Logo image
Logo image

10 nokkelaa käyttötapaa oliiviöljylle

2 minuuttia
Oliiviöljyllä on monia erilaisia käyttötapoja. Tässä artikkelissa jaamme sinulle 10 erilaista vinkkiä oliiviöljyn käyttöön.
10 nokkelaa käyttötapaa oliiviöljylle
Kirjoittanut Ekhiñe Graell
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Oliiviöljy on luonnollinen tuote, jota yleensä käytetään ruoanlaitossa tai esimerkiksi salaatinkastikkeena. Oliiviöljy on kuitenkin erinomainen tuote myös muihin käyttötarkoituksiin, joita ei useinkaan tiedetä. Siksi näytämmekin tässä artikkelissa kymmenen yllättävää tapaa käyttää oliiviöljyä.

10 loistavaa käyttötapaa oliiviöljylle

1. Ihon kosteuttajaksi

Yhdistettynä esimerkiksi eteeriseen öljyyn, oliiviöljy on mainio tuote ihon kosteutukseen ja kuivuuden karkottamiseen. Koko kroppaan tarvitset vain vähäisen määrän öljyä. Paras tapa on käyttää öljyä kahdesti päivässä tai aina tarvittaessa.

2. Luonnolliseksi meikinpoistajaksi

Oliiviöljyä voidaan käyttää myös luonnollisena vaihtoehtona meikinpoistoon. Se sopii kaikille ihotyypeille ja on yleensä hyvin tehokas työssään. Ole tietenkin varovainen silmien alueella, sillä suora kosketus silmään voi aiheuttaa ikävän reaktion.

3. Karvojen ajeluun

Tämä sopii sekä miehille että naisille. Laita pieni määrä öljyä mille tahansa haluamallesi alueelle, kuten säärille tai kasvoille. Öljy auttaa höylää liukumaan paremmin ja estää näin ihoärsytystä ja punoitusta.

4. Kattiloiden pesuun

Some figure

 

Oliiviöljyä voidaan käyttää kattiloiden tai muiden samantyyppisten astioiden pesuun. Lisää muutama pisara öljyä puhdistettavalle pinnalle ja hiero kohtaa liinalla muutama minuutti. Tämän jälkeen voit huuhdella astian ja halutessasi jatkaa pesua normaalisti tiskiaineella. Tämä helpottaa huomattavasti pesua.

5. Hellan puhdistukseen

Oliiviöljy on myös mainio apu hellan puhdistukseen, sillä se auttaa poistamaan kerääntyneen rasvan ja lian. Tee samoin kuin kattiloidenkin kanssa: lisää muutama pisara puhdistettavaan kohtaan ja hiero liinalla. Saat putipuhtaan hellan.

6. Kurkkukipuun

Mikäli kurkkusi on ärsyyntynyt tai muuten epämukavan tuntuinen, nauti teelusikallinen oliiviöljyä. Tämä helpottaa oloasi ja joissain tapauksissa vähentää kipua huomattavasti. Mikäli olet flunssan kourissa, voit sekoittaa öljyyn myös hunajaa.

Some figure

 

7. Luonnolliseksi voiteluaineeksi

Koska kyseessä on öljy, sitä voi käyttää voiteluaineena monessa tilanteessa. Käytä esimerkiksi nariseviin oviin tai ikkunoihin, jumiutuneisiin vetoketjuihin tai muihin metalliosiin, jotka eivät ota toimiakseen.

8. Kissan karvapalloihin

Jos omistat kissan, tiedät, että karvapalloja muodostuu silloin tällöin sen vatsaan. Oliiviöljy voi estää niitä muodostumasta kokonaan tai ainakin auttaa kissaa pääsemään niistä eroon nopeammin. Kaada pieni määrä oliiviöljyä kissan ruokaan.

Some figure

 

9. Huonekalujen puhdistukseen

Oliiviöljy kelpaa myös nahkaisten ja puisten huonekalujen puhdistajaksi. Puhdistuksen lisäksi se myös kiillottaa huonekalut. Lisää öljyä muutama tippa puhtaalle rätille ja hiero huonekalun pintaan.

10. Rasvanpoistajaksi

Öljy irrottaa myös teollisten rasvojen, kuten raakaöljyn, tahrat. Sekoita pieni määrä öljyä suolaan ja hiero käsiisi tai muualle, mihin öljytahra on tarttunut.

Sinultakin löytyy varmasti oliiviöljyä kotoa. Nyt tiedät kymmenen uutta käyttötapaa oliiviöljylle, joita voit hyödyntää kiperässä tilanteessa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vossen, P. (2007). Olive oil: History, production, and characteristics of the world’s classic oils. In HortScience.
  • Covas, M. I. (2007). Olive oil and the cardiovascular system. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2007.01.010
  • Guasch-Ferré, M., Hu, F. B., Martínez-González, M. A., Fitó, M., Bulló, M., Estruch, R., … Salas-Salvadó, J. (2014). Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC Medicine. https://doi.org/10.1186/1741-7015-12-78
  • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
  • J Neurosci. 2011 Jan 19; 31(3): 999–1009. Unusual Pungency from Extra-Virgin Olive Oil Is Attributable to Restricted Spatial Expression of the Receptor of Oleocantha. doi: 10.1523/JNEUROSCI.1374-10.2011
  • Nanomaterials and NanotechnologyVolume 6: 1–8. (2016). Enhancement of antioxidant and skinmoisturizing effects of olive oil byincorporation into microemulsions. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1847980416669488

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.