Mantelimaidon hyödyt

Mantelimaito sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja, ja sen koostumus on lehmänmaidon kaltainen, mutta se on gluteeniton, laktoositon ja kolesteroliton vaihtoehto.
Mantelimaidon hyödyt
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Mantelimaito on yksi parhaista ruoista edistämään painonpudotusta. Se on laktoositon vaihtoehto, ja se sisältää paljon antioksidantteja ja tärkeitä mineraaleja, kuten kaliumia ja kalsiumia. Se on loistava korvike lehmänmaidolle alhaisen kolesterolipitoisuutensa sekä runsaan vitamiinipitoisuutensa ansiosta. Mantelimaito on vähäkalorisempaa kuin soijamaito, ja lisäksi se on todella herkullisen makuista. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat mantelimaidon hyödyt ja miten se edistää terveyttä.

Mantelimaidon ominaisuudet

Mantelimaito on loistava valinta, koska se on laktoositon, gluteeniton ja kolesteroliton juoma. Koska sen koostumus on samanlainen kuin lehmänmaidossa, voidaan sitä myös käyttää samaan tapaan.

Mantelimaidossa on myös paljon luonnon omaa antioksidanttia eli E-vitamiinia, joka auttaa ennaltaehkäisemään syöpää sekä hidastamaan ikääntymisprosessia. E-vitamiinin lisäksi se sisältää myös D- ja A-vitamiineja, Omega-3 -rasvahappoja, sinkkiä, kalsiumia, rautaa, magnesiumia ja kaliumia.

Mantelimaidon hyödyt ovat moninaiset - se sisältää runsaasti mm. vitamiineja.

Vaikka mantelimaito onkin monilta ominaisuuksiltaan samanlaista kuin lehmänmaito, sisältää se vähemmän kaloreita. Esimerkiksi lasillinen lehmänmaitoa sisältää 140 kaloria, lasillinen riisimaitoa 120, soijamaitoa 80 ja lasillinen mantelimaitoa sisältää vain 40 kaloria. Jos mantelimaito on sokeritonta, sisältää se ainoastaan 30 kaloria lasillista kohden.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, mantelimaito sisältää paljon liukenevia ja liukenemattomia kuituja. Nämä suojaavat sekä ohutsuolen seinämiä että paksusuolta, säännöstelevät sokereiden imeytymistä ja kontrolloivat kolesterolitasoja.

Kehotamme sinua kuitenkin tutustumaan mantelimaidon tuoteselosteeseen, sillä ravintoarvot voivat vaihdella tuotemerkkien mukaan. Joka tapauksessa mantelimaito on tämän hetkisiltä markkinoilta löytyvistä vaihtoehdoista kokonaisvaltaisin ja ravitsevin korvike lehmänmaidolle.

Mantelimaidon hyödyt – 8 terveyttä edistävää ominaisuutta

Manteleista valmistettu maito sisältää vain vähän kaloreita.

Mantelimaidon hyödyt ihmisen terveydelle ovat moninaiset. Jos haluat pudottaa painoasi, säännöstellä kolesteroliasi tai pitää mahakatarrin kurissa, voit huoletta juoda mantelimaitoa päivittäin. Esittelemme nyt mantelimaidon hyödyt terveydellesi, ja selitämme, minkä takia sinun kannattaisi sisällyttää se ruokavalioosi:

  • Se sisältää vähän kaloreita, joten se sopii täydellisesti jokaiselle, joka haluaa laihtua. Lehmänmaidon korvaaminen mantelimaidolla jokapäiväisessä ruokavaliossasi voi todella auttaa sinua pudottamaan ylimääräiset kilot. Se on myös hyvä korvike lehmänmaidolle, sillä siinä on monia samanlaisia ominaisuuksia, ja sen koostumus on samanlainen kuin lehmänmaidossa.
  • Mantelimaito on loistava valinta, jos kärsit korkeasta kolesterolista tai triglyseriditasosi on liian korkea, sillä se auttaa lisäämään kehon hyviä kolesteroleja (HDL) ja alentamaan huonoja kolesteroleja (LDL). Se auttaa alentamaan kolesteroliarvoja esimerkiksi tuplasti enemmän kuin oliiviöljy. Se myös auttaa vahvistamaan sydäntäsi.
  • Se auttaa sokereita ja rasvoja imeytymään suolistossa.
  • Mantelimaito sulaa helposti elimistössä. Sitä suositellaankin laktoosi-intoleranteille, sillä se tekee ruoansulatuksesta paljon helpompaa.
  • Se auttaa nostamaan ripulin tai oksentelun aiheuttamaa alhaista kalsiumtasoa, sillä se sisältää paljon kalsiumia.
  • Mantelimaidon sisältämät kuidut auttavat suojaamaan suoliston seinämiä.
  • Monet vatsakatarrista tai muista vatsasairauksista kärsivistä ihmisistä ovat lisänneet mantelimaidon ruokavalioonsa helpottaakseen oireitaan.
  • Mantelimaidon sisältämä B2-vitamiini auttaa vahvistamaan kynsiä ja hiuksia, sekä pitämään ihon kosteutettuna.

Mantelimaidon sivuvaikutuksia

Edes mantelimaitoa ei voida pitää täydellisenä ruokana. Siihen liittyy tiettyjä sivuvaikutuksia ja asioita, joita sinun tulisi varoa kun otat mantelimaidon osaksi päivittäistä ruokavaliotasi.

Negatiivinen vaikutus kilpirauhaseen

Mantelimaidolla saattaa olla negatiivinen vaikutus kilpirauhaseen.

Mantelit sisältävät goitrogeeneja, eli luontaisia kemikaaleja, jotka saattavat estää jodia imeytymästä kunnolla kehoosi. Tällä voi olla negatiivisia vaikutuksia kilpirauhaseen.

Tietyt ruoat kuten soija, kaali, kukkakaali, pellavansiemenet ja mantelit saattavat aiheuttaa kilpirauhasen laajenemista. Jos syöt liikaa näitä ruokia, niiden sisältämät kemikaalit saattavat estää jodin imeytymisen ja johtaa jopa kasvainten muodostumiseen.

Samaan aikaan kun goitrogeenit saattavat tehdä paljonkin haittaa terveydellesi, ne voivat olla myös todella hyväksi immuunijärjestelmälle. Jos kuitenkin kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sinun tulee pitää huoli siitä, ettet syö liikaa tällaisia ruokia. Jokaisen, jolla on todettu kilpirauhasen vajaatoimintaa, tulisi välttää mantelimaitoa.

Toisaalta, jos kilpirauhasesi toimii normaalisti, mantelimaidon kohtuullisella päivittäisellä nauttimisella ei pitäisi olla sinuun minkäänlaisia tämän tyyppisiä haitallisia vaikutuksia.

Älä anna mantelimaitoa vauvalle

Tuttipullon täyttäminen lehmänmaidon sijaan mantelimaidolla voi olla riskialtista. Mantelimaito ei yksinkertaisesti tarjoa vauvalle kaikkia tämän tarvitsemia ravintoaineita. Jos korvaat rintamaidon tai äidinmaidonkorvikkeen mantelimaidolla, vauvasta tulee luultavasti aliravittu, ja tästä voi seurata terveysongelmia, jotka eivät häviä ajan myötä.

Jopa harvakseltaan rintamaidon tai äidinmaidonkorvikkeen korvaaminen mantelimaidolla voi olla vaarallista. American College of Nutrition -organisaation tekemän tutkimuksen mukaan vauvoille, jotka juovat mantelimaitoa, voi kehittyä kilpirauhasen autoimmuunisairaus. Mantelimaidon sisältämät suurentunutta kilpirauhasta aiheuttavat kemikaalit, kerääntyvät paljon helpommin vauvan kuin aikuisen ihmisen elimistöön. Tästä syystä mantelimaidon antamista vauvoille jopa pienissä määrin tulisi välttää.

Liikaa sokeria

Yksi mantelimaidon selkeitä ongelmia on sen sisältämä sokerin määrä. Vaikka mantelimaidossa ei luontaisesti olekaan sokeria, useimmat valmistajat lisäävät sokeria juomaan sen maun parantamiseksi.

Suurimmassa osassa markkinoilta tällä hetkellä löytyvistä vaihtoehdoista sokeria on noin 20 grammaa annosta kohden. Onneksi nykyään on myös tarjolla sokerittomia mantelimaitoja, jotka sisältävät alle gramman hiilihydraatteja. Tämän takia on aina tärkeää tutkia pakkauksen tuoteselostetta, jotta voit varmistua siitä, mitä oikeastaan juot.

Resepti oman mantelimaidon tekemiseen

Valmistamalla mantelimaitoa itse vältyt turhilta sokereilta.

Me suosittelemme sinua valmistamaan itse oman mantelimaitosi.

Mantelimaidon valmistaminen on todella helppoa. Tarvitset vain 2 desilitraa manteleita, 7 desilitraa vettä, sekä suolaa ja hunajaa. Seuraa näitä ohjeita valmistaaksesi itse mantelimaitoa.

  • Liota manteleita yön yli, tai ainakin vähintään kahdeksan tuntia.
  • Liottamisen jälkeen valuta mantelit ja huuhtele ne puhtaalla vedellä.
  • Laita mantelit ja 3 desilitraa vettä tehosekoittimeen.
  • Sekoita 10 minuuttia. Vaihtele sekoitusnopeutta, jotta seoksesta tulee tasaista. Käytä tehosekoitinta esimerkiksi ensin alhaisella teholla 3 minuuttia, sitten täydellä teholla 3 minuuttia, ja niin edelleen.
  • Kun seos on lopulta tasaista ja valkoista nestettä, lisää joukkoon hieman hunajaa makeutta antamaan (tai jätä pois halutessasi), sekä hyppysellinen suolaa.
  • Sinun tulisi vielä valuttaa koko seos kankaan läpi (samankaltaisen, jota käytetään juuston valmistuksessa), jotta saat tasaista maitoa.
  • Voilà! Omatekoinen mantelimaitosi on nyt valmista!

Mantelimaiton koostumukseltaan ja väriltään kuin lehmänmaitoa. Voit lisätä sitä vaikkapa puuroon tai kahviin, tai juoda sitä sellaisenaan. Se sopii mainiosti myös ainesosaksi moniin terveellisiin ja ravitseviin ruokiin.

Voit käyttää mantelimaitoa seuraavissa resepteissä

Mantelimaidon hyödyt voi ottaa käyttöön myös osana kasvisruokia. Tässä muutamien kätevien kasvisruokien reseptejä, joiden valmistukseen voit käyttää mantelimaitoa.

Sipulisalsa neljälle

Raaka-aineet:

  • 250 grammaa sipulia
  • 2 lusikallista kermaa
  • 1 lasillinen mantelimaitoa
  • Suolaa
  • Oliiviöljyä

Silppua sipuli hienoksi silpuksi ja höyrytä sitä oliiviöljytilkan kanssa. Viiden minuutin jälkeen lisää mantelimaito, suola ja kerma. Sekoita kaikki ainekset.

Kasvispatee neljälle

Raaka-aineet:

  • 100 tai 150 grammaa krutonkeja
  • 1/4 litraa mantelimaitoa
  • 30 grammaa kivettömiä, mustia oliiveita
  • 2 isoa sipulia hienoksi silputtuna
  • 2 porkkanaa raastettuna
  • 2 valkosipulinkynttä
  • Salaatinlehtiä
  • Tomaattikastiketta
  • Auringonkukkaöljyä
  • Suolaa

Liota krutonkeja mantelimaidossa useita tunteja. Höyrystä sitten sipulit ja valkosipuli. Sekoita ainekset keskenään ja kaada seos öljyttyyn kakkuvuokaan. Paista seosta uunissa matalalla lämmöllä 30 minuuttia. Kun olet jäähdyttänyt ruokaa hetken, on se valmista nautittavaksi. Voit lisätä tomaattikastiketta mielesi mukaan makua antamaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dhakal, S., Liu, C., Zhang, Y., Roux, K. H., Sathe, S. K., & Balasubramaniam, V. M. (2014). Effect of high pressure processing on the immunoreactivity of almond milk. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.021
  • Pal, A., Lobo Melita, M., & Khanum, F. (2013). Extraction, purification and thermodynamic characterization of almond (Amygdalus communis) ??-galactosidase for the preparation of delactosed milk. Food Technology and Biotechnology. https://doi.org/10.1242/dev.02185
  • Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., & Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.06.063

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.