Logo image
Logo image

Herkullinen juoma kilpirauhasen toiminnan tehostamiseen

3 minuuttia
Herkullinen juoma kilpirauhasen toiminnan tehostamiseen
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Karpalot yhdessä erilaisten mausteiden ja sitruunamehun kera, voivat auttaa parantamaan kilpirauhasen toimintaa. Karpalot ehkäisevät kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai liikatoiminnasta aiheutuvia oireita.

Karpalot ja kilpirauhanen

Kilpirauhanen on kaulalla sijaitseva perhosta muistuttava rauhanen, joka vaikuttaa koko elimistön hormonituotantoon. Se sijaitsee heti aataminomenan alapuolella, henkitorven etupuolella.

Kilpirauhashormonit vaikuttavat kasvuun, energian käyttöön, lämmöntuottoon ja lisääntymiseen sekä säätelevät suoliston immuunivasteita.

Lisäksi ne vaikuttavat vitamiinien, valkuaisaineiden, hiilihydraattien, rasvojen, elektrolyyttien ja veden käyttöön. Kilpirauhashormonit voivat myös muuttaa muiden hormonien ja lääkkeiden vaikutusta.

Some figure

Muutokset kilpirauhasen toiminnassa ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Kilpirauhasen toimintaan voi vaikuttaa moni eri asia, eikä ihminen välttämättä tajua heti oireiden alettua mistä ne johtuvat. Usein kilpirauhasongelmat diagnosoidaan väärin, sillä ne voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita ympäri kehoa.

Joskus väsymys, apatia ja muut muutokset, kuten hiustenlähtö tai painonnousu ovat yhteydessä johonkin henkiseen vaivaan, kuten masennukseen. Älä kuitenkaan ryhdy itse diagnosoimaan tilaasi, vaan varaa aika lääkäriin.

Kun kilpirauhasen toiminta muuttuu, on kyseessä yleensä joko kilpirauhasen vajaatoiminta tai liikatoiminta. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen, joten yksi hoitokeino ei välttämättä toimi kaikille samalla tavalla.

Kilpirauhasen oireita voi usein lievittää tehokkaasti myös elämäntapamuutoksilla, ja onkin suositeltavaa keskittää huomio etenkin ravintoon. Tässä artikkelissa jaamme reseptin herkulliselle, luonnolliselle juomalle, jolla voi parantaa kilpirauhasen toimintaa.

Herkullinen ja täysin luonnollinen juoma kilpirauhasen toiminnan tehostamiseen

Some figure

On hyvä huomioida, että tämä juoma ei voi parantaa kilpirauhasen vajaatoimintaa tai liikatoimintaa. Päivittäin nautittuna juoma voi kuitenkin huoltaa kilpirauhasta ja tasapainottaa sen toimintoja.

Juomaa nauttimalla voi lievittää seuraavia oireita:

 • Väsymys
 • Kuiva iho
 • Mielialan muutokset
 • Energian puute
 • Pahantuulisuus
 • Nesteturvotus
 • Kynsien ja hiusten hauraus
 • Jatkuvasti kylmä olo tai kuumat aallot

Juomaan tarvitset seuraavia aineksia:

Karpalot

Karpalot ovat täynnä antioksidantteja ja tämän lisäksi ne sisältävät runsaasti jodia. Jos kärsit kilpirauhasen liikatoiminnasta, on parasta välttää liiallista jodin nauttimista, mutta vajaatoiminnan hoidossa se voi olla hyödyllistä. 100 ml karpalomehua päivässä voi lievittää oireita tehokkaasti.

Sitruunamehu

Some figure

Sitruunamehua kannattaa nauttia päivittäin. Sitruuna helpottaa ruuansulatuksen toimintaa ja säätelee kilpirauhasen toimintaa.

Sitruunamehun sisältämät hapot, vitamiinit ja mineraalit puhdistavat kehoa ja vahvistavat puolustusjärjestelmää. Samalla energia ja kehon voima lisääntyy.

Muskottipähkinä

Pienissä määrissä säännöllisesti nautittuna muskottipähkinä tehostaa aineenvaihduntaa ja korjaa kilpirauhasen toimintaa.

Muskottipähkinä on vahva tulehduksen ja nesteiden kertymisen ehkäisijä. Se ehkäisee verihyytymien muodostumista ja pitää huolta ihosta. Iho pysyy kimmoisana ja kosteutettuna.

Kaneli

Luonnolliset mausteet ovat luontoäidin pieniä aarteita, ja niitä voidaan hyödyntää sekä terveyden- että kauneudenhoidossa.

Ennen kuin tartut suolaan tai sokeriin, on suositeltavaa kokeilla myös muita maustevaihtoehtoja, joilla saadaan lisämakua ruokaan terveellisesti. Lisää ripaus kanelia juomiisi, sillä tämä auttaa suojaamaan kilpirauhasta.

Kaneli kiihdyttää aineenvaihduntaa. Se on energisoiva mauste, joka stimuloi kilpirauhasen toimintaa. Kaiken tämän lisäksi kaneli tasapainottaa verensokeria, ja tästä johtuen se voi auttaa jopa laihtumaan ja pysymään terveenä.

Inkivääri

Onko sinulla tuoretta inkivääriä ruokakaapissasi? Inkivääriä kannattaa nauttia mahdollisimman paljon, sillä se on yksi luonnon tehokkaimmista lääkkeistä kilpirauhaselle.

Inkivääri ehkäisee tulehdusta ja kipua, ja se myös energisoi koko kehoa. Sillä on antioksidanttinen vaikutus, joka tekee hyvää iholle ja parantaa ruuansulatuksen toimintaa.

Jos kärsit päänsäryistä usein tai väsyt helposti, on suositeltavaa nauttia inkivääristä valmistettuja uutteita. Inkiväärillä on loistava vaikutus näihin terveysvaivoihin ja sillä voi korvata jopa kipulääkkeet.

Näin valmistat hoitavan ja herkullisen juoman:

Some figure

Ainekset

 • Yhden kokonaisen sitruunan mehu
 • 100 grammaa karpaloita
 • 400 ml vettä
 • 2 grammaa tuoretta, raastettua inkivääriä
 • 2 grammaa kanelia
 • 2 grammaa muskottipähkinää

Valmistus

Huuhtele karpalot huolellisesti ja kaada ne tehosekoittimeen. On tärkeää käyttää tuoreita aineksia, joten älä korvaa inkivääriä kuivatulla, jauhetulla inkiväärillä, vaan osta tuore pala inkiväärinjuurta. Voit kuoria inkiväärin ennen raastamista, tai huuhdella sen ja raastaa kuorineen kaikkineen.

Purista sitruunan mehu. Lisää sitruunamehu, yksi lasi vettä ja mausteet tehosekoittimeen. Sekoita ainekset huolellisesti ja kaada lasiseen astiaan. Lisää vielä yksi lasi vettä.

Parhaiten juoma toimii aamulla tyhjään mahaan nautittuna. Nauti siis yksi lasi juomaa heti aamulla herättyäsi. Nauti toinen lasillinen 15 minuuttia ennen päivän pääateriaa.

Kun totut nauttimaan tätä juomaa 2-3 kertaa viikossa, parantuu terveydentilasi huomattavasti ja etenkin kilpirauhanen kiittää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Sæterdal, I., Underland, V., & Nilsen, E. S. (2012). Cranberries for preventing urinary tract infections. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/10.1097/01.ju.0000161240.35027.9a

Health, H., Blumberg, J. B., Camesano, T. A., Cassidy, A., Kris-etherton, P., Howell, A., … Vita, J. A. (2013). Cranberries and Their Bioactive Constituents. Advances in Nutrition. https://doi.org/10.3945/an.113.004473.618

Hisano, M., Bruschini, H., Nicodemo, A., & Srougi, M. (2012). Cranberries and lower urinary tract infection prevention. Clinics. https://doi.org/10.6061/clinics/2012(06)18


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.