6 tekijää, jotka voivat aiheuttaa korkeaa kolesterolia

Vaikka kolesteroliin liittyykin joitakin asioita joita et voi hallita, voit aina parantaa tiettyjä tapoja ja pysyä aktiivisena, jotta vältyt isoilta ongelmilta.
6 tekijää, jotka voivat aiheuttaa korkeaa kolesterolia

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Korkea kolesteroli on sairaus, joka voi vaarantaa sydämesi terveyden, sillä se muodostaa vahingollisia aineita valtimoidesi seinämiin.

Tämä maksan luonnollisesti erittämä lipidi auttaa koko kehosi soluaktiivisuudessa. Lisäksi kehosi tarvitsee sitä sapen muodostamiseen, hormonituotantoon sekä muihin tärkeisiin tehtäviin.

Ongelmia alkaa kuitenkin syntyä silloin, kun keho imee liian paljon huonoa kolesterolia (LDL) tai menettää kykynsä syntetisoida ja käyttää sitä oikealla tavalla.

Sen tuloksena valtimokovettumataudin riski nousee. Vakavissa tapauksissa saatat saada sydänkohtauksen, maksasairauksia ja muita elämänlaatua huonontavia ongelmia.

Kaikista huolestuttavinta on se, että monet ihmiset jättävät huomiotta korkean kolesterolin, eivätkä ole tietoisia ongelmista joita se voi synnyttää kehossa.

Sen takia haluamme omistaa tämän artikkelin kuudelle tekijälle, jotka saattavat aiheuttaa kolesterolin kasvua.

Korkeaa kolesterolia aiheuttavat tekijät

1. Ruokatottumukset

vältä korkeaa kolesterolia: älä syö roskaruokaa

Ruokatottumuksilla voi olla suuri vaikutus siihen kasvaako kolesterolitasosi vai ei. Erittäin rasvaisten tai prosessoitujen ruokien syöminen voi vaikuttaa kolesteroliisi. Runsaasti kasviksia ja terveitä rasvoja sisältävä ruokavalio tekee siitä siis helpommin hallittavan.

 • On tärkeää tarkistaa ruokavaliosi ja tunnistaa ruoat, jotka voivat lisätä tämän lipidin määrää verenkierrossa.
 • Sinun tulisi myös lisätä Omega-3 -rasvahappojen, E-vitamiinin ja välttämättömien aminohappojen kulutusta.

2. Vähän liikkuva elämäntyyli

Vähän liikkuva elämäntyyli on yksi korkean kolesterolin pääsyistä.

Kun et pysy aktiivisena, kehosi menettää kykynsä muuttaa rasvanlähteet energiaksi, mikä aiheuttaa niiden kasautumisen.

 • Säännöllinen fyysinen aktiviteetti – vähintään 30 minuuttia päivässä – auttaa sinua hallitsemaan tätä lipidiä.
 • Sydämen kuntoa vahvistava liikunta, kuten kävely tai pyöräily, voi auttaa laskemaan kolesterolia huomattavasti.

3. Ylipaino tai liikalihavuus

vältä korkeaa kolesterolia pitämällä paino kurissa

Ylipainoiset tai liikalihavat ihmiset tulevat kärsimään korkeasta kolesterolista todennäköisemmin verrattuna heihin, jotka ylläpitävät vakaata ja tervettä painoa.

Kehon rasvapitoisuuden lisääntyminen vähentää kykyäsi poistaa tämä lipidi valtimoistasi. Se siis lisää taipumusta muodostaa plakkia.

On välttämätöntä, että tarkkailet painoasi. Jos olet ylipainoinen, omaksu terveellinen elämäntyyli, joka helpottaa kolesterolin hallintaa.

 • Kehon massan vähentäminen vähintään 10 %:lla voi auttaa ehkäisemään vakavia sydän- ja verisuonisairauksia.

4. Stressi

Lisäksi huono stressinhallintakyky voi potentiaalisesti aiheuttaa korkeaa kolesterolia sekä sydän- ja verisuonitauteja.

Sen lisäksi että stressi vaikuttaa henkiseen terveyteesi, tämä kehon luonnollinen vihollinen voi vaikuttaa prosesseihin, jotka pyrkivät poistamaan lipidit valtimoista.

Stressistä kärsivät ihmiset valitsevat myös todennäköisemmin epäterveellisiä ruokia negatiivisten henkisten vaikutusten torjumiseksi.

 • Sen takia on tärkeää omaksua päivittäisiä rentoutumistekniikoita ja hengitysharjoituksia.
 • Kannattaa myös harkita terveellisten ruokien valitsemista, jotka edistävät henkistä hyvinvointia. Ne tekevät sen parantamalla mielialaasi ja ehkäisten tätä vahingollista lipidiä lisääntymästä.

5. Liiallinen alkoholinkäyttö

vältä korkeaa kolesterolia olemalla juomatta liikaa alkoholia

Liiallinen alkoholinjuonti on tekijä, joka yhdistetään riskiin saada korkea kolesteroli. Myrkyt vaikuttavat sydämesi, valtimoidesi ja maksasi toimintaan.

Yhdessä ne voivat ehkäistä kolesterolin syntetisointia soluissa normaalilla tavalla. Lisäksi se voi johtaa vahingollisten rasvojen kerääntymiseen valtimoihin.

Vältä liian useiden alkoholijuomien nauttimista, oli tilaisuus mikä tahansa. Jos sinulla on riippuvuusongelmia, hae apua ammattilaiselta siitä yli pääsemiseksi.

6. Perhehistoria

Yksi mielessä pidettävistä tekijöistä, joka voi myös aiheuttaa korkeaa kolesterolia, on perhehistoria tai geneettinen perimä.

Ihmisellä, jonka perheenjäsenet ovat kärsineet tästä sairaudesta, on yli kaksinkertainen riski sairastua siihen itse jossakin vaiheessa elämää.

Siitä syystä sinun pitäisi omaksua terveellinen elämäntyyli varhaisessa iässä. Lisäksi sinun pitäisi rajoittaa kolesterolipitoisten ruokien syömistä niin paljon kuin vain mahdollista.

Tähän suunnitelmaan tulisi sisältyä myös säännöllisiä terveystarkastuksia, jotka voivat auttaa sinua määrittämään kuinka vakava ongelma on kyseessä.

Tunnistatko joitakin näistä tekijöistä? Oletko huolissasi siitä, että kärsit korkeasta kolesterolista? Vältä sitä sisältäviä ruokia ja pysy fyysisesti aktiivisena ylläpitäen samalla terveellisiä tapoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mayo Clinic Staff. (2016, February 9). High cholesterol
  mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/home/ovc-2018187
 • Turpie, A. G. G., Bauer, K. A., Eriksson, B. I., & Lassen, M. R. (2002). Overweight and obesity as determinants of cardiovascular risk: The Framingham experience. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.162.16.1867
 • Bergmann, N., Gyntelberg, F., & Faber, J. (2014, June 1). The appraisal of chronic stress and the development of the metabolic syndrome: A systematic review of prospective cohort studies. Endocrine Connections, 3(2), R55-R80. Retrieved from
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025474/
 • Catalina-Romero, C., Calvo, E., Sanchez-Chaparro, M. A., Valdivielso, Sainz, J. C., Cabrera, M., … & Roman, J. (2013, January 2). The relationship between job stress and dyslipidemia. Scandinavian Journal of Public Health, 41, 142-149
  sjp.sagepub.com/content/41/2/142.abstract
 • University of Rochester Medical Center. Stress Can Increase Your Risk for Heart Disease. Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1&ContentID=2171
 • Clínica Mayo. Hipercolesterolemia familiar. (2018). Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/familial-hypercholesterolemia/symptoms-causes/syc-20353755
 • Heart UK. The Cholesterol Charity. Looking after your weight. Recuperado el 16 de agosto de 2020. https://www.heartuk.org.uk/low-cholesterol-foods/looking-after-your-weight
 • American Heart Association. Prevention and Treatment of High Cholesterol (Hyperlipidemia). (2017). Recuperado el 16 de agosto de 2020. heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia#:~:text=A%20sedentary%20lifestyle%20lowers%20HDL,cholesterol%20and%20high%20blood%20pressure.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.