Näin teet oman ateriankorvikejuoman

heinäkuu 30, 2015

Kaikkihan sen tietävät, että syömällä hyvin tunnemme olomme energiseksi, terveelliseksi ja positiiviseksi. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on kaiken A ja O. Saavuttaaksesi ruokavaliosta saatavan hyvän mielen, tulee sinun keskittyä siitä saataviin ravintoaineisiin: saatko tarpeeksi niitä vitamiineja ja mineraaleja, joita kehosi tarvitsee? Terveellinen ruokavalio koostuu hedelmistä, kasviksista, täysjyvästä ja hyvästä proteiinista, ja joskus kaikkien näiden yhdistäminen voi olla hankalaa. Mutta eikö olisikin helppoa, jos kaiken tarpeellisen saisikin smoothiejuomasta?

Tässä artikkelissa tutustumme muutamaan loistavaan ateriankorvikejuomaan, jotka sisältävät runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja muita välttämättömiä ravintoaineita. Nämä juomat täyttävät taatusti vatsan ja pitävät mielen virkeänä seuraavaan ateriaan saakka – mikä parasta, ne maistuvat herkullisille tuoreiden ainesosien ansiosta. Jätä pois jauhepusseissa annosteltavat korvikejuomat ja tee oma raikas juoma seuraavilla ohjeilla.

Smoothien hyödyt

Smoothiet ovat terveellinen versio vanhasta kunnon pirtelöstä, johon käytetään maitotuotteita, kuten jogurttia, maitoa tai jäätelöä. Pirtelöt sisältävät paljon kaloreita ja sokeria, eikä niissä ole paljoa keholle hyöydyllisiä aineksia.

Smoothiet puolestaan voivat sisältää lähes mitä tahansa marjoista hedelmiin ja kasviksiin ja soijatuotteista pähkinöihin ja siemeniin. Smoothien voi tehdä oman maun ja tarkoituksen mukaan ja siihen on helppo lisätä vaikkapa spirulinaa tai macajauhetta. Smoothieiden juominen on hyvä tapa nauttia monta ravintoainetta yhdellä kertaa – aloita jo tänään!

 • Smoothiet on helppo sulattaa. Koska kaikki ainekset ovat soseutetussa muodossa, ne imeytyvät nopeammin, eikä vatsan tarvitse käsitellä niitä paljoa. Smoothiet sopivat etenkin niille, jotka ovat tottuneet hotkimaan ruokansa pureskelematta kunnolla.
 • Smoothiet auttavat painonhallinnassa ja sopivat erinomaisesti ruokahalun kontrolloimiseen ja naposteluvimman taltuttamiseen, sillä ne täyttävät vatsan.
 • Smoothiet estävät ummetusta, sillä ne sisältävät paljon kuitua.
 • Smoothiet ovat hyväksi myös ulkonäölle mineraalien ja vitamiinien ansiosta.
 • Smoothiet pitävät ruokailurytmin terveellisenä.
 • Smoothiet eivät sisällä laktoosia ja ovat gluteenittomia.
 • Koko perhe voi nauttia smoothiejuomista.
 • Smoothiet sopivat nautittavaksi ennen urheilusuoritusta tai stressaavia tilanteita.
 • Smoothiet on helppo valmistaa mihin vuorokauden aikaan tahansa, ympäri vuoden.
smoothie2

Mitä terveelliseen ruokavalioon kuuluu?

Pitääksemme olomme kylläisenä ja energisenä, ja estääksemme näläntunteen heti syömisen jälkeen, on tärkeä antaa keholle tarpeeksi ravintoaineita jokaisella aterialla. Smoothiella voi korvata aterian, mutta vain silloin, jos se sisältää tarpeeksi ravinteita. Pidä huolta siitä, että lisäät smoothieesi näitä aineksia:

 • Kasvikset: raa’at ja kuivatut hedelmät, vihreät kasvikset, kuten pinaatti.
 • Proteiini: kasveista saa hyvää proteiinia, käytä pähkinöitä, täysjyvää ja avokadoja.
 • Tärkkelystä: esimerkiksi banaani on hyvä vaihtoehto.
 • Terveelliset rasvat: kasvipohjaiset, kylmäpuristetut öljyt ovat tähän tarkoitukseen parhaita. Käytä oliiviöljyä, kookosöljyä, manteliöljyä…
smoothie3

Jokaisen tekemäsi smoothien tulisi sisältää yllämainittuja aineksia. Smoothien makua ja koostumusta on helppo vaihdella, kunhan muistaa sen tekemisen kulmakivet. Smoothietarpeet vaihtelevat iän, painon, vuorokaudenajan ja päivittäisen rytmin mukaan. Käytä lempihedelmiäsi, älä käytä sellaisia aineita, joiden mausta et pidä, olivatpa ne sitten kuinka terveellisiä tahansa – muokkaa smoothie oman makusi mukaan, näin niiden juominen on nautinto eikä terveysteko.

Mitä aineita tulisi käyttää?

Suosi luomutuotteita ja sesongissa olevia ruokia saadaksesi kasviksista ja hedelmistä kaiken irti. Luomutuotteet eivät sisällä myrkkyjä ja sesongin mukaiset tuotteet ovat maukkaimmillaan.

Tarvitset seuraavia aineksia:

 • Hedelmät: omena, päärynä, mansikka, papaija, ananas, banaani, avokado, persikka…
 • Vihreät lehtivihannekset: rucola, pinaatti, salaatit
 • Pähkinät: saksanpähkinä, manteli, pekaani, pistaasi, hasselpähkinä, pinjansiemen
 • Kuivatut hedelmät: luumut, rusinat, aprikoosi, taatelit
 • Kasviöljyt (kylmäpuristettu): oliivi, manteli, seesami, auringonkukka, vehnänalkioöljy, avokadoöljy, kookosöljy
 • Kasvijuomat: riisimaito, soija, mantelimaito, kookosmaito jne, tuorepuristettu hedelmämehu
 • Makeutusaineet: hunaja, agave, ruskea sokeri (nämä eivät ole välttämättömiä)
 • Ruokalisät: hiiva, mehiläistuotteet, vehnänalkio, spirulina, vehnänoras
smoothie4

Esimerkkejä tehokkaista ateriankorvikejuomista

Seuraavaksi esittelemme sinulle muutaman hyvän smoothieohjeen. Nämä smoothiet soveltuvat loistavasti ateriankorvikkeiksi ja niitä on helppo muokata tarpeiden mukaan.

 • Vihreä smoothie: avokadoa, pinaattia, kypsä banaani ja riisimaitoa
 • Punainen smoothie: mansikoita, kevyesti kypsytettyjä punajuuria, rusinoita, macadamiapähkinöitä, auringonkukkaöljyä ja karpalomehua
 • Oranssi smoothie: papaijaa, pinjansiemeniä, kuivattuja aprikooseja, manteliöljyä, kauraa ja vehnänalkioita
 • Keltainen smoothie: ananasta, pähkinöitä, taateleita, seesamiöljyä, omenamehua ja mehiläisten siitepölyä

Kuinka smoothie juodaan?

Smoothieta ei tulisi juoda muutamalla kulauksella, vaan se tulisi nauttia hitaasti pienin siemauksin. Smoothie sisältää paljon kuitua ja raakoja aineksia, joita ei tulisi hulauttaa kurkusta alas yhdeltä seisomalta. Anna keholle aikaa sulattaa ainekset.

Smoothien koostumus vaihtelee sen mukaan, mitä siihen laitetaan ja jotkut pitävät todella tasaisesta koostumuksesta, toiset taas nauttivat pienistä osasista, joita voi pureskella. Esimerkiksi chiasiemenet smoothiessa jäävät usein pieniksi möykyiksi, joita voi pureskella suussa ennen nielemistä. Pureskeleminen vaikuttaa aivoihin, ja pureskellessa tuntuu, että maha täyttyy paremmin, kuin pelkästään juomalla.

Suosittelemme nauttimaan aamuisin makeampia smoothieita, jotka sisältävät paljon kypsiä makeita hedelmiä, kuten banaania tai mangoa, sillä makeat hedelmät antavat runsaasti energiaa ja vaikuttavat mielialaan positiivisesti. Usein makeutusaineiden käyttämisen voi välttää heittämällä sekaan banaanin tai muun makean hedelmän. Jos kuitenkin kaipaat lisämakeutusta, käytä hunajaa tai agavea.

Iltaisin suosittelemme nauttimaan miedomman makuisia juomia ja käyttämään esimerkiksi omenaa ja päärynää. Lisää iltasmoothieen kasviksia, sillä ne rauhoittavat kehoa ja valmistavat sitä uneen.

 

UUTISIA VERKOSSA