Ärtyvän suolen oireyhtymä naisilla

Ärtyvän suolen oireyhtymä naisilla
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tilastojen mukaan jopa 22 % väestöstä kärsii tai on kärsinyt ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:stä jossakin vaiheessa elämää. Ärtyvän suolen oireyhtymä naisilla on hyvin yleistä. Ärtyvän suolen oireyhtymän tarkkaa syytä ei ole saatu selvitettyä, mutta yhteys stressiin ja tunne-elämän heilahteluihin on olemassa. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miten ärtyvän suolen oireyhtymä naisilla ilmenee.

Mikä ärtyvän suolen oireyhtymä on?

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (Irritable Bowel Syndrome) on monelle kiusallinen, mutta ei onneksi vaarallinen ongelma. Siihen ei liity vaikeita sairauksia, eikä se lyhennä elinikää.

Ärtyvän suolen oireyhtymä ilmenee vatsan turvotuksena ja eri puolilla vatsaa tuntuvana kipuna. Suolen toiminnassa on yleensä muutoksia: joillakin löysä uloste useita kertoja päivässä ja ummetus vuorottelevat eri päivinä, toisilla on pääasiassa jompaa kumpaa. Usein tuntuu siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla ulostaessa. Vatsakivut voivat helpottua ulostamisen yhteydessä. Suurelle osalle potilaita häiritsevimmät oireet ovat iltaa kohti pahenevat vatsan turvotus ja ilmavaivat.

Oireille on tyypillistä vaihtelu. Ne voivat olla välillä poissa, välillä vaivaavat tavallista enemmän. Joinakin viikkoina vaivat saattavat olla kiusallisia, muina aikoina niitä on huomattavasti vähemmän.

Mikä sen aiheuttaa?

Ärtyvän suolen oireyhtymä naisilla voi ilmetä kovina kuukautiskipuina.

 

Ärtyvän suolen oireyhtymän aiheuttajat ovat ainakin toistaiseksi pimeän peitossa, eikä yksittäisiä syitä sille ole vielä löydetty. Ruuansulatuksen ongelmat ja muutokset ulostustiheydessä ja ulosteen koostumuksessa voivat liittyä moniin eri asioihin, eikä oireyhtymää ole aina helppo diagnosoida.

Asiantuntijoiden mukaan suolistossamme sijaitsee kehon kakkosaivot, sillä suoliston toiminta vaikuttaa keskushermostoon ja säätelee mm. persoonallisuuttamme. Tämän takia stressi, paineet ja mieliala vaikuttavat suoraan ärtyvän suolen oireyhtymän oireisiin ja oireyhtymän oireettomiin kausiin.

Ruokavalion on todettu vaikuttavan ärtyvän suolen oireyhtymän oireisiin, sillä elimistö voi reagoida negatiivisesti tiettyihin ruoka-aineisiin, jotka herkistävät IBS:n oireilulle. Myös hormonaaliset muutokset ja geneettiset seikat vaikuttavat oireyhtymän muodostumiseen. Jos äiti kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, on todennäköisempää, että myös hänen lapsensa kärsivät siitä, eli oireyhtymä voi siirtyä sukupolvelta toiselle geenien välityksellä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä naisilla – miten ilmenee?

IBS saattaa aiheuttaa vatsakipuja.

 

1. Vatsakivut

Vatsakivut ja krampit ovat yleisin ja tunnistettavin oire ärtyvän suolen oireyhtymässä. Kivut ilmenevät vatsan alaosissa, yleensä kummallakin puolella tai vain yhdellä puolella vatsaa. Vatsaa polttelee ja kipu voi säteillä muualle torsoon ja jopa jalkoihin saakka.

Vatsakivut iskevät yleensä pistelevinä ja polttelevina aaltoina, jotka tuntuvat hyvin epämukavilta.

2. Kovat kuukautiskivut

Ärtyvän suolen oireyhtymä naisilla ilmenee myös kovina kuukautiskipuina. Tilastojen mukaan naiset, jotka kärsivät kovista kuukautiskivuista, ovat myös alttiimpia ärtyvän suolen oireyhtymän kehittymiseen. Kovat kuukautiskivut eli kohdun lihassupistukset johtuvat tavallista suuremmasta naissukupuolihormonien määrästä.

3. Kausittainen ummetus ja ripuli

Tämä on hyvin yleinen oire. Suolen toiminta vaihtelee kausittain: joskus ulostetta ei tule päiväkausiin ja olo tuntuu pingottuneelta, toisinaan taas saatat kärsiä ripulista, jolloin vessassa täytyy juosta vähän väliä. Ulostamiseen liittyy kipuja, etenkin ummetuksen aikana. Ummetuksesta kärsiessä ei myöskään huvita syödä, sillä olo tuntuu täydeltä ja ruokahalu saattaa kadota. Näihin oireisiin liittyvät usein myös pahat ilmavaivat.

4. Emotionaaliset seikat

Ärtyvän suolen oireyhtymän yhteys tunteisiin ja tunne-elämään on todettu jo jokin aika sitten. Stressaavina ja kiireisinä aikoina suoli ärtyy herkemmin ja olo on kaikista kurjin. Kun taas vietät rauhallisia, mukavia kausia, jolloin stressiä on vähemmän (esimerkiksi kesäloman aikana), tuntuu suolikin toimivan normaalisti. Onkin suositeltavaa laskea stressin ja ahdistuksen määrä minimiin, joko ajattelutapaa muuttamalla, rentouttavia harrastuksia lisäämällä tai suuria muutoksia, kuten työpaikan vaihtoa tekemällä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä toimii samalla tavalla kuin päänsärky. Kaikki me tiedämme, ettei päänsärky melkein koskaan johdu suoraan pään seudun ongelmista, vaan on oire jostain muusta: väsymyksestä, huonosta ruokavaliosta, liian vähäisestä nesteiden nauttimisesta, huolista, murheista tai ahdistuksesta. Sama pitää paikkansa ärtyvän suolen oireyhtymän kohdalla.

On tärkeää pystyä kontrolloimaan stressiin ja ahdistukseen liittyvä tunteita, sillä jos ne pitää hallinnassa, pysyy myös ärtyvän suolen oireyhtymä poissa. Stressaavina kausina kannattaa kokeilla päivittäistä meditaatiota tai muuta rauhoittumista, jolloin sulkee puhelimen ja tietokoneen, pistää silmät kiinni ja istuu mukavassa asennossa lattialla tai tuolilla omassa rauhassa ja sulkee mielestään pois stressin ja huolet. Kymmenenkin minuuttia päivässä riittää – huomaat heti, miten rauhoittava vaikutus tällaisella tavalla on.

Miten oireyhtymää kannattaa hoitaa?

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito terveellisellä ruokavaliolla.

 

Jos kärsit ärtyvän suolen oireyhtymästä, suosittelemme kotihoitoon seuraavia kikkoja:

  • Vältä hapokkaita ruokia ja juomia, kuten kahvia ja muita kofeiinia sisältäviä juomia, kuten limuja ja energiajuomia.
  • Vältä makeisia ja sellaisia ruokia, joissa on paljon sokeria tai vaaleita jauhoja.
  • Monet ovat löytäneet avun IBS:n oireisiin poistamalla tai vähentämällä ruokavaliostaan gluteenin. Gluteenilla on todettu olevan yhteys moniin erilaisiin suoliston toiminnan ongelmiin, joten tätä kannattaa kokeilla.
  • Vältä eläinperäistä proteiinia, etenkin punaista lihaa.
  • Muuta annoskokojasi ja ruokailutiheyttä. Suosi pieniä annoksia lyhyin aikavälein: kokeile syödä pieniä annoksia ja välipaloja kuusi kertaa päivässä isojen ja harvojen aterioiden sijaan. Muista myös huolellinen pureskelu.
  • Juo paljon vettä. Kokeile myös luonnollisia kasvisjuomia, kuten porkkanasta ja punajuuresta tehtyjä juomia.
  • Lisää probioottien määrää ruokavaliossasi. Probiootteja saat mm. fermentoidusta maidosta, kreikkalaisesta jogurtista ja misosta.
  • Lisää persikoita, mansikoita, kiivejä, omenoita ja papaijaa ruokavalioosi.
  • Lisää muutama tippa minttuöljyä teehen tai ruokaan, sillä se suojaa suolistoa.
  • Valmista terveellisiä teeuutteita etenkin fenkolista, mintusta ja melissasta. Nämä rauhoittavat vatsaa ja vähentävät suolikaasun määrää.

Tärkeintä ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa on ruokavalio sekä tunteiden ja stressin hallinta. Varaa aikaa joka päivä rauhoittumiselle ja sellaisille harrastuksille, joista nautit ja joista saat energiaa. Kuntoile haluamallasi tavalla ja vietä aikaa luonnossa, juttele ystävien kanssa ja peuhaa lasten kanssa pihalla. Tärkeintä on löytää balanssi ja nauttia elämästä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.