Logo image
Logo image

Naisten taistelu vatsarasvaa vastaan

3 minuuttia
Vatsarasva ei ole pelkästään esteettinen asia - se saattaa johtaa sydänsairauksiin, hengitysongelmiin ja jopa tietyn tyyppisiin syöpäsairauksiin.
Naisten taistelu vatsarasvaa vastaan
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Vatsarasva. Harvat asiat ovat ällöjä, kiusallisia ja myös… vaarallisia. Tiedämme kaikki, että vuosien kuluessa enemmän rasvaa kertyy vyötärölle ja se saattaa häiritä käytettäessä farkkuja tai tiukasti istuvia vaatteita. Mutta todellinen ongelma ei ole figuurissasi vaan terveydessäsi.

Varmaankin jo tiedät, että viime vuosina sydänsairaaksi tai kakkostyypin diabetesta sairastavaksi diagnosoitujen naisten määrä on ollut kasvussa. Elintapamme ja ruokavaliomme aiheuttaa vatsarasvan muodostumisen, ja pitkällä aikavälillä se saattaa johtaa vakaviin terveysongelmiin jotka on syytä pitää mielessä.

Tämän päivän artikkelissa haluamme tuoda esille joitakin näistä riskeistä ja kertoa kuinka voit asettaa päivittäisiä tavoitteita taistelussa vatsarasvaa vastaan.

Vatsarasvan vaarat

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan naisilla on taipumusta kehittää enemmän vatsarasvaa 40 ikävuoden jälkeen. Tässä iässä elimistössä alkaa tapahtua pieniä muutoksia, esimerkiksi aineenvaihdunnan hidastuminen, joka voi aiheuttaa rasvanpolton vähenemisen.

Myös estrogeenin tuotanto vähenee ja vuosien saatossa nämä asteittaiset muutokset johtavat lähes väistämättä painonnousuun. Mutta kaikkein vaarallisimmat kilot ovat ne jotka kertyvät vyötärön ympärille. Ihonalaisen, näkyvän rasvan lisäksi on myös sisäelinrasvaa, joka muodostuu sisäelintesi ympärille.

Ja tämä on riski terveydellesi. Oletko valmis ottamaan selvää mitkä ovat terveysuhat pitkällä aikavälillä?

 • Sydänsairaudet
 • Korkea verenpaine
 • Kakkostyypin diabetes

Lisääntynyt rasva pallean alapuolella ja rinnan alueella hankaloittaa hengittämistä aiheuttaen kroonisen yskän. Se rasittaa keuhkoja ja hankaloitunut hengitys normaalisti johtaa uniapneaan.

On myös mainitsemisen arvoista, että vatsarasva saattaa nostaa riskiä kärsiä tietyistä sairauksista, kuten rinta- tai kohtusyövästä. Rasva vyötärön ympärillä saattaa jopa vaikuttaa kuukautisiin. Se on melko vakava ongelma.

Kuinka tiedät, onko sinulla liikaa vatsarasvaa?

Some figure

Tämä saattaa kuulostaa oudolta kysymykseltä sillä ei kukaan muu kuin sinä itse voi tietää milloin vatsanseudullasi on liikaa rasvaa. Mutta ehkä yllättäen huomaat vartalosi muuttuneen, vaatteesi eivät ainoastaan kiristä vaan tunnet itsesi väsyneemmäksi. Tunnet olosi erilaiseksi.

Lääkärit varoittelevat myös toisesta tärkeästä asiasta. On tärkeää mitata vyötärönympärys ja pyrkiä välttämään tiettyjen mittojen ylittämistä:

 • Naisten vyötärönympärys ei saisi ylittää 89 cm
 • Miehillä vyötärönympärys ei saisi ylittää 102 cm

Taistelu vatsarasvaa vastaan

Some figure

Kuten tiedät, ylimääräisen rasvan karistaminen vyötäröltä on joskus hankalaa eikä onnistu vaikka kuinka kovasti yrität. Saatat alkaa tuntea epätoivoa ja ajatella että joudut elämään vatsarasvan kanssa ikuisesti.

Mutta älä luovuta! Älä lannistu. Mikäli yrität kovasti pudottaa painoa mutta epäonnistut, etsi apua lääkäriltä tai ravitsemusasiantuntijalta. Ohessa on listattu joitakin käytännön suosituksia joista saattaa olla apua päivittäisessä elämässä. Opettele käyttämään niitä rohkeasti ja optimistisesti!

 • Vähennä suolan käyttöä.
 • Juo päivittäin kaksi litraa vettä.
 • Yritä syödä täysjyväviljaa, kuten tattaria ja kauraa. Jätä valkoiset jauhot ja korvaa ne täysjyväjauhoilla. Valitse täysjyväleipä. Muista, että ohra on myös erittäin terveellistä!
 • Rajoita sokerin käyttöä, vältä leivonnaisia, äläkä osta valmiita tai pakastettuja ruokia. Vietä enemmän aikaa keittiössä valmistaen erilaisia ruokia, tuoreita salaatteja, höyrytettyjä vihanneksia ja lohta. Punaisen lihan sijaan kokeile kalkkunaa tai kalaa.
 • Juo lasillinen lämmintä sitruunavettä joka aamu tyhjään vatsaan.
 • Kokeile lounaan tai päivällisen jälkeen kupillista salviateetä. Tämä on paras tapa parantaa ruoansulatusta ja vähentää vatsarasvaa, joten ole johdonmukainen ja juo salviateetä 15 päivän ajan joka kuukausi, kahdesti päivässä.
 • Tee päivittäin reipas puolen tunnin kävelylenkki, älä väsytä itseäsi mutta ole johdonmukainen. Muista – joka päivä!
 • Lopeta lehmänmaidon juominen. Paras maitotuote on makeuttamaton kreikkalainen jogurtti, joka parantaa ruoansulatusta ja lisää suoliston hyödyllisiä bakteereja.
 • Syö pieniä aterioita viidesti-kuudesti päivässä, äläkä jätä aterioita väliin. Jos jätät aamiaisen tai illallisen väliin siinä toivossa että painosi putoaa, on varma että tapahtuu juuri päinvastoin. Aineenvaihduntasi hidastuu ja elimistösi varastoi säästettävissä olevan energian – rasvan muodossa!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Grasa abdominal en las mujeres: cómo eliminarla y evitarla – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/belly-fat/art-20045809
 • La medida del perímetro abdominal es un indicador de enfermedad cardiovascular más fiable que el IMC – Fundación Española del Corazón. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://fundaciondelcorazon.com/prensa/notas-de-prensa/2264-medida-perimetro-abdominal-es-indicador-enfermedad-cardiovascular-mas-fiable-imc-.html
 • Grasa visceral: qué es y cómo deshacerse de ella. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from https://www.bioguia.com/notas/grasa-visceral-que-es-y-como-deshacerse-de-ella
 • Diabetes tipo 2: American Diabetes Association®. (n.d.). Retrieved November 13, 2018, from http://www.diabetes.org/es/informacion-basica-de-la-diabetes/diabetes-tipo-2/
 • Lahsen, M. R. (2014). Síndrome metabólico y diabetes. Revista Médica Clínica Las Condes, 25(1), 47-52. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864014700100
 • Olivi, R. H. (2013). Apnea del sueño: cuadro clínico y estudio diagnóstico. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(3), 359-373. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864013701731
 • Apovian, C. M. (2004). Sugar-sweetened soft drinks, obesity, and type 2 diabetes. Jama, 292(8), 978-979. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/199296
 • Varela-Moreiras, G., Alguacil Merino, L. F., Alonso Aperte, E., Aranceta Bartrina, J., Ávila Torres, J. M., Aznar Laín, S., … & Garaulet Aza, M. (2013). Obesidad y sedentarismo en el siglo XXI:¿ qué se puede y se debe hacer?. Nutrición hospitalaria, 28, 1-12. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112013001100001&script=sci_arttext&tlng=es
 • Martínez-Gómez, D., Eisenmann, J. C., Gómez-Martínez, S., Veses, A., Marcos, A., & Veiga, O. L. (2010). Sedentarismo, adiposidad y factores de riesgo cardiovascular en adolescentes. Estudio AFINOS. Revista española de cardiología, 63(3), 277-285. https://www.revespcardiol.org/es-sedentarismo-adiposidad-factores-riesgo-cardiovascular-articulo-13147695
 • Ruíz, N. A. (2005). Efectos beneficiosos de una dieta rica en granos enteros. Revista chilena de nutrición, 32(3), 191-199. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182005000300003&script=sci_arttext&tlng=en

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.