Jodi – välttämätön mineraali

Jodi on elintärkeä mineraali kehosi hyvinvoinnin kannalta. Tutkimusten mukaan jodin puutostila on varsin yleinen ympäri maailmaa, sillä keho ei syntetisoi tätä mineraalia, vaan sitä tulee saada ravinnosta.

Ongelmana on myös se, että jodia ei löydy ruoasta kovinkaan suuria määriä, ellei suuryhtiöt ole sitä sinne lisännyt (esimerkiksi jodioitu suola). Yleisesti ottaen suurin osa jodista löytyy meristä, varsinkin merilevästä.

Jodi imeytyy ihmiskehoon suoliston kautta, josta se siirtyy verenkiertoon ja säilötään kilpirauhasiin, jossa se tuottaa hormoneita. Sopiva määrä jodia auttaa polttamaan rasvaa ja ehkäisee struumien ja kilpirauhasongelmien syntyä.

Jodin hyödyt

 • On aivan välttämätöntä saada tarpeeksi jodia, jotta kilpirauhashormoni eli lohi

  Meri on oikea jodin aarrearkku ja sen takia olisikin tärkeää syödä kalaa ja mereneläviä ainakin kolme kertaa viikossa. Ne sisältävät runsaasti vitamiineja, kuten B-, A-, D- ja E-vitamiineja ja rasvahappoja, kuten Omega-3:a. Kaikki nämä ovat erittäin tärkeitä terveydelle.

  Syö lohta, silliä, katkarapuja, turskaa, simpukoita ja merianturaa.

  Kasvikset

  juusto

  Eräät juustot ovat myös hyviä jodin lähteitä. Tällainen on esimerkiksi cheddar: jos syöt sitä 100 grammaa, saat 39 milligrammaa jodia. Eri tyyppiset manchego-juustot sisältävät noin 34 milligrammaa jodia sadassa grammassa.

  Viljat

  viljat

  Monet yleisistä viljoista, kuten riisi, vehnä ja ruis sisältävät runsaasti jodia. Sata grammaa maissitärkkelystä sisältää 80 milligrammaa jodia.

  Varoitukset jodista

  Pidä aina mielessä, että lääkärin tulisi olla se henkilö, joka kertoo, tarvitsetko lisää jodia vai et. Et voi alkaa syödä merilevää päivittäin tai lisätä jodioidun suolan määrää ruoassasi. Liiallinen jodi voi aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhasen liikatoimintaa.

  Tämän lisäksi kaikkia lääkityksiä ei voi yhdistää jodin kanssa, esimerkiksi maanis-depressiivisyyttä hoitavia lääkkeitä. Kysy aina lääkäriltäsi, mikäli asia huolestuttaa. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää viljoja, hedelmiä ja kasviksia on aina hyväksi terveydellesi.