidantit parantavat hermoston terveyttä ja tämän ansiosta optimoivat johtumista hermosolujen välillä.
 • Viinirypälemehu auttaa parantamaan verenkiertoa, mikä on avainasia hapen ja ravinteiden kulkeutumisessa aivoille.
 • Se parantaa keskittymiskykyä ja auttaa vähentämään muistin heikkenemistä, joka johtuu ikääntymisen rappeuttavasta vaikutuksesta.

5. Lievittää migreenikipua

viinirypälemehu auttaa migreeniin

Tulehdusten vastaisen vaikutuksensa ansiosta viinirypälemehua pidetään luonnollisena ratkaisuna migreenien aiheuttamiin päänsärkyihin.

 • Mehun sisältämä B2-vitamiini, sekä magnesium ja aminohapot, vähentävät lihasten jännitystä ja auttavat ylläpitämään hyvää hapettamisprosessia.
 • Toisin kuin punaviinissä, viinirypälemehussa ei ole alkoholia, mikä auttaa oireen hillitsemisessä.
 • Viinirypälemehua suositellaan juotavan aamuisin ehkäisevänä keinona migreeniä vastaan.

6. Antaa energiaa

Limsojen ja kaupan energiajuomien nauttimisen sijaan on parempi valmistaa itse lasillinen viinirypälemehua.

 • Vaikka viinirypälemehussa on vain vähän kaloreita, sen luontaiset sokerit kuten glukoosi ja fruktoosi auttavat lisäämään fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä.
 • Verenkierron parantamisen kautta viinirypälemehu auttaa kuljettamaan happea soluille, mikä on avainasia hyvän energiatason ylläpitämisessä.

Etkö vielä ole kokeillut juoda viinirypälemehua? Nyt kun tiedät, kuinka hyvää se tekee terveydelle, kokeile ottaa se osaksi säännöllistä ruokavaliotasi.

Pyri valmistamaan sitä itse kotona 100 % luonnollisista aineksista, sillä kaupan mehut sisältävät yleensä sokeria ja lisäaineita, jotka heikentävät viinirypälemehun terveysvaikutuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Folts, J. D. (2002). Potential health benefits from the flavonoids in grape products on vascular disease. In Flavonoids in cell function (pp. 95-111). Springer, Boston, MA.
 • Krikorian, R., Nash, T. A., Shidler, M. D., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Concord grape juice supplementation improves memory function in older adults with mild cognitive impairment. British journal of nutrition, 103(5), 730-734.
 • Rowe, C. A., Nantz, M. P., Nieves Jr, C., West, R. L., & Percival, S. S. (2011). Regular consumption of concord grape juice benefits human immunity. Journal of medicinal food, 14(1-2), 69-78.
 • VINSON, J. A., YANG, J., PROCH, J., & LIANG, X. (2000). Grape juice, but not orange juice, has in vitro, ex vivo, and in vivo antioxidant properties. Journal of medicinal food, 3(4), 167-171.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.