4 parasta aamiaisviljaa

13 helmikuun, 2019
Kauran avulla pystyt kohtaamaan päivän energisenä ja siitä saa mahtavan annoksen vitamiineja. Lisäksi kaurassa on runsaasti kuitua, joten se auttaa sinua pitämään suolistosi toiminnan kunnossa sekä saa olosi tuntumaan täydeltä.

Viljat ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Tänään esittelemmekin neljä parasta aamiaisviljaa, jotka kannattaa ottaa mukaan päivittäiseen ruokavalioon!

Jotkut ihmiset välttelevät viljoja sen pelossa, että niissä olisi liikaa kaloreita tai sokeria. Onko tämä pelko millään tapaa aiheellinen, eli aiheuttavatko viljat painonnousua?

Tämä luulo on aivan turha. Viljat ovat mahtava lisäys mihin tahansa aamiaiseen. Jos syöt niitä tasapainoisella tavalla muiden ruokien kanssa, saat viljoista tarvitsemasi energian päiväsi aloittamiseen, etkä liho yhtäkään kiloa.

Tässä artikkelissa kerromme siis neljä parasta aamiaisviljaa syötäväksi, ja annamme samalla helppoja reseptejä niiden hyödyistä nauttimiseksi. Jatka siis lukemista ja lisää näitä viljoja aamiaisrutiiniisi!

Miksi viljoja kannattaa nauttia juuri aamiaisella?

Oletko viljojen suurkuluttaja? Tämä ei ole huono asia. Jos nimittäin syöt niitä tasapainoisella tavalla, on tällä ehdottomasti hyviä vaikutuksia terveydellesi. Viljojen syönnillä on lukuisia ihmisen hyvinvointia lisääviä seurauksia:

 • Niissä on suuri määrä vitamiineja ja mineraaleja, joten ne ovat oivaa ruokaa sekä aikuisille että lapsille.
 • Saat niistä energiaa, joten ne sopivat erityisen hyvin juuri päivän ensimmäisellä aterialla nautittaviksi.
 • Ne kuuluvat terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon. Oikea määrä viljaa auttaa myös säilyttämään terveellisen painon.
 • Viljoissa on paljon hiilihydraatteja ja proteiinia.
 • Niissä on runsaasti kuitua, joten estät viljojen avulla tehokkaasti ummetusta.
 • Pystyt tasapainottamaan verensokeritasojasi.
 • Ne sopivat erinomaisesti suoliston terveyden ylläpitoon.
 • Pystyt hoitamaan paremmin ruoansulatukseen ja vatsaan liittyviä ongelmia.
parhaat aamiaisviljat

Kuten tiedätkin, viljoja voi syödä monella tavalla: jyvinä sellaisenaan, leipinä, jauhoina ja sellaisina perinteisinä aamiaismuroina, joita monet suuret merkit myyvät – tällöin viljat yhdistetään usein muihin aineksiin.

Sinun kannattaakin olla hyvin varovainen tällaisiin kaupallisiin viljatuotteisiin liittyen, sillä kaikki niistä eivät tosiaankaan ole kovin terveellisiä:

 • Vältä kaikkia sellaisia aamiaismuroja, joissa on keinotekoisia väriaineita. Vaikka nämä tuotteet voivatkin vaikuttaa hauskoilta lasten näkökulmasta, eivät ne ole hyväksi terveydelle.
 • Vältä myös kaikkia sellaisia muroja, joihin on lisätty sokeria.
 • Monissa muroissa on mukana kuivattuja hedelmiä, suklaata tai pähkinöitä. Jos haluat kuitenkin pudottaa painoasi, nämä tuotteet eivät ole hyvä vaihtoehto. Muromyslit esimerkiksi sisältävät paljon kaloreita, joten varmista, että pysyttelet näiden tuotteiden suhteen kohtuullisssa määrissä tai älä nauti niitä lainkaan.
 • Ne murot, joissa on suklaata tai hunajaa, ovat yleensä liian sokeripitoisia ollakseen terveellisiä.

Parasta aamiaisviljaa

Olet juuri noussut sängystä, ja edellisestä syönnistä on kulunut jo ainakin 8 tuntia. Elimistösi tarvitsee nyt ravinteita ja energiaa, jotta se pystyisi aloittamaan uuden päivän. Mitkä viljat ovat parhaiten soveltuvia aamiaisella nautittaviksi? Seuraavassa esittelemme sopivimmat vaihtoehdot.

1. Kokojyväruis

ruisleipä parasta aamiaisviljaa

Ruis on yksi parhaista viljoista, joita voit elimistöllesi antaa. Tässä tapauksessa me suosittelemme, että nauttisit herkullisen palasen ruisleipää, jolle levität vaikkapa luumu-, appelsiini- tai mustikkahilloa (varmista kuitenkin, että hilloon ei ole lisätty sokeria).

Yhdistä tämä aamiainen lasilliseen luonnollista hedelmämehua tai kupilliseen teetä, jotta tekisit aamiaisestasi yhtä ravinteikkaan kuin täyttävänkin.

 • Ruis antaa sinulle sellaista kuitua, jossa on hyvin vähän kaloreita, ja tässä viljassa on paljon enemmän kuitua kuin kokojyvävehnässä.
 • Siinä on paljon A-vitamiinia ja foolihappoa.
 • Ruis sopii täydellisesti veren puhdistukseen sekä niin kutsutun huonon kolesterolin vähentämiseen.

2. Tattari

tattarijauhot terveellistä aamiaisviljaa

Et välttämättä tunne tätä viljaa kovin hyvin, mutta se on yksi kaikkein terveellisimmistä vaihtoehdoista, joita voit aamiaisellasi valita. Sen hyötyihin kuuluvat lukuisat hyvinvointia edistävät ominaisuudet.

 • Tattarissa on paljon Omega-3 -linoleenihappoa, mineraaleja (kuten rautaa ja kuparia), B1-, B2-, B3- ja B5-vitamiinia sekä foolihappoa.
 • Tämä vilja tunnetaan kuitenkin parhaiten sen sisältämästä suuresta määrästä magnesiumia, joka on elintärkeä tekijä kunnollisen kalsiumin imeytymisen kannalta.
 • Tattari on myös maksan terveyden suojelija, ja se auttaa sitä yhdistämään vitamiineja sekä hankkiutumaan eroon myrkyllisistä aineista.
 • Tämä vilja on mahtava aineenvaihdunnan aktivoija, ja se auttaa sinua polttamaan rasvaa, poistamaan myrkkyjä sekä tasapainottamaan verensokeritasoja.
 • Tattari auttaa vähentämään niin kutsuttua huonoa kolesterolia.
 • Sitä löytyy monen tyyppisistä leivistä, ja voit ostaa tattaria sen luonnollisessa muodossa luontaistuotekaupoista tai muista hyvinvarustelluista ruokaliikkeistä. Toimi sen kanssa samalla tavallla kuin kauraa käyttäessäsi.

3. Kaura

kaura parasta aamiaisviljaa

Kukapa ei rakastaisi kauraa – tämä superruoka on kenen tahansa terveydestään kiinnostuneen ihmisen ruokavalion olennainen osa. Tämä pätee etenkin aamiaiseen, ja mukaan voi lisätä esimerkiksi viipaloitua omenaa, mansikkaa tai viinirypäleitä. Kuinka voisit vastustaa?

Pikakaura on helpoin vaihtoehto – siten teet aamiaisvalmisteluistasi nopeampia. Mutta tarkista, että valitset sokerittoman, luonnollisen pikakauran.

 • Kaurassa on runsaasti vitamiineja ja aminohappoja, jotka ovat mahtava apu maksan ja sydämen terveydenhoidossa.
 • Siinä on hyvin paljon kuitua, joten pystyt parantamaan suolistosi hyvinointia ja estämään ummetusta.
 • Kaura sopii myös diabetestä sairastaville.
 • Siinä on paljon proteiinia, mikä edistää kudosten uudelleenkehittymistä.
 • Kaurassa on runsaasti jodia, joka auttaa suojelemaan kilpirauhasta.
 • Kaura sopii erinomaisesti myös huonon kolesterolin torjuntaan.

4. Ohra

Voit valmistaa suussa sulavan ohra- ja hedelmäpyreen – se on todella hyvänmakuinen aamiaisherkku! Voit myös ostaa ohraa sisältävää leipää ja syödä sitä vaikka paahdettuna.

 • Ohra on yksi parhaista viljoista, mikäli haluat alentaa huonon kolesterolin määrää elimistössäsi olennaisesti. Jotta voisit hyötyä tästä ominaisuudesta, tulisi sinun syödä ohraa vähintään kokonaisen kuukauden verran.
 • Terveellisin ohratyyppi on täysjyvä- tai ohraryynien muodossa oleva. Näitä löytyy kaikista luontaistuotekaupoista, ja maku on yhtä varmasti herkullinen kuin niiden terveysvaikutukset ovat tehokkaat!

Älä siis missään nimessä lopeta viljojen syöntiä – nämä neljä aamiaisviljaa soveltuvat loistavasti osaksi terveellisiä aamiaisia!

Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349

Nutritional aspects of cereals. (2004). Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/nfs.2004.01734fab.017

Juntunen, K. S., Laaksonen, D. E., Autio, K., Niskanen, L. K., Holst, J. J., Savolainen, K. E., … Mykkänen, H. M. (2003). Structural differences between rye and wheat breads but not total fiber content may explain the lower postprandial insulin response to rye bread. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/78.5.957