Ummetuksen hoito ilman laksatiiveja

Ummetuksen hoito ilman laksatiiveja on täysin mahdollista, mutta se vaatii tiettyjä terveellisiä tapoja päivittäisessä arjessa. Moni on kokenut tätä oiretta jo nuoresta lähtien. Ulostaminen on siis tuottanut vaikeuksia jo pitkään, ja vessassakäynti on vienyt paljon aikaa.
Ummetuksen hoito ilman laksatiiveja

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ummetukseen liittyy eräitä muitakin oireita kuin vessassakäynnin kesto, kuten esimerkiksi turvotus, ilmavaivat ja epämukavuus, joka johtuu siitä, että ulostetta jää kehoon. Joskus ummetuksesta kärsivillä on myös peräpukamia, kun uloste on todella kovaa.

Liikunta on suureksi avuksi ummetuksesta kärsivälle

Jos ummetusta halutaan hoitaa ilman laksatiiveja, tarvitaan säännöllisempää liikuntaa. Moni ei tiedä tätä, mutta liikunta parantaa suoliston toimintaa merkittävästi. Kun harrastat liikuntaa, vaikutat lihaksiin niillä alueilla, jotka saavat ulosteen liikkumaan, ja teet siis ulostamisesta helpompaa. Monella ummetuksesta kärsivällä on ongelmia peristalttisessa liikkeessä.

liikunnalla eroon ummetuksesta ilman laksatiiveja

Liikunta on hyväksi kehon nesteyttämiseksi. Moni ummetuksesta kärsivä ei juo tarpeeksi vettä, mikä saa aikaan ulosteen kovettumista entisestään. Kun harrastat liikuntaa, tulet janoiseksi, ja siten vedenjuonti lisääntyy kuin itsestään.

Oletko koskaan huomannut, että liikunnan jälkeen joudut käymään vessassa? Tämä voi olla hyvin tervetullut löydös niille, joilla on ummetusta – liikunnan avulla ulostaminen voi itse asiassa helpottua huomattavasti. Liikunta onkin siis erittäin suositeltavaa, jos halutaan hoitaa ummetusta ilman laksatiiveja.

Muutokset ruokavaliossa

Saatko tarpeeksi kuitua? Kuuluuko ruokavalioosi paljon hedelmiä ja kasviksia? Vai syötkö paljon teollisesti käsiteltyä ruokaa? Kaikki nämä asiat merkitsevät. Jos sinulla on ummetusta ja syöt paljon roskaruokaa, vessassa käynti vaikeutuu huomattavasti.

Siten kannattaisikin syödä paljon enemmän hedelmiä ja kasviksia, sillä nämä parantavat suoliston toimintaa sekä auttavat ulostamisessa. Tulet huomaamaan eron heti kun teet tämän muutoksen ruokavalioosi. Kannattaa myös kiinnittää huomiota muiden ongelmien vuoksi syömiisi lääkkeisiin. Esimerkiksi kilpirauhasen sairauksiin tai diabetekseen otetut lääkkeet voivat joskus aiheuttaa ummetusta.

Lue aiheesta lisää: 6 merkkiä suolisto-ongelmista

Rutiinin noudattaminen

Tämä on yksi parhaista vinkeistä, jos haluat hoitaa ummetusta ilman laksatiiveja. Saatat kuitenkin nyt miettiä, että miten ihmeessä ihminen voi aina ulostaa tiettyinä aikoina. Älä huoli – voit kyllä käydä vessassa silloin kun sinulle parhaiten sopii sekä käyttää siihen aikaa niin paljon kuin tarvitsee.

Rutiinin noudattaminen ei oikein toimi niillä, joilla on ummetusta. Yleensä tarvitaan hiukan odottelua ennen kuin asia onnistuu. Joskus ulostamista joudutaan pakottamaan. On siis hyvä istua hetkeksi alas ja odottaa rauhassa, vaikka et vielä tuntisikaan tarvetta.

vessapaperirulla ja pytty

Parasta olisi aina käydä vessassa samaan aikaan, jotta kehosi tottuisi ulostamiseen rutiininomaisesti. Tämä hetki voi olla ennen tai jälkeen aamiaisen, liikuntaa ennen tai vaikkapa ennen kuin menet nukkumaan – päätä itse!

Pidä ryhti hyvänä

Nykyaikaiset vessat eivät ole kovin hyviä ryhdin kannalta, mitä tulee ulostamisen edistämiseen. Voit kuitenkin helpottaa asioita valitsemalla oikean asennon. Voit esimerkiksi laittaa pienen jakkaran jalkojesi alle tai olla varpaiden ja päkiöiden varassa.

Näin pystyt olemaan kyykyn kaltaisessa asennossa, mikä on paras valinta ulostamiseen. Miksi näin on? Siksi, että luot sen avulla vatsaan kohdistuvaa painetta, joka edistää ulostamista.

Mikä auttaa itseäsi parhaiten ummetuksen hoidossa? Onko sinulla tarjota vinkkejä, jotka toimivat erityisen hyvin omalla kohdallasi?

Jos kärsit ummetuksesta, nyt antamamme neuvot voivat olla suureksi avuksi, ja etenkin liikunta on aina tehokas apu. Ole erityisen tarkkana syömisen suhteen, sillä ruoka vaikuttaa ulostamiseen suuresti. On oma valintasi, hoidatko ummetustasi vai et, vain sinä itse voit korjata tilanteen. Jos haluat välttää laksatiiveja, ummetuksesta eroon pääsemiseen vaaditaan muutoksia elintavoissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.