6 merkkiä suolisto-ongelmista

6 huhtikuun, 2019
Vatsakipu ja vatsan turvotus ovat suurimpia merkkejä mahdollisista suoliston sairauksista.

Suolisto on sisäelin joka sijaitsee vatsan yläosassa, mahalaukun ja peräsuolen välissä. Se on osa ruoansulatusjärjestelmää ja koostuu kahdesta osasta: ohutsuolesta ja paksusuolesta. Vaikka ne ovatkin osa samaa elintä ja suorittavat samankaltaisia tehtäviä, kummallakin on omat erityiset toimintonsa. Suolisto-ongelmat ilmenevät useilla eri tavoilla ja seuraavaksi perehdymme niihin.

Suolisto-ongelmat ja niiden hoitaminen

Tämän elimen tarkoituksena on käsitellä syöty ruoka, alkaen ohutsuolesta, jossa suurin osa tästä prosessista tapahtuu. Ravintoaineet imeytyvät epiteelisolujen läpi verenkiertoon, jonka mukana ne kulkeutuvat muihin elimistön osiin.

Tämä prosessi päättyy paksusuoleen, joka imee mineraalisuolot ja veden muodostaakseen ulostetta, joka sitten poistuu elimistöstä.

suolisto-ongelmat aiheuttavat vatsan turvotusta

Tämän elimistön osan tärkeys on suuressa kontrastissa sen herkkyyteen (tämä tosin koskee useimpia sisäelimiä). Tämä herkkyys liittyy niihin aineisiin jotka kulkevat sen läpi.

Suolisto-ongelmat ovat yleisempiä kuin saatat kuvitella, ja ne liittyvät ruoansulatusongelmiin. Helpoin tapa havaita ongelma on selvittämällä missä kipu sijaitsee.

Vatsakivut ja turvotus ovat pääasiallisia merkkejä. On kuitenkin olemassa myös muita, epätavanomaisempia oireita, jotka voivat kertoa suoliston sairaudesta tai ongelmista. Tässä artikkelissa kerromme näistä muista merkeistä.

Merkit, jotka kertovat suolisto-ongelmista

Sokerinhimo

Suolistossa elävät bakteerit voivat joskus mennä epätasapainoon, aiheuttaen mielitekoja makeaan tai sokeripitoisiin ruokiin.

Ongelma on siinä, että aluksi himoitset näitä ruokia tavalliseen tapaan, mutta ajan myötä mieliteot kasvavat liiallisuuksiin.

Liika sokeri voi aiheuttaa joukon terveysongelmia, kuten liikalihavuutta.

Psyykkiset ongelmat

suolisto-ongelmat vaikuttavat mielialaan

Monet ihmiset uskovat että suolisto on hyvin kaukana aivoista, niin kaukana että ne eivät voi mitenkään olla yhteydessä toisiinsa. Niiden välinen suhde on kuitenkin paljon läheisempi kuin uskotkaan.

Näin ollen psyykkiset ongelmat kuten masennus, stressi ja ahdistus voivat olla merkkejä suolisto-ongelmasta.

Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka on vastuussa hyvästä olosta sekä rauhallisuuden ja onnellisuuden tunteesta. Se on peräisin suolistosta, ainakin suurimmaksi osaksi. Tästä syystä mieliala voi olla varoitusmerkki elimistön ongelmista.

Korkea verensokeri

Yksi suoliston päätehtävistä on prosessoida ruokaa, jota tietysti myös sokeri on. Jos tässä tehtävässä on ongelmia, prosessi voi muuttua hallitsemattomaksi.

Liiallinen glukoosi on yksi suurin tähän ongelmaan liittyvä vaiva. Se tunnetaan myös korkeana verensokerina, ja se on esimerkiksi diabeteksen taustalla.

Lisäksi aineenvaihduntaprosessit voivat häiriintyä ja energian muuntaminen epäonnistuu.

Suolisto-ongelmat voivat aiheuttaa ihottumaa

suolisto-ongelmat aiheuttavat ihottumaa

Iho-ongelmista voi kärsiä monista eri syistä johtuen: UV-säteistä, kemikaaleista, lämmöstä, kylmästä ja hormonaalisesta epätasapainosta, monien muiden syiden lisäksi. Erään väitteen mukaan ne kuitenkin liittyvät myös suoliston toimintaan asia, joka on huonosti tunnettu.

Kun iho kärsii aknesta tai ihottumasta, voi syynä ollakin suolisto-ogelmat.

Akne johtuu iholla elävien bakteerien muutoksista. Ne aiheuttavat ihon punoitusta ja turvotusta.

Ruoansulatusongelmat

Ruoansulatusongelmat ovat mahdollisesti ensimmäinen merkki siitä, että suolistossa on ongelmia. Nämä ongelmat voivat johtua kuitenkin mistä tahansa ruoansulatuskanavan osasta.

Ongelmat voivat alkaa ilmavaivoina, vatsan turvotuksena tai ripulina; ne johtuvat tätä elintä suojaavien bakteerien muutoksesta.

Suoliston bakteerikannan epätasapaino voi johtua haitallisten aineiden kerääntymisestä, mikä estää ravintoaineita imeytymästä kunnolla.

Pahanhajuinen hengitys

pahanhajuinen hengitys

Tämä liittyy ruoansulatusongelmiin. Vatsan toiminta voi muuttua johtuen suoliston bakteerien epätasapainosta.

Suolistokaasut alkavat nousta, ne saapuvat vatsalaukkuun ja aiheuttavat mahakatarria ja pahanhajuista hengitystä.