Logo image
Logo image

12 siivousvinkkiä vaativille alueille

3 minuuttia
Tiesitkö, että sitruunamehu voi auttaa poistamaan homeen ja saippuatahrat suihkusta ja kylpyammeesta? Vetyperoksidi toimii myös hyvin kylpyhuoneen puhdistamisessa.
12 siivousvinkkiä vaativille alueille
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hyvät siivousvinkit ovat aina tarpeen! Koti tulisi siivota kunnolla säännöllisin väliajoin, jotta vältyt lian, pölyn ja pinttyneiden tahrojen kerääntymiseltä. Jos siivoaminen on sinulle vastenmielinen homma tai sinulla ei ole aikaa siihen, voit aina palkata siivoojan, joka käy viikoittain tekemässä kunnon siivouksen.

Jotkut taas nauttivat siitä, että saavat siivota kodin lattiasta kattoon.

Parhaat luonnolliset siivousvinkit

Jos haluat siivota kotisi luonnollisilla aineksilla ja välttää kemikaaleja, on olemassa monia eri keinoja suorittaa kunnon siivous ja desinfiointi täysin turvallisia aineita käyttäen. Tämä on hyvä idea etenkin lemmikkitalouksiin ja lapsiperheisiin, joissa ei halua altistaa eläimiä tai pikkulapsia haitallisille aineille.

Alta löydät parhaat siivousvinkit kodin puhdistukseen ilman myrkkyjä.

Verhoilukankaan puhdistus

Some figure

Jos haluat puhdistaa sohvien, nojatuolien tai auton verhoilukankaan, voit valmistaa seoksen hiilihapollisesta vedestä, etikasta ja saippuasta ja hangata sitä kankaaseen harjalla. Pinttyneille tahroille kannattaa kokeilla höyrypuhdistinta.

Ikkunat

Poistaaksesi lian ja tahrat ikkunoista, sekoita ruokasoodaa etikkaan ja levitä harjalla tai pehmeällä liinalla. Kapeisiin ja ahtaisiin väleihin voi käyttää vanupuikkoa.

Sohvat

Poistaaksesi tahrat sohvan mikrokuitukankaasta, valmista seos tislatusta vedestä ja alkoholista, hankaa tahroille harjalla tai liinalla. Tulokset huomaat heti.

Työtasot ja pöydät

Some figure

Nämä alueet voivat olla hankalia puhdistaa, sillä etenkin keittiötasoilla voi pesiä monia bakteereja. Puhdistaaksesi keittiötasot ja ruokapöydän, sekoita yksi annos vetyperoksidia kahteen annokseen vettä, kaada suihkepulloon ja suihkuttele tasoille ja pöydille. Pyyhi pois liinalla. Seos poistaa tehokkaasti ruokajäämät ja homeen.

Toinen hyvä keino näiden alueiden puhdistamiseen on sekoittaa hyppysellinen ruokasoodaa eteeriseen sitruunaöljyyn ja hieroa keittiötasoille. Nämä ainekset desinfioivat tehokkaasti ja sitruuna jättää jälkeensä raikkaan ja puhtaan tuoksun.

Verkko-ovet

Verkko-ovet ja muut verkkokankaasta valmistetut esineet voivat olla hankalia puhdistaa pienten reikien takia. Poistaaksesi lian ja pölyn verkkokankaasta, käytä meikkisivellintä, jota et enää tarvitse ja pyyhi sillä pölyt verkkokankaasta.

Uuni

Uuniin kertyy nopeasti ja helposti rasvaa ja ruuantähteitä, jotka palavat kiinni uunin pintoihin. Uunin puhdistaminen onkin raskasta ja työlästä puuhaa.

Helpottaaksesi uunin puhdistamista, suihki vettä uunin seinämiin ja oveen ja ripottele päälle ruokasoodaa. Anna seoksen vaikuttaa yön yli ja pyyhi puhtaalla liinalla heti aamulla. Ruokasooda sulattaa rasvan ja jääräpäiset tahrat.

Lattiat

Some figure

Pöly, rasva ja lika saavat lattian näyttämään likaiselta nopeasti. Jos lattiapinnoilla on hiljattain syntyneitä tahroja, lisää ripaus talkkia ja anna vaikuttaa 10 minuuttia, pyyhi puhtaaksi.

Jos tahrat ovat vanhempia, levitä niille astianpesuainetta ja hankaa harjalla. Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja pyyhi pois märällä liinalla.

Jääkaappi

Jääkaappi alkaa haistaa nopeasti, ja sinne kertyy bakteereja ja ruokajäämiä helposti. Puhdistaaksesi jääkaapin, valmista seos yhdestä annoksesta ruokasoodaa, yhdestä annoksesta vetyperoksidia ja kahdesta annoksesta vettä. Sekoita suihkepullossa ja suihki jääkaapin pinnoille.

Tyhjennä jääkaappi ennen sen puhdistamista. Anna seoksen vaikuttaa 10 minuuttia ja pyyhi puhtaaksi liinalla.

Kaapit

Puhdistaaksesi ruokakaapit tai vaatekaapin, käytä ruokasoodasta ja vedestä sekoitettua liuosta. Vaikeille tahroille voit käyttää etikkaa. Anna seoksen imeytyä muutaman minuutin ajan ja pyyhi puhtaaksi märällä liinalla.

Suihku ja kylpyamme

Poistaaksesi homeen ja saippuatahrat kylpyhuoneen pinnoilta, etenkin suihkusta ja kylpyammeesta, käytä sitruunamehua. Purista sitruunamehua puhdistussienelle ja hankaa sillä pinnat läpi. Voit käyttää myös vetyperoksidia sitruunamehun sijasta.

WC-istuin

Some figure

Puhdistaaksesi WC-istuimen perinpohjaisesti ja poistaaksesi tahrat ja homeen, sekoita pieni määrä ruokasoodaa sitruunamehuun ja hankaa puhdistettaville pinnoille harjalla tai sienellä. Voit käyttää myös laimentamatonta etikkaa.

Peilit

Puhdistaaksesi kristalliastiat ja peilit, sekoita kolme annosta vettä yhteen annokseen etikkaa. Suihki puhdistettaville pinnoille ja pyyhi puhtaaksi liinalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.