Torju kilpirauhasen vajaatoimintaa ravinnolla

Jotta voisit stimuloida kilpirauhashormonien tuotantoa ja sitä kautta torjua kyseisen rauhasen vajaatoimintaa, sinun kannattaa syödä enemmän jodipitoisia ruokia.
Torju kilpirauhasen vajaatoimintaa ravinnolla

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kilpirauhasen vajaatoiminta on häiriö, jossa on kyse kilpirauhasen toiminnan heikentymisestä niin, että sen hormonituotanto vähenee.

Kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu hormonaalisen toiminnan muutoksesta josta seuraa useampi asia ihmisen kehossa. Kyseinen hormonitoiminta vastaa aineenvaihdunnan, hermoston ja verenkierron reaktioista elimistössä laajasti ottaen.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja sen kehittyminen on yhteydessä muun muassa kehnoon ruokavalioon, myrkyllisille aineille altistumiseen, stressiin ja muihin huonoihin elintapoihin, jotka vaikuttavat ihmisen koko terveyteen.

Mitä oireita kilpirauhasen vajaatoiminnalla on?

Ihminen, jolle tämä sairaus kehittyy, tulee vähitellen huomaamaan kehossaan useita muutoksia, jotka johtuvat hormonaalisesta epätasapainosta.

Tavallisimmat oireet ovat seuraavat:

 • mielialan vaihtelut
 • herkkyys kylmälle
 • painon lisääntyminen tai vähentyminen
 • masennus ja ahdistus
 • epäsäännölliset tai runsaat kuukautiset
 • vaikeus suolen toiminnassa
 • väsynyt tai heikko olo
 • kuiva iho
 • hauraat hiukset ja kynnet
 • runsas hiustenlähtö

Näin torjut kilpirauhasen vajaatoimintaa sekä tehostat aineenvaihduntaasi

Yksi tärkeimmistä asioista kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitamiseksi on lievittää oireita tietyillä elintavoilla, jotka saavat aikaan aineenvaihdunnan tehostumista.

Kyseinen kemikaalisten reaktioiden joukko vastaa energian muuntamisesta ruoasta siksi polttoaineeksi, jota kehosi tarvitsee selviytyäkseen.

Se on yhteydessä myös ruoansulatukseen, sydämen ja verisuonten toimintaan sekä moniin muihin kehon järjestelmiin.

Tässä on se hyvä asia, että aineenvaihduntaa voi muuttaa helposti, ja sitä voikin siis sopeuttaa ihmisen tarpeisiin painonhallintaa ja terveyden parantamista koskien.

Yksi tapa saavuttaa tällainen muutos on lisätä terveellisten ruokien syöntiä – sellaisten, joissa on runsaasti niitä aineita, jotka stimuloivat kilpirauhasen toimintaa.

On myös tärkeää harrastaa liikuntaa ja nukkua 7-8 tuntia yössä ilman, että uni keskeytyy.

Ruokia, jotka nopeuttavat aineenvaihduntaa sekä torjuvat kilpirauhasen vajaatoimintaa

Jos olet saanut diagnoosin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sinun tulee tehdä eräitä muutoksia ruokavaliossasi. Näin voit välttää liiallista painonnousua ja muita seurauksia siitä, että kilpirauhashormonin tuotanto on vähentynyt elimistössäsi.

Ne ruoat ja ravinteet, joita seuraavassa luettelemme, ovat tehokkaita silloin, kun haluat tukea kilpirauhasen toimintaa sekä lievittää ongelmaasi.

Ruoat, joissa on runsaasti jodia

rautapitoista ruokaa

Jodi on elintärkeä ravinne kilpirauhasen toiminnan kannalta, ja lukuisissa vajaatoiminnan tapauksissa syynä on juuri jodin puute.

Jodin runsaampi saanti auttaa hallitsemaan ahdistuneisuutta ja ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, kuten loisia, tulehtuneisuutta ja yleisesti ottaen huonoa ruoansulatusta.

Voit saada tätä mineraalia seuraavista lähteistä:

 • merestä saatavat kasvit
 • mustikat
 • maustamaton jogurtti
 • vaaleat pavut
 • luonnonmukaisesti tuotetut mansikat
 • Himalajan suola
 • maitotuotteet
 • perunat
 • ravinnelisät

Kookosöljy

Kookosöljy voi nopeuttaa aineenvaihduntaa sekä stimuloida kilpirauhashormonien tuotantoa. Sen antibioottiset ja sieniä torjuvat ominaisuudet auttavat torjumaan esimerkiksi H. pylori -bakteeria ja Candida-sientä.

On tärkeää, että ostat vain täysin luonnonmukaisesti tuotettua kookosöljyä, jota ei ole käsitelty teollisesti.

Kuinka tätä tuotetta tulisi nauttia?

Aloita ottamalla teelusikallinen kookosöljyä joka päivä, ja lisää annostasi vähitellen kolmeen ruokalusikalliseen.

B-vitamiinit

kompleksi ruoka

Kaikki B-vitamiinit ovat elintärkeitä, jotta voisit pitää kilpirauhasesi hyvässä kunnossa, ja jokaisella on oma tärkeä roolinsa.

 • Tiamiini (B1) on avuksi, jos kilpirauhasesi on liian aktiivinen.
 • Riboflaviini (B2) on tärkeää kunnollisen kilpirauhashormonien tuotannon kannalta.
 • Niasiini (B3) on tarpeellista solujen ja kehon erilaisten rauhasten tehokkaan toiminnan kannalta.
 • Pyridoksiini (B6) on tärkeä tekijä kilpirauhasen toiminnassa jodin tehokkaan käsittelyn kannalta.
 • Kobalamiinin (B12) imeytyminen estyy, jos kärsit kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tämä on ongelma siksi, että B12-vitamiinin puute lisää todennäköisyyttä sairastua hermoston sairauksiin.

D-vitamiini

D-vitamiinin puutos liittyy useisiin autoimmuniteetin häiriöihin, ja näihin kuuluvat myös kilpirauhasen ongelmat.

Saat enemmän D-vitamiinia ravinnelisistä tai vaihtoehtoisesti ottamalla muutaman minuutin aurinkoa joka päivä, mikäli se on mahdollista.

Sinkki

Sekä kilpirauhasen vajaatoiminta että liikatoiminta voivat aiheutua sinkin liian vähäisestä määrästä elimistössä.

Tämä mineraali edistää immuniteettireaktiota sekä auttaa sinua pudottamaan painoasi.

Kupari

viherjauhe on hyvä ravintolisä

Kupari auttaa tasapainottamaan kilpirauhasta, ja se torjuu sellaisia oireita kuten vähentynyt veren punasolujen määrä, ihon heikentyminen sekä ongelmat kynsien ja hiusten kanssa.

Hyvä kuparin lähde on klorofylli, jota saa levästä, vihreistä vihanneksista ja ravinnelisistä.

Kalaöljy

Kalaöljyä suositellaan siksi, että se lisää kilpirauhashormonien imeytymistä kehossa, ja siten se torjuu vajaatoiminnan haittoja.

Se sisältää Omega-3 -rasvahappoja, jotka vähentävät tulehtuneisuutta sekä parantavat sydämen ja verisuonten terveyttä.

Kuitu

saatko tarpeeksi kuitua?

Ruoat, joissa on paljon kuitua, ovat mahtava apu liiallisen painonnousun estämiseksi sekä verensokeritasojen alentamiseksi. Kuidun syönti edistää hyvää ruoansulatusta, auttaa hillitsemään ruokahalua sekä tasapainottaa korkeita kolesterolitasoja.

Jos epäilet, että sinulla itselläsi saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta, on parasta mennä lääkärille, jotta saisit kunnollisen diagnoosin tilanteestasi.

Ne ruoat, jotka tässä artikkelissa olemme maininneet, ovat vain lisä terveelliseen ruokavalioon. Muista myös se, että ruokavalintojesi tulisi aina olla asiantuntijan hyväksymiä, jos kärsit tästä terveysongelmasta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 parasta ruokaa hyvän kolesterolin lisäämiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 parasta ruokaa hyvän kolesterolin lisäämiseksi

Hyvän kolesterolin lisääminen on tärkeä tekijä huonon kolesterolin laskemiseksi. Nämä ruoat on helppo lisätä päivittäiseen ruokavalioon.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.