Logo image
Logo image

Poista hometta kotonasi luonnollisin keinoin

4 minuuttia
Poista hometta kotonasi luonnollisin keinoin
Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2018

Home – kukapa sitä haluaisi kotiinsa. Usein sitä kuitenkin kertyy asunnon kosteisiin kohtiin, ja tästä epämiellyttävästä ja epäterveellisestä ilmiöstä voi olla vaikea päästä eroon ilman tehokkaita ratkaisuja. Kaupoista löytyy lukuisia teollisia tuotteita tähän tarkoitukseen, mutta homeentorjunnassa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös yksinkertaisempia vaihtoehtoja. Keittiön ja kylpyhuoneen laatat, matot ja ne lukuisat yllättävät paikat, joihin hometta kerääntyy, voi nimittäin pitää puhtaina ilman kemikaalituotteitakin, sillä myös luonnollisilla ratkaisuilla voi poistaa hometta tehokkaasti.

Miljoonat ihmiset joutuvat vuosittain hakeutumaan homeen vuoksi lääkärihoitoon, sillä se voi aiheuttaa astmaa ja allergisia reaktioita, jotka sitten vaativat ammattilaishoitoa. Sen lisäksi, että homeeseen ei usein reagoida terveyden kannalta tarpeeksi nopeasti, saattaa se vahingoittaa pysyvästi niitä kodin pintoja, joilla sitä esiintyy – home voi siis koitua lattioidesi, kankaittesi ja puupintojesi kohtaloksi, jos et ole tarkkaavainen ja toimelias sen poistamisessa. Kannattaa siis muistaa tässä artikkelissa esittelemämme luonnolliset tavat poistaa hometta kodin monenlaisilta pinnoilta – nämä keinot ovat edullisia, yksinkertaisia ja ympäristöystävällisiä!

Jos siis haluat pitää kotisi vapaana homeesta, tulisi sinun aloittaa säännöllinen siivous niillä kosteilla alueilla, joille hometta helposti kertyy. Seuraavat tehokkaat luonnontuotteet ovat loistavia ratkaisuja päivittäiseen siivoukseen, joten jatka lukemista!

Mitä home on ja miksi sitä syntyy?

Some figure

Home on eräänlainen sieni, ja se ei kuulu eläin- eikä kasvilajeihin. Sitä ilmenee soluryhmissä, ja sen kasvamiseksi vaaditaan tietynlaiset olosuhteet:

 • tarpeeksi happea
 • korkea kosteus
 • korkea lämpötila

Patteria ei kuitenkaan voi pitää suljettuna koko vuotta – se olisi hiukan kohtuutonta. Ainoat asiat, joita voidaan siis kontrolloida homeelle suotuisten olosuhteiden hillitsemiseksi ovat kosteus ja siisteys – tulisi siis aloittaa säännöllinen siivoaminen.

Muista myös se, että hometta on usean tyyppistä, ja jotkut ovat todella myrkyllisiä, kuten esimerkiksi lajike nimeltään Aspergillus. Ne ihmiset, joilla on hengitystieongelmia, voivatkin kärsiä vakavista reaktioista joutuessaan kontaktiin homeen kanssa.

Kuinka voit estää ja poistaa hometta kotonasi?

Usein homeen poistoon tarkoitetuilla kemikaalituotteilla ei saa niin hyviä tuloksia kuin kuluttaja odottaa. Niihin voi myös liittyä enemmän riskejä kuin hyötyjä. On kuitenkin onneksi monia käytännön neuvoja, jotka eivät vaadi suuria määriä rahaa ja joiden avulla voit välttää ja poistaa hometta kotonasi.

1. Kontrolloi kosteutta

Some figure

Kuten jo mainitsimmekin, ei pattereita voi pitää kylminä ympäri vuoden, mutta terveydelle haitallisen homeen estämiseksi voi kyllä kontrolloida kosteuden määrää. Sinun kannattaa siis toimia seuraavalla tavalla:

 • Home rakastaa huonosti tuuletettuja tiloja, joissa on korkea lämpötila. Siksi sitä löytyy usein sellaisista paikoista kuten kellareista, keittiön kulmista, kaapeista, varastohuoneista ja muista vastaavista tiloista, joissa ilma ei kulje hyvin. Helppo ratkaisu tähän onkin tuulettaa usein kyseisiä alueita.
 • Avaa ikkunat ja anna raikkaan ilman vaikuttaa. Sama koskee myös sänkyjä, sillä niitä ei ole hyvä pedata heti heräämisen jälkeen, vaan lakanoiden tulisi saada ilmaa, jotta voisit taistella punkkeja vastaan. Sama koskee myös hometta, eli raikas ilma on hyväksi.
 • Jos sinulla on vakava homeongelma kotonasi, voit aina käyttää pientä ilmanraikastajaa. Tämä ratkaisu vaatii hiukan rahaa, mutta jos joku kotonasi kärsii hengitysongelmista, on ilmanraikastin suositeltava tuote.

2. Teepuuöljy

Some figure

Olemme jo maininneet useammankin kerran teepuuöljyn mahtavat ominaisuudet. Se on paras luonnollinen desinfioija jota markkinoilta löytyy, ja saat sen avulla kaikkein tehokkaimmat luonnolliset tulokset. Tätä tuotetta voi ostaa nykyään monista kaupoista, esimerkiksi luontaistuotekaupoista. Se on hyödyksi monenlaisissa tilanteissa, ja se on erittäin tehokas ratkaisu myös homeen poistamiseksi. Näin voit käyttää teepuuöljyä homeentorjunnassa:

Ainekset

 • Kaksi ruokalusikallista teepuuöljyä
 • Kaksi kupillista vettä
 • Spraypullo
 • Käsineet

Valmistus

Ennen aloittamista muista laittaa suojakäsineet. Home saattaa aiheuttaa yllättäviä reaktioita, joten on parempi olla koskematta sitä paljailla käsillä. Kun olet valmis, kaada spraypulloon teepuuöljy ja vesi ja ravista sitten hyvin. Käytä pulloa ruiskuttaaksesi seosta niille alueille, joilla hometta näkyy.

Anna nesteen vaikuttaa puolen tunnin ajan, ja tulet näkemään kuinka hyvin se tehoaa homeeseen.

3. Valkoviinietikka

Some figure

Tämä on helppo ja tehokas keino. Valkoviinietikka tappaa 90 % kodista löytyvästä homeesta, ja siten se on yksi kaikkein edullisimmista ratkaisuista kyseiseen ongelmaan. Se on mahtava tuote käytettäväksi sellaisilla alueilla, joihin on vaikea päästä käsiksi esimerkiksi kylpyhuoneessa (kaapit, vessanpöntön takaosa ja ovet) ja muissa sellaisissa paikoissa, joissa hometta helposti ilmenee.

Kuinka siis voit käyttää valkoviinietikkaa homeen poistamiseksi?

Ainekset

 • Valkoviinietikkaa
 • Spraypullo

Näin käytät tätä homeentorjunta-ainetta:

Ideana tässä ratkaisussa on täyttää pieni muovinen spraypullo valkoviinietikalla, jotta sinulla olisi aina valmiina tehokas tuote päivittäiseen siivoukseen. Kun olet laittanut viinietikan pulloon, suihkuta sillä homeisia alueita. Toista tämä ainakin kaksi kertaa viikossa, ja kiinnitä hyvää huomiota kosteisiin ja huonosti tuuletettuihin tiloihin, joissa tämä ärsyttävä ja mahdollisesti myös vaarallinen mikro-organismi mielellään kasvaa.

Oletko siis valmis elämään ilman hometta? Laita muistiin luonnolliset vinkkimme, niin pääset siitä eroon edullisesti ja tehokkaasti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.