8 loistavaa proteiinipitoista kasviperäistä ruokaa

kesäkuu 23, 2017
Moni on sitä mieltä, että kasviperäinen proteiini on terveellisempää kuin eläinperäinen, sillä jälkimmäisessä on runsaammin kaloreita ja rasvaa. Kokeile siis näitä loistavia kasviperäisiä, mutta runsaasti proteiinia sisältäviä tuotteita, ja voit todeta niiden hyvinvointia edistävän vaikutuksen!

Proteiini on tärkeä osa ihmisen ruokavaliota, sillä sillä on elintärkeä rooli sekä fyysisen että psyykkisen terveyden kannalta.

Vaikka kaikki ravinteet ovatkin tarpeellisia kehon hyvinvoinnin luomiseksi, proteiini on näistä ravinteista kaikkein oleellisin aineenvaihduntaa koskien sekä hormonien erittymisen osalta. Se on avainasia lihasten ja luiden luomisen ja vahvistamisen kannalta.

Itse asiassa proteiini on yksi parhaista energian lähteistä, joita voit kehollesi antaa edistääksesi sen kunnollista toimintaa.

Tässä on kuitenkin ongelmana se, että moni saa proteiininsa eläinperäisistä tuotteista, mikä voi kyllä olla terveellistä, mutta se tuo mukanaan enemmän kaloreja ja rasvaa, jotka saattavat aiheuttaa painonnousua.

Onneksi proteiinia saa kuitenkin myös monista kasveista, jotka auttavat lisäämään vaihtelevuutta ruokavalioon siten, että saat hyvän valikoiman erilaisia ravinteita.

Tällä kertaa kerromme siis kahdeksasta parhaasta kasviperäisestä proteiinipitoisesta tuotteesta ja siitä, kuinka niitä kannattaa nauttia.

Lue lisää ja saat selville, mitkä nämä loistavat ruoat ovat, ja totea niiden terveyttä parantava vaikutus itse!

1. Tofu

tofu

Tofu on soijaan pohjautuva tuote, ja se on perinteinen osa japanilaista ruokavaliota. Sillä on mieto maku, ja tofusta saa todella runsaan annoksen ravinteita.

Se on erittäin arvostettu tuote siksi, että se sisältää runsaasti korkealuokkaista proteiinia, joka muun muassa auttaa rakentamaan lihasmassaa.

Jokaista 100 grammaa kohden tofua saat 10 grammaa proteiinia, mutta vain 110 kaloria.

Tofussa on on isoflavoneja ja antioksidantteja, jotka ovat erittäin hyviä tekijöitä hormonaalisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi etenkin vaihdevuosien aikana.

Lue aiheesta lisää: Avokadosmoothie painonpudotukseen ja lihasten kasvattamiseen

2. Kvinoa

Kvinoa on suosittua ruokaa Etelä-Amerikassa, etenkin Perussa ja Boliviassa.

Se muistuttaa viljaa, ja siinä on ravinteita, joilla on loistavia hyötyjä ihmisen fyysisen ja kognitiivisen terveyden kannalta.

Huolimatta siitä kuinka vähän kaloreja siinä on, saat kvinoasta suuren määrän vitamiineja, mineraaleja ja elintärkeitä rasvahappoja, jotka aktivoivat aineenvaihduntaa sekä antavat lihaksille voimaa.

Monen mielestä tämä on yksi parhaista kasviperäisistä ruoista, eikä tämä johdu vain sen runsaasta proteiinipitoisuudesta vaan myös siitä, että kvinoassa on kuitua, antioksidantteja ja muita ihmisen hyvinvointia lisääviä yhdisteitä.

3. Palkokasvit

pavut

 

Palkokasvit sisältävät kasviproteiinia, ja jokaisen on helppo sisällyttää niitä omaan ruokavalioonsa monen tyyppisten reseptien avulla.

Nämä tehokkaat kasvit ovat suositeltavaa ravintoa myös urheilutuloksiaan parantamaan pyrkiville, ja ne ovat avuksi lihasmassan rakentamisessa.

Koska pavuissa on kuitua, ne ovat loistavaa ruokaa bakteerikasvuston säätelemiseksi sekä suoliston toiminnan stimuloimiseksi. Kuitu tekee niistä myös melkoisen täyttävää ravintoa, joten ne ovat täydellistä ruokaa kaikille, jotka yrittävät pudottaa painoaan.

Palkokasveilla on alhainen glykeeminen indeksi, ja ne sisältävät vain vähän kaloreja. Lisäksi ne ovat hyödyllisiä sitä ajatellen, että voitaisiin välttää aineenvaihduntaan liittyviä häiriöitä.

Eräitä parhaista vaihtoehdoista ovat seuraavat palkokasvit:

  • linssit
  • pavut
  • kikherneet

4. Vesikrassi

Jokaisessa sadassa grammassa vesikrassia on jopa kolme grammaa proteiinia, kuten myös kuitua, antioksidantteja ja muita tärkeitä ravinteita, joiden avulla terveyttä voidaan kohentaa yleisesti ottaen.

Vesikrassia syömällä voit antaa kehollesi hyvän annoksen energiaa sekä samalla kertaa tukea niveltesi, luittesi ja lihastesi hyvinvointia.

5. Parsa

parsa

Parsa tunnetaan sen nestettä poistavista ja myrkkyjä karkottavista vaikutuksista, ja niistä saa myös pienen määrän proteiinia, joka on hyväksi elimistön terveydelle.

Tämä tuote sisältää elintärkeää aminohappoa nimeltään asparagiini, joka imeytetyksi tultuaan luo lihasmassaa sekä edistää tasapainoa ihmisen hermostossa.

Se auttaa myös parantamaan insuliinin eritystä, joka on elintärkeä asia siinä prosessissa, jossa keho muuntaa sokeria energiaksi.

6. Pinaatti

Tämä ihmeellisen tehokas kasvis on terveellinen aminohappojen lähde, kuten myös antioksidanttien ja vitamiinien, ja siten pinaatti edistää parempaa toimintaa monissa kehosi erilaisissa järjestelmissä.

Jokaisessa sadassa grammassa pinaattia on 5-7 grammaa proteiinia, joka kuidun ja mineraalien ohella lisää lihasten voimaa sekä parantaa fyysistä suorituskykyä.

7. Parsakaali

parsakaali

Jos lisäät tämän kasviksen ruokavalioosi, teet loistavan valinnan saadaksesi päivittäiset määräsi proteiinia, kuitua ja mineraaleja.

Jokaisessa sadassa grammassa on 2-3 grammaa proteiinia, tai toisin sanoen 5 % päivittäisestä suosituksesta miehillä ja 6 % naisilla.

Lue aiheesta lisää: Parsakaalin mahtavat terveysvaikutukset

8. Salaatinlehti

Salaatinlehti tunnetaan tietysti monenlaisten salaattien perusaineksena, mutta se on myös loistava ravinteita ja lääkinnällisiä vaikutuksia tarjoava tuote.

Siinä on hiukan proteiinia, ja jos yhdistät salaatinlehden säännöllisesti ruokavalioosi, voit edistää kehosi päivittäisten tarpeiden täyttymistä proteiinin osalta.

Siinä on myös runsaasti kuitua, antioksidantteja ja elintärkeitä vitamiineja, jotka suojaavat sinua siltä vahingolta jonka vapaat radikaalit elimistössä aiheuttavat, ja se torjuu myös muiden ulkoisten tekijöiden haittavaikutuksia.

Kuten voit huomata, on monia eri tyyppisiä kasviksia joista löytyy proteiinia, ja niitä kannattaa sisällyttää ruokavalioon hiukan enemmän kuin eläinperäistä proteiinia antavia ruokia.

UUTISIA VERKOSSA