10 hedelmää ja vihannesta, jotka hoitavat nesteturvotusta

8 helmikuun, 2019
Nesteturvotuksen hoitamiseksi on tärkeää syödä runsaasti vettä sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia, jotta saisit stimuloitua virtsantuotantoa ja pääsisit eroon kuona-aineista.

Jos kärsit nesteturvotuksesta, on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon ongelman hoitamiseksi. Jotkut hedelmät ja vihannekset sisältävät suuren määrän vettä, jolloin ne hoitavat nesteturvotusta poistamalla liiallista nestettä virtsan kautta. Jatka lukemista, niin saat tietää lisää!

Kuinka diureettiset ruoat hoitavat nesteturvotusta?

Ainesosat, joilla on kyky lisätä virtsantuotantoa ja näin auttaa elimistöä poistamaan nesteitä, tunnetaan diureetteina. Niitä suositellaan ihmisille, jotka kärsivät liiallisesta nesteiden kerääntymisestä eli ödeemasta.

Hyvä uutinen on se, että nesteiden poistamisen lisäksi ne myös stimuloivat munuaisten toimintaa. Nämä elimet vastaavat veren suodattamisesta ja myrkkyjen poistamisesta.

Liiallinen nesteen määrä elimistössä ei ole hyväksi, sillä se voi nostaa verenpainetta ja vaikuttaa sydämen terveyteen. Voimme hyödyntää monien hedelmien ja vihannesten diureettisia ominaisuuksia ilman että meidän tarvitsee turvautua lääkkeisiin.

Hedelmät ja vihannekset, jotka hoitavat nesteturvotusta

Paras diureetti on ilman muuta vesi. Olenkin varma, että olet kuullut tai lukenut useampaan otteeseen siitä kuinka tärkeää on juoda vähintään 2 litraa vettä päivässä.

Voimme hyödyntää myös muita luonnollisia nesteitä ja ravita itseämme samalla. Kuinka? Luonnollisten ruokien, kuten hedelmien ja vihannesten kautta.

Jos sinulla on ongelmia nesteturvotuksen kanssa, älä epäröi lisätä seuraavia ruokia ruokavalioosi:

1. Ananas

ananasmehut hoitavat nesteturvotusta

Tämä herkullinen keltainen hedelmä sisältää monia ravintoaineita, jotka eivät ainoastaan auta poistamaan nesteitä, vaan myös vahvistavat maksaa, sydäntä ja keuhkoja.

 • Ananaksessa on vitamiineja (A, B6, B9 ja K) ja mineraaleja (natrium, kalium, rauta, kalsium ja magnesium).
 • Diureettisten ominaisuuksiensa lisäksi se on vielä laksatiivikin, joka auttaa ummetuksen hoidossa. Se on ehdottomasti tehokas elimistön puhdistaja.

Älä epäröi syödä päivittäin viipale ananasta, oli se sitten aamupalaksi, aamupäivällä välipalaksi tai jälkiruoaksi.

2. Tomaatti

 • Tämä hedelmä, jota käytämme paljon suosikkiruoissamme, auttaa poistamaan liiallista nestettä ja sisältää suuren määrän kaliumia. Tämä auttaa ehkäisemään natriumin vaikutusta (sitä joka aiheuttaa nesteturvotusta).
 • Tomaatissa on myös C-vitamiinia, joka auttaa munuaisia toimimaan diureesin lisäämiseksi (virtsantuotanto). Tomaatit ovat lisäksi vähäkalorisia.

Tomaatteja tulisi syödä kypsentämättömänä saadakseen kaikki niiden hyödyt.

3. Vesimeloni

vesimelonit hoitavat nesteturvotusta

 • Vesimeloni sisältää erittäin paljon vettä.
 • Se on hyvin vähäkalorinen, ja näin ollen sitä suositellaankin laihdutukseen. Se puhdistaa elimistöä ja poistaa nestettä.
 • Vesimelonissa on myös paljon A-vitamiinia ja kaliumia.

Mikään ei ole virkistävämpää kuin viipale vesimelonia lämpimänä kesäpäivänä.

4. Pinaatti

Pinaatin raudasta ei ainoastaan saa Kippari-Kallen voimia, vaan tämä lehtivihannes sisältää runsaasti myös magnesiumia, B-vitamiinia ja mielenkiintoisia diureettisia ominaisuuksia. 

Samaan aikaan siitä saa välttämättömiä kuituja suoliston stimuloimiseen ja ummetuksen pysäyttämiseen.

Syö sitä tuoreena salaateissa saadaksesi kaikki sen hyödyt.

5. Meloni

verkkomelonit hoitavat nesteturvotusta

Tämä on yksi sellainen hedelmä, joka koostuu enimmäkseen vedestä ja jota suositellaan ehdottomasti nesteturvotuksen hoitoon.

 • Se stimuloi virtsan tuotantoa ja poistumista elimistöstä, mikä puhdistaa kehoa kuona-aineista ja myrkyistä.
 • Melonissa on hyvin vähän kaloreita ja se antaa hyvin kylläisyyttä
 • Siitä saa myös kaliumia, mikä auttaa kontrolloimaan elimistön nestetasapainoa

6. Artisokka

Artisokka on vihannes, jolla on puhdistavia ja diureettisia ominaisuuksia, jotka kannattaisi käyttää hyödyksi.

Artisokkia voidaan syödä sadalla eri tavalla, ja parasta niissä on se, että ne antavat elimistölle kaliumia, jota tarvitaan liiallisen nesteen poistamiseen.

7. Omenat

omenat hoitavat nesteturvotusta

Kun haukkaamme herkullista punaista tai vihreää omenaa, huomaamme sen sisältävän paljon nestettä. Siksi se on niin virkistävää kesäisin.

Omenoissa on myös uskomattomia puhdistavia ominaisuuksia. Ne sisältävät kuitua, joka parantaa suoliston toimintaa, sekä välttämättömiä ravintoaineita, jotka edistävät nesteiden poistumista virtsan mukana.

8. Avokado

Tämä runsaasti korkealaatuisia välttämättömiä rasvahappoja sisältävä hedelmä voi auttaa korvaamaan majoneesin tai muut samanlaiset mausteet ruoassamme.

Avokadosta saa myös C-vitamiinia, magnesiumia ja kaliumia. Suosittelemmekin syömään avokadoa, jos sinulla on ongelmia nesteturvotuksen kanssa.

9. Greippi

greipit hoitavat nesteturvotusta

Todellisuudessa kaikki sitrushedelmät sisältävät runsaasti vettä ja voivat auttaa nesteturvotuksesta kärsiviä ihmisiä. Niistä saa myös C-vitamiinia, jonka puutoksesta nesteturvotus usein johtuu.

Greipin lisäksi suosittelemme syömään appelsiineja ja mandariineja milloin tahansa päivän aikana. Paras ajankohta olisi aamiaisella, jotta elimistö saa nämä ravintoaineet heti.

10. Päärynät

Päärynä on hedelmä, jolla on monia hyviä ominaisuuksia (muun muassa tulehdusta lievittäviä, supistavia, ruoansulatusta edistäviä ja diureettisia).

 • Päärynät auttavat myös puhdistamaan verta, ja niistä saa liukenevaa kuitua, joka säätelee suoliston toimintaa ja alentaa kolesterolia.
 • Ja kaiken tämän lisäksi ne sisältävät runsaasti vettä, ja niistä saa C-vitamiinia.

Muut hedelmät ja vihannekset, jotka myös hoitavat nesteturvotusta, ovat papaijat, parsakaali, banaanit, persilja, punaiset viinirypäleet ja selleri.

McNight, C. (2017, October 03). Foods to Reduce Water Retention. Retrieved from https://www.livestrong.com/article/116605-foods-reduce-water-retention/

Palsdottir, Hrefna  (2018). 6 Simple Ways to Reduce Water Retention. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/6-ways-to-reduce-water-retention