10 merkkiä siitä, että harrastat liikaa liikuntaa

Kun ihminen harrastaa liikuntaa liikaa, hänen voi olla vaikea nukkua silloinkin, kun olo on uupunut. Tämä johtuu liiallisesta kortisolin erittymisestä, mikä taas johtuu liiasta rasituksesta.
10 merkkiä siitä, että harrastat liikaa liikuntaa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Liikunta on hyväksi terveydelle, senhän me kaikki jo tiedämme paremmin kuin hyvin. Onko kuitenkaan hyvä harrastaa todella paljon liikuntaa, vai voiko se olla jopa vahingollista keholle?

Joskus ihminen tulee pakkomielteiseksi kehostaan ja alkaa käyttää tuntikausia kuntosalilla ilman, että miettisi mitkä tämän seuraukset terveydelle voivat olla.

Nyt haluamme siis kertoa tärkeimmistä merkeistä siitä, että harrastat liikaa liikuntaa, jolloin kehosi ei voi hyvin – jatka lukemista!

Kuinka paljon liikuntaa on liikaa? Kehosi antaa vastauksen

On mahtavaa harrastaa liikuntaa, sillä sen avulla voit välttää istuma-asentoon painottuvan elämäntyylin tuottamat haitat ja esimerkiksi ylipainon.

Kuten sanotaan, “kaikkea kohtuudella”, ja tämä on totta myös liikunnassa. Liian monien tuntien viettäminen salilla ei välttämättä ole hyväksi, ja se voi olla haitaksi terveydelle.

Jossakin vaiheessa kehosi kertoo tästä haitallisuudesta erilaisin merkein, sillä liikunnan määrä ja intensiteetti ovat yksinkertaisesti liian suuret.

Näin tuppaa käydä niille, jotka ovat jo valmiiksi hyvässä kunnossa ja tulevat pakkomielteisiksi omasta kehostaan – he haluavat vartalonsa muuttuvan aina vain lihaksikkaammaksi tai hoikemmaksi.

Yleisesti ottaen päivittäisen liikunnan ei tulisi kestää kauempaa kuin 60-90 minuuttia.

Mitä tulee viikottaiseen urheiluun, enintään viisi päivää on suositus. Kaikkein tärkeintä tässä on se, että tiedetään milloin on syytä pitää taukoa.

Miten sitten tämä tauon tarve voidaan havaita? Vastaus on: kiinnittämällä huomiota niihin merkkeihin, joita kehosi sinulle lähettää rasituksesta.

Merkit siitä, että olet harrastanut liikaa liikuntaa

mies harrastaa liikaa liikuntaa

Riippumatta siitä mikä on tavoitteesi tai minkä tyyppistä liikuntaa harrastat, tekemisesi nopeus, intensiteetti ja kesto lisääntyvät vähitellen. Jossakin vaiheessa kehosi tulee ehkä kertomaan, että nyt on aika ottaa taukoa.

Miten se tämän tekee? Nämä ovat tärkeimmät oireet liiasta rasituksesta:

1. Palautuminen vie pidempään kuin ennen

Tämä on selkeä merkki siitä, että olet rasittanut itseäsi liikaa ja treenannut enemmän kuin pitäisi.

Jos et saa henkeä kunnolla useampaan minuuttiin, jos sinulla ei ole energiaa, tai jos käsivartesi ja jalkasi eivät reagoi, saattaa olla tarpeen vähentää treenaamista hiukan.

Tämä palautumisen puute on huomattavaa silloin, kun tunnet kipua sitten kun olet lopettanut liikkumisen, tai jos juot yli kaksi litraa vettä ja tunnet silti olevasi janoinen.

2. Sinulla on vähemmän voimaa

liikunta

Kun treenaat liikaa, vastustuskykysi heikkenee sen sijaan että se vahvistuisi. Vie kauemmin luoda uudelleen ne lihaskuidut, jotka “vammautuvat” liikunnan aikana, ja samoin pienestä flunssasta paraneminen vaatii pidemmän aikaa.

Ehkäpä olet saanut jonkin tartunnan, ja huomaat että toipuminen  vie normaalia kauemmin. Tämä on yksi merkki siitä, että olet ollut fyysisesti liian aktiivinen.

3. Sydämesi lyöntinopeus lisääntyy aamulla

Kun harrastat paljon liikuntaa, se muuttaa sydämesi lyöntinopeutta. Tarkista pulssisi lepotilassa ennen kuin nouset aamulla, ja tee tämä joka aamu.

  • Jos se on korkeampi aamun aikaisina tunteina, tämä on merkki siitä että harrastat liikaa liikuntaa, eikä kehosi pysty palautumaan siten kuin sen tulisi.

4. Nukkuminen on vaikeampaa

nainen nostaa pikku painoja

Unettomuus on tavallinen ongelma niillä, jotka treenaavat hyvin paljon. Keho tuottaa liikaa stressihormoneja, kun harrastat haitallisen paljon liikuntaa.

Tämä voi tehdä illan tullen nukahtamisesta vaikeampaa, vaikka olisit hyvin väsynyt.

5. Tunnet hyvin voimakasta ja hellittämätöntä kipua

Kun mikä tahansa kohta kehossasi on kipeä myös levossa (esimerkiksi viikonloppuisin), sinun tulisi automaattisesti laittaa liikunta hetkeksi jäihin.

  • On tyypillistä, että näin käy silloin kun treeni on liian rasittavaa tai treenataan liian usein ja liian pitkään.
  • Krampit, kihelmöinti tai kouristukset ovat tavallisempia silloin, kun lihakset ovat ylirasittuneet.

6. Tunnet itsesi yleisesti ottaen väsyneeksi

Sen lisäksi että seurauksena voi olla lihasväsymystä, voi ilmetä voiman tai energian puutetta tehdä muita asioita (kuten työ, opiskelu, lasten kanssa leikkiminen, ruoanlaitto jne.).

Jos huomaat, että sinulla on ongelmia keskittymisessä, asioiden suorittamisessa tai muistin kanssa, syynä voi olla liiallinen liikunta.

7. Et saa treenaamisesta tuloksia

Jos tavoitteenasi oli pudottaa kiloja, mutta jo viikkojen ajan vaaka on näyttänyt aivan samaa lukemaa vaikka olet lisännyt treenaamista, syynä voi olla liika rasitus.

Kun kehosi tekee liikaa työtä, aineenvaihdunta itse asiassa hidastuu, ja siten on vaikeampaa pudottaa painoa.

8. Olet aina huonolla tuulella

mieliala

Yksi liiallisen treenaamisen merkeistä on se, että olet jatkuvasti ärtynyt, huonotuulinen ja vihainen.

Vaikka liikunta vähentääkin stressiä ja lievittää jännitettä, vaikutukset voivat olla päinvastaiset kun sitä harrastetaan liikaa.

Sen sijaan että menet salillevalitse tällöin rentouttavampaa tekemistä, kuten kylvyssä käynti, elokuvan katsominen tai vaikkapa yksinkertaisesti nukkuminen.

9. Olet surullisempi ja turhautuneempi

Jotkut, jotka harrastavat paljon liikuntaa, ovat usein masentuneita ja kokevat alhaista motivaatiota. Tämä johtuu siitä, että treenaamisen tulokset voivat ilmetä hitaammin, ja siten vaivannäkö voi tuntua turhalta.

Turhautuneisuus ja surulllisuus eivät katoa treenaamisen lisäämisellä, vaan sen sijaan levon ja muiden aktiviteettien avulla.

10. Muita oireita

Liiallinen liikunta voi aiheuttaa monia muitakin merkkejä, joita ovat muun muassa seuraavat:

  • Et pysty suoriutumaan asioista samalla tasolla kuin ennen
  • Käsivarret ja jalat tuntuvat raskailta
  • Olet ahdistunut
  • Olet jatkuvasti janoinen

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.