Logo image
Logo image

Tulehdusta rauhoittava kurkuma-mantelijuoma

3 minuuttia
Tämä herkullinen juoma rauhoittaa tulehduksen tuossa tuokiossa, ja se auttaa lisäksi vahvistamaan immuniteettia. Samalla saat annoksen energiaa!
Tulehdusta rauhoittava kurkuma-mantelijuoma
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tulehduksen tai kudosvaurion aiheuttama tulehdusreaktio johtaa turvotukseen, kuumotukseen ja kipuun. Oireita voi kuitenkin lievittää juomalla, jonka vaikuttavat aineet ovat kurkuma ja manteli.

Tulehdusreaktio on luonnollinen osa elimistön suojamekanismia, jolla elimistö viestittää aivoille vammasta ja yrittää suojella kudoksia ja elimiä.

Yleensä tulehdus ilmenee seuraavin tavoin:

 • Kipu
 • Jäykkyys nivelissä
 • Päivittäisten askareiden suorittaminen on vaikeaa

Tulehdusta ja särkyä ilmenee erityisen usein nivelissä, mutta se voi vaikuttaa myös lihaksissa ja verenkierrossa. Nesteiden kertyminen ja siitä johtuva turvotus syntyy usein tulehdusreaktion vaikutuksesta. Yleensä tulehdus rauhoittaa muutaman päivän kuluessa, mutta vakavat tai krooniset sairaudet voivat johtaa tulehdusten uusiutumiseen. Krooniset tulehdukset heikentävät elämänlaatua huomattavasti ja kaipaavat usein lääkehoitoa tai fysioterapiaa.

Hetkellisiä tulehduksia voi rauhoittaa luonnollisilla keinoilla ja ne auttavat ehkäisemään tulehduksen uusiutumista jatkossa. Yksi tällaisista luonnollisista valmisteista on mantelimaidosta ja kurkumasta tehty juoma. Juoma sisältää runsaasti ravintoaineita ja sillä on vahvasti tulehdusta hillitsevä vaikutus. Alta löydät lisätietoa juomasta, sen terveysvaikutuksista ja siitä, miten sen voi valmistaa itse kotioloissa muutamaa ainetta käyttäen.

Manteli-kurkumajuoman terveyshyödyt

Tämä tulehdusta rauhoittava mantelijuoma tunnetaan myös “kultaisena maitona”, sillä kurkuma antaa juomalle kauniin, kultaan taittavan sävyn. Juoman resepti on ikivanha, ja sitä on käytetty vuosisatojen ajan lihasten ja nivelten kipujen hoidossa.

Juoma sisältää moniulotteisia aineksia, kuten kurkuma, jonka sisältämä kurkumiini poistaa ylimääräisiä nesteitä tulehdusta ja turvotusta rauhoittaen, ja ehkäisee elimistön tulehdusreaktion pahenemista. 

Tämän lisäksi juomasta saa vitamiineja, antioksidantteja, mineraaleja ja kuitua. Juoma soveltuu ruuansulatuksen, verenkierron ja muiden elimistön prosessien kohentamiseen.

Kurkuma ja sen terveyshyödyt

Some figure

Kurkuma on yksi eniten käytetyistä ja arvostetuista maustekasveista. Häkellyttävän oranssi mauste saadaan kurkumajuuresta jauhamalla ja kuivaamalla, ja sitä käytetään yleisesti aasialaisessa ruuanlaitossa.

Kurkumaa on käytetty ruuanlaiton lisäksi terveydenhoitoon vuosisatojen ajan, sillä vaikka sen hyödyistä ei aikoinaan ollut tutkimusnäyttöä, huomasivat mausteen käyttäjät sen toimivan erilaisia terveysvaivoja lievittäen. Kurkuman sisältämä kurkumiini toimii kipua lievittäen, joka helpottaa lihasvammojen ja nivelsairauksien aiheuttamien kipujen hoidossa.

Lisäksi kurkuma ehkäisee vapaiden radikaalien haittavaikutuksia ja ehkäisee niiden aiheuttamia soluvaurioita.

Kurkumasta saa myös:
 • Proteiinia
 • Vesiliukoista kuitua
 • Vitamiineja (A, C, C, E)
 • Mineraaleja (kalsium, kalium, natrium, rauta, magnesium, sinkki)

Mantelimaidon hyödyt

Some figure

Mantelimaito on erityisen suosittua laktoosi-intoleranssista kärsivien, sekä vegaanista ruokavaliota noudattavien keskuudessa. Maitotuotteita välttelevät voivat korvata maidon helposti mantelimaidolla puurossa, leivoksissa ja jopa kahvissa. Mantelimaidon maku on lempeän makea, joten se soveltuu ihanteellisesti myös smoothieiden ja muiden juomien valmistukseen.

Mantelimaito sisältää vain vähän kaloreita ja kotitekoinen mantelimaito ei myöskään sisällä lisäaineita, gluteenia tai kolesterolia. Mantelimaidosta saa vitamiineja, mineraaleja ja kuitua, jotka tukevat sydämen ja verisuonten toimintaa.

Kaiken kaikkiaan mantelimaidon nauttiminen säännöllisesti alentaa kolesterolin määrää, tehostaa veren kiertoa soluihin ja auttaa poistamaan liiallisia nesteitä ja niiden aiheuttamaa turvotusta.

Haluatko tietää lisää mantelimaidosta? Lue: Mantelimaidon hyödyt

Miten manteli-kurkumajuoma valmistuu?

Some figure

Tämä herkullinen juoma soveltuu tulehdusoireiden lievittämisen ja ehkäisyn lisäksi antamaan lisäenergiaa elimistölle. Juomasta saat proteiinia, terveellisiä rasvoja ja hiilihydraatteja, jotka tehostavat kaloreiden palamista ja edesauttavat fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä.

Tämän lisäksi juoma tukee kehon immuniteettia ja ehkäisee erilaisten mikro-organismien ja bakteerien hyökkäyksen elimistöä vastaan.

Ja näin helposti juoma valmistuu:

Ainekset

 • 600 ml mantelimaitoa (kotitekoista tai kaupasta ostettua, lisäaineetonta ja sokeritonta)
 • 3 rkl jauhettua kurkumaa
 • 1 tl jauhettua kanelia
 • 1 rkl hunajaa

Valmistus

 • Jos valmistat mantelimaidon itse, siivilöi se ennen käyttöä.
 • Kaada mantelimaito tehosekoittimeen yhdessä jauhetun kurkuman ja kanelin kanssa.
 • Sekoita ainekset tasaiseksi ja makeuta tilkalla hunajaa.
 • Kaada lasiin ja nauti. Juoma on suositeltavaa nauttia aamulla ja voit nauttia toisen lasillisen iltapäivällä.

Voit nauttia tätä herkullista juomaa aina kun kärsit tulehdusoireista. Voit myös nauttia juomaa ravintolisänä. Nauti kurkuma-mantelijuomaa säännöllisesti ja ehkäiset monet eri taudit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.